8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Szőlő-Bor

Spanyol rozéból „varázsoltak” francia bort

Szuperfarm

A franciák komolyan veszik az eredetvédelmet: nem lehet csak úgy spanyol rozét franciaként árulni, komoly pénzbírság jár érte.

2016 és 2017 között körülbelül 10 millió palack spanyol bort adtak el franciaként, derítették ki francia nyomozók. A francia gazdasági minisztérium adatai szerint a hamisítók azért titkolták el a borok pontos származási országát, és választották helyette a mindenhol jól hangzó Franciaországot, mert így dupla annyi pénzt tudtak keresni az immáron franciaként árult borral, mintha arra spanyol eredetet írtak volna. Aki kicsit is ismeri a borvilágot, már sejtheti: a termék így sem volt drága.

A franciaként árult spanyol rozé nagykereskedelmi ára 90 eurócent volt literenként, vagyis kétszer annyi, mint amennyibe egy spanyol rozé amúgy kerülni szokott, állapította meg a francia fogyasztóvédelmi hatóság. A hatóság vizsgálatai során számos borkereskedőt, éttermet és szupermarketet ellenőrzött, majd megállapította, hogy minden ötödik helyen kapható volt olyan spanyol olcsó rozé, amin hamis címke szerepelt.

De mégis, milyen egy hamis címke?

Jelen esetben kétféle feliratot is használtak a fogyasztók megtévesztésére. Az egyik szerint a bort „Franciaországban gyártották”, a másik szerint pedig „Franciaországban palackozták” – egy átlagos fogyasztó fejében ilyenkor meg sem fordul az a lehetőség, hogy a palackban nem valamely franciaországi borvidék termése legyen.

Csak a legfigyelmesebb fogyasztók jöhettek rá a turpisságra a hatóságokat leszámítva: akik vették a fáradságot, és elolvasták a hátcímke kisbetűkkel írt szövegét. Abból ugyanis rögtön kiderült, hogy a bor valójában nem Franciaországból, hanem Spanyolországból, vagy ami még jobb: az EU-ból jön. Vagyis akár több EU-s ország borait is összekeverhették.

Francia hatóságok tudnak olyan borkereskedő cégről, amely az elmúlt három évben 30 ezer hektoliternyi spanyol borból varázsolt franciát. A hamisítókra magas pénzbüntetések várnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

A talajtakarás előnyei szőlőben

2024. január 4. 10:10

A szőlőültetvényekben jelenleg is általános az intenzív talajbolygatás, főleg ami a szőlő sorközeit érinti. Ezzel szemben megoldást jelentő alternatíva lehet a növénytakarásos kezelés. A sorközvetés folytán azonban a talajt átszövő gyökérzet vízkonkurenciaként jelenhet meg a szőlő számára, és azokban az esetekben, amikor ez kerülendő, például telepítés esetén, megoldást jelenthet a szalmatakarás.

Megnyitott a 10. VinCE Budapest Wine Show

2019. április 26. 06:03

A VinCE Budapest Wine Show-nak 2010-es indulása óta mintegy 43 ezer látogatója volt, az idén 5-6 ezer érdeklődőt várnak.

Szerelmese lettem a buborékoknak

2021. január 11. 09:00

Szövényi Áron neve a jelenkor és a leendő borászok körében is ismerősen cseng. Az etyeki Anonym Pince fiatal tulajdonosa az elsők között volt, aki pezsgőkészítésre szánta el magát az amúgy valaha a pezsgőről ismertté vált történelmi borvidéken. Nem kis része van abban, hogy az Etyeki pezsgő – így, nagybetűvel – rövidesen uniós eredetvédelem alatt áll majd, csakúgy, mint a Champagne-ból származó ital. Megszerzett tudásáról nem csak a pezsgőspohár nyújt bizonyságot, borász hallgatóknak is igyekszik átadni mindazt, amibe maga is szerelmes.

Németországtól egészen a villányi borvidékig

2022. szeptember 18. 07:34

Mi kell ahhoz, hogy egy heidbergi német jogásznő, akinek a hobbija a ló és a lovaglás, Pécsdevecserben telepedjen le, és szőlészetbe-borkészítésbe kezdjen?