Szőlő-Bor

Spanyol rozéból „varázsoltak” francia bort

Szuperfarm

A franciák komolyan veszik az eredetvédelmet: nem lehet csak úgy spanyol rozét franciaként árulni, komoly pénzbírság jár érte.

2016 és 2017 között körülbelül 10 millió palack spanyol bort adtak el franciaként, derítették ki francia nyomozók. A francia gazdasági minisztérium adatai szerint a hamisítók azért titkolták el a borok pontos származási országát, és választották helyette a mindenhol jól hangzó Franciaországot, mert így dupla annyi pénzt tudtak keresni az immáron franciaként árult borral, mintha arra spanyol eredetet írtak volna. Aki kicsit is ismeri a borvilágot, már sejtheti: a termék így sem volt drága.

A franciaként árult spanyol rozé nagykereskedelmi ára 90 eurócent volt literenként, vagyis kétszer annyi, mint amennyibe egy spanyol rozé amúgy kerülni szokott, állapította meg a francia fogyasztóvédelmi hatóság. A hatóság vizsgálatai során számos borkereskedőt, éttermet és szupermarketet ellenőrzött, majd megállapította, hogy minden ötödik helyen kapható volt olyan spanyol olcsó rozé, amin hamis címke szerepelt.

De mégis, milyen egy hamis címke?

Jelen esetben kétféle feliratot is használtak a fogyasztók megtévesztésére. Az egyik szerint a bort „Franciaországban gyártották”, a másik szerint pedig „Franciaországban palackozták” – egy átlagos fogyasztó fejében ilyenkor meg sem fordul az a lehetőség, hogy a palackban nem valamely franciaországi borvidék termése legyen.

Csak a legfigyelmesebb fogyasztók jöhettek rá a turpisságra a hatóságokat leszámítva: akik vették a fáradságot, és elolvasták a hátcímke kisbetűkkel írt szövegét. Abból ugyanis rögtön kiderült, hogy a bor valójában nem Franciaországból, hanem Spanyolországból, vagy ami még jobb: az EU-ból jön. Vagyis akár több EU-s ország borait is összekeverhették.

Francia hatóságok tudnak olyan borkereskedő cégről, amely az elmúlt három évben 30 ezer hektoliternyi spanyol borból varázsolt franciát. A hamisítókra magas pénzbüntetések várnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Megsemmisítik a boraikat a franciák, hihetetlen összeget költenek erre

2023. szeptember 4. 10:10

Franciaország 200 millió eurós alapot hozott létre annak érdekében, hogy a bortöbbletüket megsemmisítsék. Ezzel a nehéz helyzetbe került termelőkön próbálnak segíteni, hiszen azok így magasabb áron tudják majd értékesíteni a termékeiket.

3,5 milliárd forinttal támogatják a minőségi borok értékesítését

2019. szeptember 6. 08:03

A magyar borászatok az európai borok között sokszínűségükkel tűnnek ki, a Kárpát-medencében pedig csodálatosak az adottságok a bortermelésre.

Gondolatok a szüretről Szekszárdon - interjú Vesztergombi Csabával

2018. október 25. 03:37

A kialakult időjárási szélsőségek miatt talán nagyobb szerepet kapott idén a szőlők elhelyezkedése, a dűlők. Az biztos azonban, hogy a 2018-as évből lesz lehetőség prémium borok készítésére, akár kadarkából is.

Több mint egymillió dollárt fizettek két palack borért!

2018. december 29. 08:47

A második világháború végén a legjobb burgundiai borászat, a Romanee-Conti mindössze 600 üveg sötétvörös nektárt készített, és ezek közül kettőt összesen több mint egymillió dollárért értékesített októberben a New York-i Shoteby’s aukciós ház.