18℃ 13℃
szeptember 24. Gellért, Gerda, Mercédesz
Zöldség-Gyümölcs

Júniusra beérhetnek a dinnyék Baranyában

Új Dunántúli Napló

A következő hetekben kezdik az ormánsági gazdák kiültetni a fóliaalagutakba a dinnyepalántákat, az első gyümölcsök már június végére beérhetnek – írta az Új Dunántúli Napló.

Március eleje óta folyik a palántanevelés a sátrakban, a kiültetések hamarosan kezdődnek, hogy aztán a növények 6-7 kilós gyümölcsökkel örvendeztessék meg a termelőket és a vásárlókat. Mint Horváth Béla termelő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának kertészeti osztályvezetője elmondta, az aszályt az ormánsági gazdák is megérzik, de mivel a területek szinte száz százaléka csöpögtetett öntözőrendszerrel van ellátva, így megoldott a folyamatos vízellátás.

– Az ormánsági területek nagy részén a legmodernebb technológiával gazdálkodnak, a palánták tökre oltottak, ami azt jelenti, hogy lecserélik a dinnye gyökerét tökgyökérre, ami strapabíróbb, szárazságtűrőbb és a termésmennyiség biztonságot ad a termelőknek. A gazdák zöme ezt magának csinálja, de olyan is van, aki vásárolja a palántát – fogalmazott a termelő.

A baranyai gazda elmondta, az ültetés június közepéig zajlik, hogy ne egyszerre érjen be minden dinnye, ezáltal meghosszabbítják a szezont.
– Pontos előrejelzést még nem lehet mondani, de az időjárás a tavalyihoz hasonló. Akkor június közepén már volt érett dinnyénk. A versenytársaink, a spanyolok, a görögök ebben az időszakban még erősen ott vannak a piacokon, így nekünk az lenne jó, ha július 10-én kezdődne a szezon, és akár szeptember végéig is elhúzódna.

A megyében a korábbi 550-600 helyett ma alig 150 hektáron termelnek dinnyét. A betakarított termés is arányosan csökkent, míg a kétezres évek elején több mint húszezer tonna dinnye termett Baranyában, a tavalyi évben mintegy hatezer tonnát szüreteltek. A termelőnként néhány hektáros területeken száznál több család gazdálkodik, akik a dinnye felét maguk értékesítik, így több bevételhez jutnak, mintha nagykereskedőknek adnák el. A gazdák egybehangzó véleménye szerint a termények betakarítását a munkaerőhiány is nehezíti, kevés a segédmunkás, a termelők gyakran diákokat is alkalmaznak főszezonban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Őszi metszés: így hoz a málna dupla annyi termést!

2025. szeptember 24. 08:10

A málna őszi metszése kulcsfontosságú: nemcsak a terméshozamot, de a bokor egészségét is alapvetően befolyásolja.

Hogyan ismerjük fel az érett kökényt? Íme a jelek

2025. szeptember 23. 14:10

A kökény igazi ízét csak éretten adja – mutatjuk, mikor és hogyan érdemes szedni a tüskés bokrok kék bogyóit.

Őszibarack fagyasztása: így kerülhető el a barnulás

2025. szeptember 22. 16:10

Fagyasszon barackot, és élvezze a nyár ízét télen is – egyszerű praktikákkal megőrzi a gyümölcs zamatos frissességét.

Meglepő módszerrel édesítik a dinnyét Kínában

2025. szeptember 20. 16:10

A kínai gazdák furcsa módszere szerint a kövek édesebbé teszik a dinnyét – vajon tényleg működik a trükk?

Honnan tudhatjuk, hogy érett-e a görögdinnye?

2021. július 23. 09:49

A görögdinnye érési időszaka a virágok megtermékenyítésétől számítva hazánkban kb. 30-35 nap múlva kezdődik el. Fő szedési időszaka, szabadföldi körülmények között termesztve, július elejétől általában szeptemberig tart.

Kevesebb magyar dinnyét ehetünk idén nyáron

2019. június 26. 14:02

A görögdinnye árának alakulását meghatározza, hogy a magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, amelyeket július közepéig a spanyol termés ural.

Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására?

2023. május 16. 12:39

Vajon melyik a legédesebb és legélénkebb színű sárgadinnyefajta? Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására? És tényleg lehet tökízű az oltott sárgadinnye? Németh Dzsenifer, a MATE doktorjelöltje e kérdésekkel kapcsolatban végzett fajtaösszehasonlító vizsgálatokat az élelmiszertudományban használatos modern eljárások segítségével.

Új módszer a dinnyék eltarthatóságának növelésére

2023. augusztus 15. 17:40

A CRISPR/Cas9 génmódosítási módszer segítségével a kutatók meghosszabbították a japán dinnye eltarthatósági idejét azáltal, hogy a CmACO1 gén módosításával csökkentették az etiléntermelést, ami egy olyan öröklődő tulajdonság, amely nem igényli külső gének használatát.