Életmód, gasztronómia

A magyar szürkemarha olasz diadala

Magyar Konyha Online

A Terra Madre Salone del Gusto gasztrokulturális világeseményen az egerszóláti szürkemarha a Slow Food Presidia "előszobájába" került. A nagy magyar sikerrel zárult torinói rendezvény magyar megjelenését a Slow Living Hungary Egyesület és a Magyar Turisztikai Ügynökség közösen szervezte.

Az 1987 óta működő nemzetközi Slow mozgalom XII. alkalommal szervezte meg 142 ország részvételével ezt a gasztrokulturális világeseményt Olaszországban. Idén közel 1.500.000 millió ökoturista látogatott el a rendezvényre.

Magyarország sikeresen mutatkozott be komplex országstanddal, ahol az ökoturizmus iránt érdeklődő utazók és a fenntartható gasztronómiában dolgozó nemzetközi, tudományos szakemberek, termelők, chefek találkozhattak a magyar Slow Food termékekkel és azok készítőivel, Slow étteremmel és chefjével, illetve Slow Travel úticélokkal.

A magyar stand képviselőivel több ország stábja készített interjút és egyöntetűen a fesztivál legszebb kiállítójának választották meg a „Let’s go Slow in Hungary!” jelmondatú országstandunkat. Öt nap alatt a világ különböző pontjairól érkező érdeklődők közül, közel 50.000-en kaptak direkt információt a magyar kultúráról és az idei évben kiemelt három régióról (EGER, MÁTRA, SZEKSZÁRD) és közel 15.000-en látogatták meg a magyar standot és kóstoltak a Farm to Table jegyében, köztük Csiszár Jenő milánói főkonzul is.

A Food for change konferencia keretében szó esett a nemzetközi Slow mozgalom jövőjéről és projektjeiről, illetve sikeres egyeztetés zajlott a Slow Living Hungary elnöke, Szekeres Diána és a nemzetközi Slow Food szervezet alapító-elnöke Carlo Petrini között.

Szóba került a magyar Slow mozgalom új, dinamikus jövője, melynek első lépése ez a torinói megjelenés volt, illetve örömmel kaptuk a hírt, hogy az egerszóláti Nagy Géza őshonos szürkemarha tenyésztő bekerült az Ark of Taste azaz Noé bárkája programba. Itt a Slow Food szervezet beemeli azokat a biodiverzitás szempontjából fontos növényeket, termékeket, állatfajtákat a rendszerébe, amik őshonosak, különlegesek és megóvásuk, reklámozásuk a világban fontos az anyaföld védelme érdekében. Ez a Slow Food Presidium, azaz nemzetközi eredetvédelmi megjelölés előszobája, ilyen presidiumból mindössze 512 létezik a világban.

A Slow Living Hungary Egyesület célja a továbbiakban is az, hogy élő, országos közösséget építsen a magyar kultúra különböző területeinek megőrzése és megújítása, az egészséges, fenntartható étkezés, gasztronómia és mezőgazdaság érdekében és képviselje itthon és külföldön egyaránt a magyar Slow értékeket és annak előállítóit.

Let’s go Slow in Hungary! Energia kell? Lassulj velünk!


Magyarországot és a három kiemelt régiót képviselte:

• Slow Meat kategória: Nagy Géza több generációs Szürkemarha tenyésztő, Egerszólát
• Slow Food Restaurant: Bori Mami Étterem, Sándor Béla Mátra, Gyöngyös
• Slow Wine: Almagyar Érseki Szőlőbirtok, Mészáros Péter, Csutorás Ferenc, Eger
• Heimann Családi több generációs Pincészet, id.Heimann Zoltán és fia, Szekszárd
• Gál Tibor több generációs családi Pincészet, Gál Veronika, Gál Tibor, Eger
• Slow Travel and Food: Graefl Kastély és Biomajorság, Szerencsés Györgyi, Szepesi Péter Poroszló-Kétútköz
• Slow Food: adalékanyag- és cukormentes, tradicionális, 12 óra alatt üstben készülő szilvalekvár, Bodnár Oszkárné Noszvaj
• Kenyeres birtok Baja szürkemarha szalámi
• Fűszerész magyar csemege pirospaprika

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Sörpuccs a borvidéken

2021. december 8. 16:09

Etyek az elmúlt évtizedben a bornak és a pezsgőnek köszönhetően a hazai gasztroforradalom egyik ikonikus helyszínévé vált, persze ehhez kellettek azok a borászok is, akik egyértelműen a minőség pártjára álltak. Világosan látszik az is, hogy a csendes borok felől a buborékok felé fordul a borvidék; 2023-ig kell már csak arra várnunk, hogy eredetvédett „Etyeki pezsgőt” ihassunk, amely talán nagyon gyorsan olyan ismert és elismert kifejezés lesz, mint a Tokaji aszú. A gasztroforradalmárok között azonban nemcsak borászok vannak: sonkamester, csokoládé- és sajtkészítő is öregbíti már a település nevét, de van egy első hallásra igazi kakukktojás is közöttük. Ha jobban megismerjük kiderül, hogy mégis csak van köze a borhoz: a musthoz például sörlevet kever. Vagy a sörléhez mustot? Az Etyeki Sörmanufaktúra főzdevezető-tulajdonosával, Radányi Orsolyával beszélgettünk.

Díjátadó ünnepséggel vette kezdetét a 20. Gyulai Pálinkafesztivál

2019. április 13. 09:54

A pálinkafesztivál nyitónapján bemutatták a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját is, amely magyarországi pálinkákból és határon túli párlatokból készült. A közönséget a pálinkák és a gasztronómiai bemutatók mellett számos koncerttel várják.

A sváb gasztronómia gyöngyszeme: a kródumpraj

2021. március 19. 04:39

A helyi német közösség egyik kedvencének számító kródumpraj az az étel, amiről a környező településen élő magyarok is azt gondolják, ez egy "echte" német.

Tényleg tesznek szamárhúst a téliszalámiba?

2023. október 16. 17:10

Ami az alkoholos italok között a Zwack, az a húskészítmények közül a Pick téliszalámi, amely több mint 150 éves múltra tekinthet vissza. De mi az, ami egyedeivé, időtállóvá teszi ezt a terméket? És mitől téli a szalámi? Valóban előfordul, hogy külföldön kedvezőbb áron juthatunk hozzá a nemzeti büszkeségünkhöz? Igyekszünk mindezeket az alábbiakban megválaszolni.