Terményárak

Terményárak: nem javult a keresleti helyzet – az árak tovább csökkentek

Agrofórum Online

Augusztus utolsó hetében nem folytatódott a korábbi korrekció, az árak túlnyomórészt tovább csökkentek.

A terménypiaci árakat továbbra is a kínálat többlete határozza meg, nincs olyan termény-féleség jelenleg a tőzsdei cikkek között, amelynél hiány mutatkozna. A szántóföldi termékek piacát nyomja változatlanul az amerikai-kínai végeláthatatlan vámháború. Ezt az sem tudja ellensúlyozni az USA-ban, hogy Trump elnök óriási támogatási programot ígért az etanol-programban részt vevőknek, de hogy kinek mit, arról még nincsenek konkrét hírek.

Európában a szárazság és a forró időjárás okot adott aggodalomra, de még így sem tudtak az árak megkapaszkodni, változatlanul az értékesítési versenyhelyzet jelenti a fő tényezőt. A versenyhelyzetet jellemzi, hogy a mértékadó és piacbefolyásoló tényezőt jelentő Egyiptom búza vétele során ebben a szezonban először vett francia búzát. A 350 ezer tonnás vétel ára franciaországi kikötőben 193,6 USD/to volt -174,-EUR/to-, ami a fuvarköltségeket is figyelembe véve 215,-USD/to körüli árat jelentett leszállítva. Ez 2-3 USD/to-s árcsökkenést jelent az egy héttel korábbi eredményekhez képest, akkor a fekete-tengeri térségből vett árszint 217 – 218 USD/to között volt.

A helyzetet hosszabb távon is befolyásolni fogja – és ez már érinti itthoni lehetőségeinket is-, hogy a déli félteke várható 2019/20-as terméseredményeit is jobbnak várják most, mint néhány héttel ezelőtt. Ezek közül is az egyik kiemelten fontos hír, hogy Brazília 100 millió tonna fölötti kukoricaterméssel számolhat és ez a 2020. nyári hónapokra is hatást fog gyakorolni.

A jelenlegi áralakulásokat mutatja szokásos diagrammunk is. A korábbi gyakorlatunkhoz képest annyit változtattunk, hogy a Nemzeti Agrárinnovációs Központ Agrárgazdasági Kutató Intézetének Piaci Árinformációs Rendszere által közölt Forint/to-s belföldi termelői értékesítési átlagárakat átszámoltam a napi záróárfolyamon EUR/to-ra, hogy még könnyebb legyen az összehasonlítás.

Az itthoni árak alakulásánál nem tévedés, hogy a búza árszintje meghaladta április-májusban a francia piaci (tőzsdei) árakat, amint azt korábban is jeleztük, a 60.000,-Ft/to fölötti belső árak extrém árszinteket jelentettek. A belső piacunk nem tudja felvenni a teljes termés mennyiségét, így mindenképpen várható volt, hogy a többlet „beárazása” az új termés esetében vissza fog térni az exportpiacok által diktált szintekhez.

A hazai piac talán még a múlt hetinél is csendesebb lett – a belső igények fedezése megtörtént, az értékesítési vagy csak tárolóhely szűke miatti kitárolási kényszerben lévő termelők, árutulajdonosok csökkenteni kényszerültek áraikat.

A piacon jellemző árak így a malmi búzánál ismételten 50.000,-Ft/to alá estek, az euro minőségű áruért alig van azonnali szállítással érdeklődés, ha van, akkor is 46.000,- – 47.000,-Ft/to-s árakról hallani, ami időnként nem is telephelyi, hanem vagonba rakott árat jelent.

A kukorica értékesítése is aktuális, de információink szerint keleti szomszédunkban megint hamarabb indult meg az élet – az elmúlt napokban 41.500,- – 42.000,-Ft/to-s vagonbarakott árat kínáltak, ami a hazai áraknál is 3.000,-  és 5.000,-Ft/to-s csökkenést hozhat. A korábbi 43.000,-Ft/to-s kelet-magyarországi illetve 46.000,-Ft/to-s dunántúli telephelyi árakkal szemben most már ezek legjobb esetben is a beszállított árakat jelentik. Másik tényező, hogy a betakarításkor, október-novemberi szállítási időszakra jószerivel nincsenek vevők, akik érdeklődnek, kérik a 2020. január-márciusi szállítási lehetőségeket is. Ez nem csak tárolási gondot, de pénzügyi csúszást is jelenthet, sok raktár foglalt még, a korábban betakarított terményekkel.

Az olajosmagvaknál változatlan árszinteket jeleznek, de igazán jelentős érdeklődésről nem lehet beszámolni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Beárazták a búzába a gabonaszállító hajót eltaláló orosz rakétát

2024. szeptember 13. 07:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza olcsóbb lett, a kukorica és a repce kurzusa viszont pluszban zárt.

A búza drágult az ukrán előrenyomulás, a geopolitikai fejlemények miatt

2024. szeptember 12. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Szójabab: csökkenő kínai kereslet, csökkenő ár

2024. szeptember 11. 07:40

Európában a malmi búza drágult, de a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Nyugodtak a gabonapiacok az aláírás előtt

2020. január 14. 09:03

A búza ára is csökkent, 0,7 százalékkal, míg a kukorica kurzusa emelkedett, 0,6 százalékkal. A chicagói piacon a búza és a kukorica irányát döntően az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) pénteken közzétett terményadatai befolyásolták.

Terménypiac: kismértékű árcsökkenés, talán csak a várakozás miatt?

2018. szeptember 10. 12:34

Az már jórészt biztosra vehető, hogy az EU28-akon belül a kukorica termés mennyisége legalább változatlan lesz 2018-ban, mint volt 2017-ben, még ha a belső forgalom lényegesen nagyobb szintjét is eredményezi, hogy a keleti régió többletéből kell biztosítani a nyugati régiók ellátását.

Terményárak: áremelkedés, amit nem a hiány mozgat…

2019. május 27. 13:07

A május 20-ával kezdődő hét újabb áremelkedést hozott minden terménynél és ennek oka a kiugróan sok csapadék az USA-ban.

Az erősödő dollár miatt csökkent a búza ára

2020. június 6. 08:47

Párizsban a hét előző napjaihoz hasonlóan továbbra is vegyesen alakult a piaci hangulat, bár összességében inkább az eladók kerültek fölénybe.