Zöldség-Gyümölcs

Júniusra beérhetnek a dinnyék Baranyában

Új Dunántúli Napló

A következő hetekben kezdik az ormánsági gazdák kiültetni a fóliaalagutakba a dinnyepalántákat, az első gyümölcsök már június végére beérhetnek – írta az Új Dunántúli Napló.

Március eleje óta folyik a palántanevelés a sátrakban, a kiültetések hamarosan kezdődnek, hogy aztán a növények 6-7 kilós gyümölcsökkel örvendeztessék meg a termelőket és a vásárlókat. Mint Horváth Béla termelő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának kertészeti osztályvezetője elmondta, az aszályt az ormánsági gazdák is megérzik, de mivel a területek szinte száz százaléka csöpögtetett öntözőrendszerrel van ellátva, így megoldott a folyamatos vízellátás.

– Az ormánsági területek nagy részén a legmodernebb technológiával gazdálkodnak, a palánták tökre oltottak, ami azt jelenti, hogy lecserélik a dinnye gyökerét tökgyökérre, ami strapabíróbb, szárazságtűrőbb és a termésmennyiség biztonságot ad a termelőknek. A gazdák zöme ezt magának csinálja, de olyan is van, aki vásárolja a palántát – fogalmazott a termelő.

A baranyai gazda elmondta, az ültetés június közepéig zajlik, hogy ne egyszerre érjen be minden dinnye, ezáltal meghosszabbítják a szezont.
– Pontos előrejelzést még nem lehet mondani, de az időjárás a tavalyihoz hasonló. Akkor június közepén már volt érett dinnyénk. A versenytársaink, a spanyolok, a görögök ebben az időszakban még erősen ott vannak a piacokon, így nekünk az lenne jó, ha július 10-én kezdődne a szezon, és akár szeptember végéig is elhúzódna.

A megyében a korábbi 550-600 helyett ma alig 150 hektáron termelnek dinnyét. A betakarított termés is arányosan csökkent, míg a kétezres évek elején több mint húszezer tonna dinnye termett Baranyában, a tavalyi évben mintegy hatezer tonnát szüreteltek. A termelőnként néhány hektáros területeken száznál több család gazdálkodik, akik a dinnye felét maguk értékesítik, így több bevételhez jutnak, mintha nagykereskedőknek adnák el. A gazdák egybehangzó véleménye szerint a termények betakarítását a munkaerőhiány is nehezíti, kevés a segédmunkás, a termelők gyakran diákokat is alkalmaznak főszezonban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Dinnyeszezon: már júniusban kezdődik!

2018. június 13. 09:23

A tavaszi meleg hatására minden termék érésének kezdete két héttel korábbra került, így a dinnyénél is már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye kínálat.

Ezért ízetlen másnap a dinnye – így tárolja jól!

2025. augusztus 1. 14:10

Ahhoz, hogy több napig élvezhesse, nem mindegy hogyan tárolja a görögdinnyét. Megmutatjuk, hogy mit ne tegyen vele soha!

Hivatalosan is elindul a 2022-es dinnyeszezon

2022. július 2. 10:38

Hivatalosan is elindul a héten a 2022-es dinnyeszezon.

A görögdinnyemag jótékony egészségügyi hatásai

2024. augusztus 16. 16:10

A cikket elolvasva többé Ön sem dobja ki a görögdinnye magját, hiszen rendkívül egészséges és jó ízű nassolnivaló készülhet belőle.