Zöldség-Gyümölcs

Zöldborsókonzerv: Magyarország első helyen az Unióban – de fagyasztani kellene

Agrofórum Online

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) nemrég közzé tett jelentése szerint az Európai Unió belső piacán Magyarország számít a legnagyobb zöldborsókonzerv exportőrnek. Ledó Ferencet, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökét kérdeztük a hírrel kapcsolatosan.

Világviszonylatban hol helyezkedik el a hazánk a zöldborsó termelésben?

A zöldborsót világviszonylatban közel 1 millió hektáron termesztik. Míg Kína 2,2 -2,3 millió tonnát termel évente, az Európai Unió össztermelése 1,3-1,5 millió tonna között helyezkedik el. Ezen belül, éves szinten, Franciaország 330-350.000, Anglia 300.000, Magyarország 90-95 ezer tonna zöldborsót produkál. Hazánk ezt mennyiséget mintegy 17-18 ezer hektárról takarítja be. Ehhez még hozzá adódik a szárazborsó, amely 2-3000 hektáron 8000 tonna, így összességében 100-110.000 tonna körüli mennyiséggel kalkulálhatunk.

Melyek azok a megyék, amelyek különösen „erősek” zöldborsóban?

Az össztermelés hatvan százaléka Hajdú-Bihar, Békés, ill. Csongrád megyéből származik.

Milyen fajták a jellemzők?

Számtalan fajtát termelünk, itt is a felvásárlók igénye a meghatározó. Kétfelé alaptípus különböztetünk meg: a hagyományos, normál borsót és az ún. cukorborsót.

Átlagtermés tekintetében milyen pozíciót foglalunk el?

Amíg Magyarországon 5 és fél – 6 tonna között mozog ez a szám, addig Belgiumban, ahol a legmagasabb a termésátlag, hektáronként 9-10 tonnát takarítanak be a termelők. A hazai átlag ez évben, az időjárási viszonyok miatt, a megszokottól 30-40 %-kal alacsonyabb. Az idei évnek két üzenete is van a gazdák számára: az egyik, hogy öntözés nélkül ez a kultúra sem termelhető már, a másik pedig az, hogy sajnos a megváltozott klimatikus viszonyok nem kedveznek a zöldborsónak.

Mi volt a legsúlyosabb csapás az idei évben?

Nem indult jól az év, hiszen jellemzően nagyon vizes volt a talaj, így a megszokottól később került sor a vetésre is. Az áprilisi-májusi kimagaslóan meleg hőmérsékletet pedig a virágzás sínylette meg a leginkább. Ebben az időszakban a borsó számára 20°C körüli hőmérséklet lenne az ideális, ehelyett tartósan 30°C körül mozgott a hőmérő higanyszála. Az a termelő, aki nem tudott öntözni, igen gyenge termést könyvelhetett el.
Még azok a gazdák is megérezték korán érkezett nyarat, akik ezt megtették. Ennél a növénykultúránál legalább a hektáronkénti 5 tonnás termésátlagtól lehet jövedelmezőségről beszélni. Ez sajnos sok termelőnél nem lesz meg az idén. Idehaza a Bonduelle a legnagyobb felvásárló, a cég hazai képviselőjének tájékoztatása szerint idén 30-40 %-kal kevesebb terméssel számolnak, mint amire szerződtek a beszállítókkal.

Az átvétel szempontjából egyébként két mérőszám a lényeges: a méret, ill. a zsengeség. A zsengébb borsó ideális a fagyasztásra, míg keményebbek konzervbe kerülnek. A termelés ütemezése egy nagyon pontos hőösszeg számítás alapján történik. Minden fajtánál konkrétan meghatározott, hogy mennyi idő alatt „készül el” a vetéstől a betakarásig. A különböző típusok esetén naprakészen lehet modellezni ezt a folyamatot, ez a gyártás szempontjából elengedhetetlen, az időben be nem takarított és fel nem dolgozott borsó komoly minőségi romlást eredményez. Ezért a feldolgozó üzemek törekszenek arra, hogy maximum 80-100 km-re helyezkedjenek el a termelés helyszínétől. A betakarítást követő 2-3 óra után már hűtik is a borsót, ezzel akadályozzák meg azt, hogy tönkremenjen, befülledjen.

Milyen átvételi árral kalkulálhatnak a termesztők?

Az aprószemű borsó kilogrammjáért 100-115 Ft-ot fizetnek, míg a hagyományos ára 95 forint körül mozog.

Az aszályos, „forró” tavaszok ellen milyen termeléstechnikai eszközökkel lehet védekezni?

Optimális esetben a vetések március 10-től – május legelejéig tartanak, ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő fajták. Így a betakarítás május legvégén kezdődhet és július 5-10-ig tart. Így lehet legjobban kihasználni a feldolgozó kapacitást. A zöldborsó a szedéskor és a virágzáskor a „legérzékenyebb” a hőmérsékletre és vízre. Több év átlagában Magyarországon ebben az időben kedvezőek a feltételek. Korábbi vagy későbbi termesztés növelné a termesztés kockázatát, de alapjában a zöldborsónak a kedvező időjárás tenyészidőszakban a 20 C o körüli hőmérséklet. Az idei év ettől április közepétől – május végégig lényegesen melegebb volt.

Az AKI- jelentés a zöldborsó-konzerv exportról számolt be. Fagyasztott borsóval nem képviseljük magunkat az európai piacokon? 

Zöldborsókonzerv exportunk mintegy 55-60 ezer tonna évente, ezzel vezetők vagyunk az Unió országai között, hiszen az utánunk következő Olaszország is „csak” 35-40 ezer tonnával képviseli magát. A fagyasztott borsó esetében merőben más a helyzet. Belgium exportál a legtöbbet, 140 000 tonnát, őt követi Spanyolország, 35-40 ezerrel, majd Anglia, illetve hazánk következik körülbelül 15-18 ezerrel.  Amíg nálunk a konzerv a fontosabb exportcikk, máshol a fagyasztott borsó dominál ezen a téren. Az utóbbi időszakban egyébként erősen érződik, hogy ebbe az irányba tolódik el a kereslet.

Hátránya lehet-e  ez a későbbiek során az exportnak?

Egyelőre stabilnak mondhatóak a konzervpiaci kilátások, de ha növelni szeretnénk a termelést, akkor, a feldolgozott termékeknél mindenképpen a fagyasztás irányába kell beruházni.

A belső piac mennyire meghatározó a felvásárlásban?

Az exporthoz képest elenyésző, bár hazai borsó fogyasztásban nem állunk rosszul. Adataink szerint éves szinten két kilogramm/fő a lakossági fogyasztás.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

NAK: könnyítés az exportra termelőknek a NETA-változás

2023. január 17. 08:43

Kedvez a magyarországi élelmiszeripari vállalkozásoknak, hogy az exportra kerülő termékeik vagy azok összetevői után nem kell népegészségügyi termékadót (NETA) fizetniük - hangsúlyozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Románia is ellenőrzi a Duna menti csatornák mélységét

2023. március 13. 08:22

Ukrajna és Románia megállapodott abban, hogy megvizsgálják a Duna partján fekvő csatornák mélységét, amelyeket Kijev mezőgazdasági áruk exportálására használ a forgalom növelése érdekében.

Több gabonát és gabonakészítményt exportáltak az országból

2024. május 15. 11:10

Nőtt az exporttöbblet, javult a külkereskedelmi mérleg februárban, főleg a gabonának és gabonakészítményeknek köszönhetően.

Drágulást hozott a szójabab exportjának élénkülése

2023. október 19. 11:10

Vásárlói fölényt lehetett látni a szerdai terménypiaci kereskedés során. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.