Életmód, gasztronómia

Böjti aszaltszilvát és töltött káposztát is lehet kóstolni a Vörösmarty téren

MTI

Böjti aszaltszilvát, csorbát és szabolcsi böjti töltött káposztát is kóstolhatnak a Vörösmarty téren a Budapesti Tavasz Vásár látogatói.

A nagyböjtre való tekintettel péntekre böjti aszaltszilvával, csorbával, szabolcsi böjti töltött káposztával készülnek a helyi szakácsok, szombattól pedig az ünnepkör hagyományos ételeit lehet kóstolni. Lesz például nyúl vadasan vagy számos sonkaféle, például levegőn érlelt füstölt és főtt sonkák, csülök, de bivalysonka is. A vásáron felállított látványpékségben sós és édes húsvéti kalács is szül majd – közölték a vásár szervezői.

A helyszínen készült ételkülönlegességekből ingyenes kóstolóval vár mindenkit a színpad mellett található Delikát, ahol az adott heti tematika élelmiszereit árulják elvihető formában.

A tematikus gasztrohetekhez kapcsolódva április 25-ig minden szerda délután kulináris bemutatót is tartanak a vásár séfjei. A bárány hét alatt, április 3-8-ig a bárány- és birkaételeknek szentelnek nagyobb figyelmet, ekkor készül majd a helyszínen rozmaringos báránycsülök, roston sült bárányborda és egészben sült bárány is, a Delikátban pedig báránypástétomot és kapribogyóval készült friss juhtúrókrémet is árulnak majd házi cipóval.

A vásárban válogatott alapanyagokból készült ételspecialitások, a régióra jellemző ételkülönlegességek, kézműves édességek, italok kóstolhatók, amelyek kiegészítik a hagyományos magyar vásári konyha választékát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Krémszínű tojás: új magyar kuriózum

2021. április 2. 09:11

Vajon tényleg sikerült kitalálni a tojás ideális színét? Vagy csupán a húsvéti tojásfestők fantáziája kapott szárnyra, netán áprilisi tréfa az egész? Szerencsére egy valódi kutatás-fejlesztési projekt nem mindennapi eredményéről számolhatunk be.

A locsolkodás mezőgazdasági vetületei – víz, mint érték

2025. április 21. 11:10

A víz húsvétkor hagyomány, a mezőgazdaságban létkérdés. A locsolkodás szimbolikája ma az aszály elleni küzdelem jelképévé válik.

Húsvétra ez a túró dukál: a szirik

2024. március 29. 16:10

Egyes vidékeken, főleg, ahol a görögkatolikus vallás követői élnek, elképzelhetetlen a húsvét a sárgatúró nélkül, amely nevével ellentétben, nem kizárólag tejből készül.

Ismerjük meg a hagyományos, magyar tojásdíszítési technikákat!

2022. április 16. 08:34

Mit jelent a berzselés? Milyen az azsúrozott tojás? Hogyan készülnek az írott remekművek, és hogyan karcolják, metszik a tojást? Ismerkedjünk meg ezekkel a csodálatos, hagyományos módszerekkel!