Életmód, gasztronómia

Nagyböjt alatt is ajánlott a hal

Ma-Hal

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) a nagyböjti időszakban kampányt tart a halfogyasztás népszerűsítésére.

A haltermelők országos érdekképviselete fel szeretné hívni az emberek figyelmét, hogy a keresztény kultúrában böjti ételként fogyasztott halnak pozitív élettani hatása van. A halhús könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú, vitaminokban gazdag táplálék, továbbá tartalmaz foszfort, jódot, fluort, szelént, vasat, káliumot és kalciumot, A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamint, ezen felül a hal jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát.

A nemzetközi statisztikák is alátámasztják, hogy a nagy halfogyasztó országok lakói között jóval kevesebb a szívbeteg. A MA-HAL kiemelt célja, hogy Magyarországon növekedjen az egy főre eső halfogyasztás, ami jelenleg csupán 6,4 kg/év. Ebben lehet segítségre a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program, ami lendületet ad az ágazat fejlődésének.

A fogyasztás növelése érdekében a MA-HAL a nagyböjti időszak alatt – március 6. és április 18. között – Facebook-oldalán minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, amihez kizárólag hazai halat ajánl alapanyagként. Az első nagyböjti halas recept a töltött paprika, pontyból.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Idegen halfajok szállják meg vizeinket – és mi segítünk nekik

2025. augusztus 21. 13:10

A budapesti gyógyfürdők és a Hévízi-tó is szerepet játszhatnak az idegenhonos halak hazai elterjedésében – figyelmeztetnek a kutatók.

Lezárult a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző projekt

2023. július 30. 14:40

Míg korábban alig került hal a magyarok tányérjára, a hét éves ciklus végén csaknem húsz százalékkal többet fogyasztanak belőle.

Négyszázmilliós fejlesztés valósult meg a szarvasi Halászati Kutatóintézetben

2020. november 7. 07:20

Közel négyszázmillió forintos uniós támogatás segítségével 19 halastavat alakítottak ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Halászati Kutatóintézetben (HAKI) Szarvason. 

Elektronikusan is beadhatók a halgazdálkodási szakterület kérelmei

2020. július 10. 10:17

Július 8-ától már elektronikusan is benyújthatják a halgazdálkodásban érintett szereplők a halgazdálkodási szakterülettel kapcsolatos kérelmeiket, bejelentéseiket a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül.