Zöldség

Ideális szántóföldi burgonyafajták

Fotó: burgonyakutatas.hu

Ahogyan az előző, burgonyával kapcsolatos írásomban említettem, a sikeres burgonyatermesztés alapja sok minden mellett a megfelelő fajtaválasztás. A burgonyatermesztők nincsenek könnyű helyzetben, számtalan burgonyafajta közül kell kiválasztaniuk a számukra legmegfelelőbbet. Jöjjön egy kis segítség ehhez a nem egyszerű feladathoz.

A Balatoni rózsa fajtával biztosan már sok növénytermesztő találkozott a hazai szántóföldeken – továbbá a vásárlók is előszeretettel keresik ezt a fajtát. Ennek oka, hogy ez a fajta többféle célra is felhasználható a konyhában, egy igazi Jolly Joker. Nem csak felhasználói oldalon, hanem termelői oldalon is jó választásnak bizonyulhat, ugyanis rezisztens a burgonya Y vírusával, valamint a levélsodródás vírussal szemben is. További pozitív tulajdonsága, hogy a fonálférgek egyes rasszaival szemben is immunis. Ezek mellett bőtermő fajta, sötét rózsaszín héjú, nagyméretű gumóiból sokat nevel. Betakarításkor figyelni kell arra, hogy vékony héja miatt könnyen sérül, cserébe viszont jól tárolható.

Népszerű, fehér húsú burgonyafajta a Hópehely, amely a felhasználói oldalon szintén egy kitűnő választás, legyen szó sütésről vagy főzésről. Termelői oldalról is népszerű fajta, a levélsodródás vírus, valamint a burgonya Y vírussal szemben is teljesen rezisztens. A növény által nevelt gumók húsának színe hófehér, enyhén lisztes szerkezetű. Középkorai tenyészidejű, nagyméretű gumókat nevelő fajta, tárolása sem okoz különösebb nehézséget.

Közepes méretű, sárgás színű húsú gumókat nevel a Katica, amely kitűnő árufajta. Ennek oka, hogy a nevelt gumók jelentős százaléka egyforma méretű, ezért aki előre csomagolt „egységcsomagokban” akar burgonyát értékesíteni, jó eséllyel fog Katicát termeszteni. A fajta további előnye, hogy kifejezetten bőtermőnek számít, 14-16 darabos kötésszámmal terem. Közepesen fogékony a lombfitoftórával szemben, fonálféregre és burgonyarákra, valamint burgonya Y vírussal szemben rezisztens.

Végül kerüljön ide egy korai érésű, kiváló minőséget garantáló étkezési burgonya, a Bellarosa. Legfontosabb jellemzője, hogy igen korán terem és emellett rendkívül sok gumót nevel. A szárazságot jól tűri, így aszályosabb területeken is meg lehet próbálkozni a termesztésével. Gumói rózsaszín héjúak, héjára jellemző, hogy gyorsan megerősödik, így a betakarítás közbeni sérülésekre kevésbé fogékony. Rendkívül jól tárolható, a kereskedelemben ezt a fajtát lehet a legtöbb helyen megtalálni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Hűtőben tárolja a hagymát? Nagy hibát követ el!

2025. november 17. 11:10

A legtöbben rossz helyen tartják a hagymát – és emiatt hamar megrohad. Nézd meg, hová kell tenned valójában!

Tényleg mérgező a zöld burgonya?

2023. december 1. 04:39

Azt olvastam és hallottam is ismerősöktől, hogy a burgonyagumó, ha megzöldül, akkor mérgező lesz. Tényleg mérgező az ilyen krumpli?

Miért romlik meg a burgonya tárolás közben?

2020. december 9. 16:14

A tárolási betegségeknek egyik közös jellemzője, hogy a kórokozók már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is jelen lehetnek.

Burgonya és paradicsom, egy növényen termesztve – izgalmas kísérlet

2024. február 29. 07:10

Vajon lehetséges-e egy növényen egyszerre paradicsomot és burgonyát is termeszteni?

Miért nem csírázott még ki a március közepén ültetett burgonyagumó?

2023. május 1. 04:39

Március közepén ültettem el a burgonyagumókat. Miért nem csíráztak még ki? Kezdek aggódni, hogy idén nem lesz krumplitermésünk.