21℃ 15℃
július 10. Amália, Melina Engelbert, Ulrika
Életmód, gasztronómia

Téli meggyleves

Agrofórum Online

Ha valami hiányzik a tavaszi-nyári időszakból télen, akkor az a friss gyümölcs. A szuper gyorsan elkészíthető turmixok és a nyári gyümölcslevesek ilyenkor már nagyon jól tudnának esni.

Eper, meggy, barack, málna – nem is tudom hirtelen, melyik hiányzik jobban.  Még szerencse, hogy már nem kell sokat várni rájuk, és hogy van pár recept, amivel addig is kibírjuk valahogy.

Ilyen ez a téli meggyleves is, ami befőttből készül, és nagyon jól jön, amikor a gulyás, palóc, vagy forró húslevesek után szeretnénk beiktatni a téli napokra egy könnyedebb levest is.

Téli meggyleves – fotó: Kis-Varga Judit

Hozzávalók:

  • 1 üveg kimagozott meggybefőtt (370 ml)
    1 db érett citrom
    1 púpozott evőkanál liszt
    2 dl tejföl
    2 tasak vaníliás cukor
    esetleg egy kis darabka egész fahéj és 5-6 db szegfűszeg /teadióba téve/
    só, cukor, ízlés szerint

A citromot megmossuk, és a héjáról 6-7 db kb. 1 cm-es csíkot hosszában vékonyan levágunk úgy, hogy fehér rész ne kerüljön bele, mert az keserűvé teszi a levest. Egy kb. 4 l-es fazékban 1liter vizet felforralunk egy kevés cukorral, és a citromszeletekkel, és a teatojásba tett fahéjjal és szegfűszeggel. Beleöntjük a meggybefőttet levével együtt, és közepes lángon tovább főzzük.

Közben a liszthez hozzáadunk egy kevés cukrot, a vaníliás cukrot, és két-három csipet sót, majd a tejfölt, és simára keverjük. Amikor a meggy már megfőtt, a forró levéből egy merőkanállal a tejfölös habaráshoz adunk, és elkeverjük, majd egyenként még 3 merőkanállal ezt megismételjük, és az egészet a leveshez adjuk.

A habarással állandó kavarás mellett felforraljuk a levest, ha túl sűrű lenne, adunk hozzá még egy kis vizet, majd még ízlés szerint, és a meggy savanyúságától függően teszünk még bele cukrot.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Ismerjük fel a gyomnövényeket már pár leveles korukban I. rész – T1-es életformájú gyomnövények

2018. július 29. 07:26

Mi az első lépése a sikeres gyomszabályozásnak? Ismerni a területünk „előéletét” és felismerni a csírázó gyomnövényeket. Jelen cikksorozat a szántóföldi és kertészeti kultúrákban gyakran előforduló gyomnövények felismerésében segít.

Amit a madárinfluenzáról tudni érdemes IV. rész

2021. október 23. 09:36

Hogyan lehet sikeres a madárinfluenza elleni védekezés? Mit tehetünk mi, és mit tesz a hatóság a betegség terjedésének megelőzése érdekében?

Közösségi kertek – innovatív kezdeményezés a fenntartható és környezettudatos életmód szolgálatában

2018. július 20. 13:01

Közösségi kerteket ma már országszerte fellelhetünk, a fővárosban éppúgy, mint egy erdőszéli településen. De mit rejtenek ezek a kacagástól és kapasuhogástól hangos „különvilágok”? Mi vezetett a nagy népszerűségig és hol találhatjuk meg őket pontosan?

Hazánk kincsei IV. rész - A Bábolnai Arborétum

2023. május 31. 05:36

Bábolna egy rendkívül takaros település, amiben megtalálható minden, amire szüksége van egy embernek. Hála elődeinknek, akik úgy gondolták, hogy még egy szépen kialakított zöld övezet hiányzik a képből... És megszületett a bábolnai arborétum.