Agrárközélet
Agrárközélet

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Informatikai Kara és a KITE Zrt.

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Informatikai Kara és a KITE Zrt.

KITE Zrt.

A Debreceni Egyetem és a KITE Zrt. kapcsolata több évtizedes múltra tekint vissza, mely eddig az agrárképzés és a kutatás-fejlesztés területén volt meghatározó, mostantól pedig az IT szektorban is partnerségi viszony szövődött a két fél között.

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara és a KITE Zrt. április 17-én ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írt alá. A jeles esemény egyben a 29. Informatikai Szakmai Napok megnyitóját is jelentette, melyen a köszöntők sorát Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta, aki rövid történelmi kitekintést tett az elmúlt 60-70 év digitális fejlődésének korszakaira.

Új lehetőségek az MI révén

Beszédében kiemelte, hogy az ötvenes években megjelenő nagy teljesítményű számítógépek lehetővé tették az adatfeldolgozást, azonban a minél gyorsabb információcserére vonatkozó igény folyamatos fejlesztéseket hívott életre.

Mára megjelent a mesterséges intelligencia (MI), amely számos területen új lehetőségeket nyitott, de ezek kiaknázáshoz is szükséges a gazdasági szektorokkal és különböző tudományágakkal való kollaboráció.

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen város alpolgármestere köszöntő szavaiban örömének adott hangot, látva, hogy a Debreceni Egyetem figyel a piaci igényekre és naprakész tudással vértezi fel a hallgatókat.

A diákok ezáltal a munkaerőpiacon is lépéselőnyt élvezhetnek, hiszen – ahogy az alpolgármester fogalmazott – a helyi vállalatok versenyeznek értük. Hangsúlyozta, a városnak is szüksége van jó informatikusokra, akik többek között részt vehetnek a Debrecen Smart City program okos és élhető város megvalósításában.

Prof. Dr. Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja arról beszélt, hogy az informatika dinamikus fejlődése miatt az oktatási portfóliójukat is átalakították, melyben a hagyományos szemléletformáló oktatás mellett a legkorszerűbb technológiákhoz tartozó tananyagok is megjelennek.

„Ennek megfelelően, a hagyományos szakterületekről sem megfeledkezve, az adattudományt és a mesterséges intelligenciát súlypontba állítva hivatalos NVIDIA és Microsoft képzési központot, valamint ipari vizsgaközpontot létesítettünk, ahol ipari tananyagból tartunk felkészítő képzéseket a felsőoktatás és az üzleti szféra részére egyaránt” – részletezte az Informatikai Kar dékánja. Kiemelte továbbá, hogy ezeken a képzéseken nemzetközileg elismert tanúsítványok is szerezhetőek.

A megnyitó további részében az együttműködési megállapodások ünnepélyes aláírására került sor. Elsőként a ACPM IT Zrt. képviseletében Erdei Csaba ügyvezető, majd a KITE Zrt. részéről Hadászi László innovációs főigazgató írta alá a díszkötésű szerződést.

Széles körű együttműködés következik

Fél évszázados múlt

Hadászi László köszöntőjében elmondta, hogy a KITE Zrt. és az egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának kapcsolata immár 50 éves múltra tekint vissza, most viszont új lehetőségként üdvözölték az Informatikai Karral történő együttműködésre.

„A KITE Zrt. 15 évvel ezelőtt kezdte fejleszteni az adatalapú mezőgazdaságot, melynek eredményeként 2020-ban létrejött a KITE Precíziós Gazdálkodási Rendszere. Ennek köszönhetően már közel 1 millió hektár terület adatállománya áll rendelkezésükre, ami világviszonylatban is egyedülálló” – hangsúlyozta a főigazgató.

Beszédét azzal folytatta, hogy ezen adatállomány gyorsabb és hatékonyabb feldolgozását remélik az együttműködéstől, illetve bíznak abban, hogy új megoldásokkal még inkább automatizálhatják a rendszert és esetleg olyan lehetőségek is felszínre kerülnek, amit eddig technológiai fejlesztés szempontjából nem vettek figyelembe.

Széles körű együttműködés

Az együttműködési megállapodás kiterjed a precíziós mezőgazdaság, növényvédelem, környezetvédelem, klímaváltozás, fenntartható fejlődés és agrárinformatika területein történő fejlesztések elősegítésére.

Mindez magába foglalja a digitális technológiák mezőgazdasági alkalmazását, a precíziós gazdálkodáshoz szükséges informatikai megoldásokat, a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kiaknázását, a korszerű adatelemzést, a döntéstámogatás és a vizualizáció fejlesztését, továbbá a kutatás-fejlesztési, oktatási, tudományos, ipari és egyéb területeken történő projektek megvalósítása és fejlesztése is a kitűzött célok között szerepel.

A megnyitó programjának zárásaként Borsi Csilla, a Continental Autonomous Mobility Hungary képviseletében a diákoknak kedvezett, ugyanis egy új ösztöndíj felhívást jelentett be az Informatikai Kar hallgatói számára, amely a járműiparra, különös tekintettel az önvezető járművek fejlesztésére irányul.

(Fotók: Debreceni Egyetem)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erdőnevelési szakmai napot tartottak a Pilisi Parkerdőnél

2024. május 19. 08:10

Május 9-én tartotta a Pilisi Parkerdő éves szakmai napját, amelynek célja a stáb képzése és a kimagaslóan teljesítő kollégák elismerése volt.

Kerek, kettős jubileum az AMAZONE-nál

2024. május 18. 14:10

2024. május 7-én Klaus Dreyer és fia, Christian Dreyer közösen ünnepelték 90. illetve 60. születésnapjukat.

Indul a Magyar Nemzeti Parkok Hete!

2024. május 17. 12:10

Ezen a hétvégén a Vajdahunyad sétányon találkozhatunk mind a 10 nemzeti park igazgatósággal.

Súlyos támadás érte a Lemkent, az ügyfelek türelmét kérik

2024. május 16. 09:10

A bűnözők további illetéktelen hozzáférését és garázdálkodását megakadályozandó az összes IT rendszerük működését felfüggesztették.

A talajművelés fejlődéstörténete - Horizontális – vertikális – precíziós alapművelés

2018. október 7. 14:00

A talajművelési technológiát meghatározó alapművelés történhet forgatással és forgatás nélkül. Ennek előnyeit és hátrányait, valamint a rendelkezésre álló talajművelő eszközöket veszi sorra a Szerző.

Racionálisabb kijuttatás, magasabb hozamok - Precíziós gazdálkodás a Búzakalász Kft.-nél

2019. március 6. 18:46

A Fejér megyei Búzakalász Kft. Füle település térségében működik 1400 hektár bérelt területen, ami mellett 700 hektáron teljes integráció is zajlik. Az őszi búza, az őszi árpa, a napraforgó, a repce és a kukorica mellett termesztenek cukorrépát, és zöldborsó vetőmag előállítással is foglalkoznak. Emellett a cég egy sertésteleppel is rendelkezik, ahol korábban tenyésztés, ma azonban csak hizlalás történik.

Gépészet Videó

Prémium kategóriás megoldásokkal várta a látogatókat a CHH Műszaki KFT az AGROmashEXPO-n

2018. január 30. 19:30

A CHH Műszaki KFT mezőgazdasági és élelmiszeripari gépforgalmazó, a dán Cimbria vállalatcsoport közvetlen hazai képviselete.

Precíziós Műhely: bepillantás az Agrofil precíziós világába

2018. december 12. 07:44

A hallgatókat egy – a teljes precíziós eszköztárat felvonultató – kiállítással egybekötött konzultációra várta az Agrofil-SZMI Kft. Püskin, ahol a gyakorlatban alkalmazott és kevésbé alkalmazott technológiák teljes arzenálját mutatták be az érdeklődőknek.