19℃ 11℃
május 20. Bernát, Bernardin, Felícia
Szőlő-Bor

Fantasztikus magyar sikerek az év utolsó nagy nemzetközi borversenyén

Varga Pincészet Kft.

A most kihirdetett eredmények szerint idén újabb négy aranyérmet söpörhetett be a Varga Pincészet, ezúttal a német nemzetközi borversenyen, a Mundus Vini 2019 nyári kóstolóján arattak sikert. A díjazottak ismét az Aranymetszés száraz Olaszrizling, az édes Szürkebarát és Debrői Hárslevelű, illetve a Royal Egri Hárslevelű borok. A legtöbb aranyat a magyar pincészetek közül ezúttal is a Varga szerezte, de mellettük több hazai pincészet is kiemelkedően szerepelt: a Vesztergomi Bt. és a Hungexwin Kft. a korábban rekordnak számító három aranyérmet kapott, kettőt nyert a Pannon Tokaj és egy-egy aranyérem jutott a Törleynek, a Wunderlich Borászatnak és a Pauleczki Antal Bormanufaktúrának is.

A Varga Pincészet tavasszal egyszer már beállította és kétszer meg is döntötte a mindenkori legjobb nemzetközi szereplés hazai csúcsait, és ezzel soha nem látott módon 12 aranyérmet, köztük két nagyaranyat ért el, de az újabb Mundus Vini sikerekkel az aranyak száma 16-ra nőtt. Ez újabb magyar rekord, mert egyetlen pincészet sem nyert el ennyi aranyat egy év leforgása alatt külföldi borversenyeken.

„Én kifogytam a jelzőkből, mert a tavaszi aranyesőre őszre megérkezett az aranyszüret” – meséli büszkén Varga Péter alapító tulajdonos. „Már több nagy győzelem után elmondtuk, hogy ennél nem jöhet nagyobb siker, de még mindig jött egy újabb. Fantasztikus az idei év és nemcsak külföldön, hanem a hazai megmérettetéseken is. 26 éve borászkodunk és mindig minden évben tudtunk előre lépni, nem tudom elképzelni mi lesz jövőre, de az biztos, hogy nagyon magasra emeltük a lécet.”

„Több mint ötmillió kiló szőlő már a pincészetben van – folytatja édesapja beszámolóját Varga Máté Péter tulajdonos, ügyvezető –, ez a tervezettnek közel 30 százaléka. Eddig minden borunk kisebb vagy nagyobb mértékben jobban sikerült, mint az előző években. Rengeteget fejlődtünk még a tavalyi évhez képest is a szőlőművelésben, a borászati eljárások tudományos színvonalában és a fegyelmezettségben. Ráadásul el ne kiabáljam, kibontakozóban van egy nagy évjárat is. Ezek alapján akármilyen hihetetlen, de lehetünk akár optimisták is. Szerintem az idei év sikereivel a jövő elkezdődött.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Szenvedéllyel az Amazone-ért - 90 éves Prof. h.c. Heinz Dreyer

2022. február 23. 05:36

Prof. h.c. Heinz Dreyer, az Amazonen-Werke hosszú évekig aktív ügyvezető igazgatója február 19-én ünnepelte 90. születésnapját.

44,5 köbméteres és 85 tonnás Németország legnagyobb hígtrágya-kijuttatója

2022. április 25. 10:34

Egy vállalkozó Németország valószínűleg legnagyobb hígtrágya-kijuttató tartálykocsi kombinációjával rendelkezik.

Az alacsony vízállás akadályozza a rajnai terményszállítást

2023. június 20. 10:17

A sekély víz azt jelenti, hogy a hajóüzemeltetők pótdíjakat számolnak fel a fuvardíjak mellett, hogy kompenzálják a nem teljesen megrakott hajókat.

Beleremeghet a német húsipar a koronavírusba

2020. június 30. 09:47

Az autókkal ellentétben a húsiparban nem olyan egyszerű a leállás. Itt kilenc hónapot is igénybe vehet egy üzem leállítása.