27℃ 15℃
június 13. Antal, Anett
Életmód, gasztronómia

Díjazták az idei legkiválóbb pálinkákat

MTI

Az idei Pálinka országkóstolóra 48 pálinkaháztól összesen 309 tétel érkezett, a nagy szám is mutatja a kereskedelmi pálinkafőzdék minőség iránti elhivatottságát, valamint a színes termékkínálatot - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerbiztonságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten a tárca tájékoztatása szerint.

A Pálinka országkóstolót harmadszor rendezte meg a minisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács.

Az agrártárca államtitkára emlékeztetett: az országkóstolón díjazott, kimagasló minőségű párlatokat a Pálinkakiválóságok könyvében is közreadják. A kiadvány ötödször készül el a minisztérium gondozásában, hogy a pálinkákat és a termelőket megismertesse a fogyasztókkal.

A tavaly létrehozott pálinka weboldalon  számos, a témával kapcsolatos információ mellett a Pálinkakiválóságok könyve is hozzáférhető lesz elektronikus formában – áll az AM közleményében.

A Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) közleménye szerint a legjobb pálinka díját a Tolna megyei Brill Pálinkaház Jázmin szőlő pálinkája nyerte el. Magyarország legjobb 10 ezer palack feletti pálinkája 2018-ban a Bolyhos Ágyas szilvapálinkája.

A legeredményesebb pálinkafőzde díját idén három főzdének ítélték oda, az első helyezett az 1 Csepp Pálinka, a második a Brill Pálinkaház, a harmadik a Zimek Pálinka Manufaktúra lett.

A versenyben 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is kiosztottak – közölte a PNT.

A 2018-as év díjazottjai ide kattintva érhetőek el.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Hazánk kincsei I. rész – Őrségi magolajok

2019. június 8. 05:36

Ezt a cikksorozatot azért indítom el, mert szeretnék a blogba a „Ház” mellé egy kis „Táj”-at is belevinni. Az első részben Őrség legnagyobb kincseiről ejtek szót: a növényi olajokról és magőrleményekről.

Pálinkát hozott a Mikulás a Mezőgazdasági Múzeumban

2019. december 9. 17:33

Az ország legjobb pálinkáit állították ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban december 6-án, a Pálinka Napján.

Díjátadó ünnepséggel vette kezdetét a 20. Gyulai Pálinkafesztivál

2019. április 13. 09:54

A pálinkafesztivál nyitónapján bemutatták a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját is, amely magyarországi pálinkákból és határon túli párlatokból készült. A közönséget a pálinkák és a gasztronómiai bemutatók mellett számos koncerttel várják.

Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny

2018. március 23. 06:59

Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat.