Agrárközélet
Agrárközélet

Új műszaki bizottság alakult az élelmiszer-hamisítás ellen

Új műszaki bizottság alakult az élelmiszer-hamisítás ellen

NAK

Az Európai Szabványügyi Bizottság (European Committee for Standardization, CEN) jóváhagyta, hogy német vezetéssel egy új műszaki bizottság alakuljon meg, CEN/TC 460 „Élelmiszer-hamisítás” címmel.

Az első ülésüket 2019 közepén tervezik megtartani, amelyen a CEN/TC 275 „Élelmiszer-vizsgálatok. Horizontális módszerek” német titkárság is képviselteti magát az információcsere biztosítása érdekében és a kölcsönös érdeklődés miatt.

Az új műszaki bizottság (Technical Committee, TC) alkalmazási területei között található a validált analitikai módszerek szabványosítása az élelmiszer-hamisítás kimutatására és szükség esetén mennyiségi vizsgálatára, illetve az élelmiszer-hamisítás kimutatásának horizontális és vertikális módszereivel. Azok a hamisításra vonatkozó vertikális módszerek, amelyekkel már más CEN/TC-k (pl. a gabonaféléket, zsírokat és olajokat, kakaót, tejtermékkört felölelők) foglalkoznak, nem tartoznak bele ebbe az alkalmazási területbe. A vertikális módszerekkel foglalkozó CEN/TC-k által lefedett specifikus mátrixokra (azaz gabonafélék, zsírok és olajok, kakaó, tej) vonatkozó új módszerek azonban csak az új „Élelmiszer-hamisítás” műszaki bizottság munkaprogramjában fognak szerepelni.

További részleteket a Magyar Szabványügyi Testület oldalán olvashat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Korrupcióval vádolják az ukrán mezőgazdasági minisztert

2024. április 29. 15:10

Ukrajnában korrupció miatt letartóztatták Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert, aki törvénytelenül szerezhetett állami földterületeket.

Az év agrár duális képzőhelye lett az AXIÁL

2024. április 26. 12:10

„Az év agrár duális képzőhelye” című pályázat célja az agrárszakképzésben részt vevő duális képzőhelyek kiemelkedő munkájának elismerése.

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Informatikai Kara és a KITE Zrt.

2024. április 24. 12:10

Az együttműködési megállapodás kiterjed a precíziós mezőgazdaság, növényvédelem, környezetvédelem, klímaváltozás, fenntartható fejlődés és agrárinformatika területein történő fejlesztések elősegítésére.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Új szabályokkal szeretné hatékonyabban csökkenteni az élelmiszer-pazarlást az EU

2023. július 23. 08:10

Az EU-ban évente csaknem 59 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik – fejenként körülbelül 130 kilogramm.

Áprilisban is csökkentek a világpiaci élelmiszerárak

2020. május 11. 09:48

Áprilisban a cukor ára 13 éves mélypontra esett, márciushoz képest 14,6 százalékkal csökkent részben amiatt, hogy a nemzetközi olajárak gyengülése miatt visszaesett a kereslet a nyerscukorból előállított, üzemanyagként használt etanol iránt is.

Kezdetét vette az élelmiszerek kötelező akciózása

2023. június 1. 10:08

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására.

Az élelmiszerpiacon is visszaesés jöhet a koronavírus után

2020. június 22. 09:02

A friss termékek, a hús és a levesek iránti kereslet márciusban és áprilisban látványosan emelkedett, ám az egészségügyi válsághelyzet a szokásostól nagyobb készletezése késztette az üzleteket is.