Életmód, gasztronómia

Megjelent a májusi Agrofórum

Agrofórum Online

Májusi lapszámunkban két kiemelt témát ajánlunk olvasóink figyelmébe. Elsőként a szennyvíziszapok és a hígtrágya szántóföldi felhasználásának lehetőségeit a talajerő-gazdálkodásban betöltött szerepét, a környezetvédelmi vonatkozásokat járjuk körbe.

Ezután az öntözéssel kapcsolatos ismereteket vesszük számba, amelynek keretében szó esik Magyarország öntözési stratégiájáról, az öntözésfejlesztési aktualitásokról, ismertetjük a  DriDanube – Aszálykockázat a Duna régióban című projekt eredményeit, amely a Duna régióban fekvő országok egységes aszálykezelését segítő döntéstámogató rendszer kidolgozására irányult. Az elérhető információkat tovább színesítik az agrárszakemberrel az öntözés témájában folytatott beszélgetések.

A növényvédelmi fejezetben kórtani, rovartani témájú és az előrejelzéssel kapcsolatos olvasnivalók találhatók. Az őszi búza gombás eredetű betegségeit bemutató sorozatban májusban a kalászfuzáriózis tüneteit, a kórfolyamat biológiáját ismertetjük. A kalászos gabona fertőző és az élettani betegségeinek tünetei sokszor kísértetiesen hasonlítanak egymásra, még a gyakorlott szem számára sem könnyen megkülönböztethetők – hívja fel a figyelmet a következő írás. A kertészeti károsítók előrejelzése sorozatban az effektív hőösszeg növényvédelmi előrejelzésben betöltött szerepével, számítási módszereivel foglalkozunk, valamint két alma betegség került a középpontba, a gombás eredetű ventúriás varasodás és a baktérium okozta tűzelhalás betegség. A kórokozók előrejelzésére használható módszereket mutatjuk be. A rovartani témájú növényvédelmi szakcikkből választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy hova érdemes elhelyezni a kukoricamoly biszex csapdákat annak érdekében, hogy a rajzás előrejelzése a lehető legpontosabb legyen.

A rohamtempóban zajló fejlődés következtében újabb és újabb digitális eszközökkel kell megismerkedni annak, aki lépést akar tartani. Ezek között található az „intelligens szemüveg”, amely új lehetőségeket nyit a mezőgazdasági gépgyártásban, a gépértékesítésben a gépek üzemeltetésében és az oktatásban. A gépriport című sorozatban a KRAMER KR 507-es teleszkópos rakodóval szerzett tapasztalatokról kérdeztük Holczinger Ottó somlószőlősi családi gazdálkodót.

A kertészek figyelmébe ajánljuk a görög- és sárgadinnye-termesztésünk helyzetét elemző, valamint a kajszi és az őszibarack termőrészeit bemutató cikket és a szőlővirág titkait rejtő írást, amelyből még az is kiderül, hogy miből áll a virágillat. Végül képzeletbeli utazásra hívjuk azokat, akik szívesen megismerkednek távoli tájakkal. A májusi Agrofórum segítségével megismerkedhetnek a francia-guyanai kertkultúrájával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Mi lesz a krumplilevesünkkel?

2023. november 19. 13:10

Megjelent az Agrofórum újság nyomtatott kiadásának 2023. novemberi száma. Ezúttal Fórián Zoltán burgonyapiaci elemzését emelnénk ki belőle, amely nem fest rózsás képet a szektor helyzetéről.

Mákos guba, a megunhatatlan

2018. december 21. 04:47

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.

Burgonyakrémleves és kolbászchips

2018. január 5. 13:07

Télen sokszor az is elég, ha van egy kis forró leves otthon, és már kész is a vacsora.

Lesz mit olvasni! – megjelent az Agrofórum legfrissebb száma

2023. október 15. 17:10

Elkészült az Agrofórum újság 2023. októberi (10.) száma, hamarosan kezükbe is vehetik Kedves Olvasóink. 34 éve készítjük rendületlen lelkesedéssel a lapot, de még mindig van bennünk egy kis izgalom az aktuális szám megjelenésél.