Szőlő-Bor

Nehéz a kárpátaljai borász dolga, de lehetne rosszabb is

Agrofórum Online

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár alkalmával nemcsak az anyaország termelői, de a külhoni, elcsatolt területeken élő magyar gazdák is bemutatkozhatnak a fővárosban élőknek. Székely pálinkák, vajdasági fűszerpaprika, felvidéki lekvárok és kárpátaljai borok...

Utóbbiról rövid interjút is készítettem az OMÉK-on, hiszen a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének standján Bereczky István kárpátaljai borászba botlottam, aki készségesen válaszolt kérdéseimre – többször is megemlítve, hogy milyen nagy dolog számára, hogy Budapesten is népszerűsítheti borvidékét.

Azt tudom, hogy Kárpátaljáról, de ha belenagyítunk a pultra is kirakott, történelmi Magyarországot ábrázoló térképre, akkor pontosan honnan érkeztél?

Nagymuzsalyról jöttem, ami Beregszásztól nagyjából hét kilométerre fekszik. Hála Istennek, a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete szervezésében – aminek a sokak által ismert Maurer Oszkár délvidéki borász az elnöke – idén megjelenhettünk az OMÉK-on, ami egy különleges alkalom számunkra. A borászat mellett egyébként feleségemmel együtt falusi turizmussal is foglalkozunk, úgyhogy próbáljuk a borászat és a turizmus kapcsolatát erősíteni.

Mióta készítesz bort, mióta foglalkozol ezzel a különleges szakmával?

Több mint tíz éve. Úgy gondolom, hogy a terrior (önálló karakterrel rendelkező vidék – a szerk.) a legfontosabb, amit nem lehet megvásárolni, ez az egyediségünk adott. A technológia pótolható, de ezt nem. Nagymuzsaly pedig kiváló hely a borászok számára, régen nagyon sokan foglalkoztak szőlővel – több mint 5000 hektáron. Sajnos, napjainkban kevésbé kedvező a helyzet Kárpátalján, de mi hiszünk abban, hogy előbb-utóbb lesz jobb is. Ennek érdekében alapítottuk meg a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesületét, aminek segítségével próbáljuk szakmai képzésekkel, illetve egyéb módon a borászat vérkeringésébe becsatlakoztatni a mi régiónkat. Ettől aztán még különlegesebb alkalom, hogy itt lehetünk az OMÉK-on, ahol az egész Kárpát-medence borait meg lehet kóstolni Felvidéktől Kárpátalján, Délvidéken, Erdélyen át a Muravidékig. Úgy gondolom, hogy ilyen lehetőség nem sok van.

Ha már szóba kerültek a majdnem 100 éve elcsatolt területek, adódik a kérdés, hogy milyen kihívásokkal kell szembe néznie egy külhoni borásznak? Különösen akkor, ha Kárpátalján munkálkodik, ahol úgy tűnik, az elmúlt néhány évben még nehezebb lett minden.

Tény, hogy teljesen más kávéházban kávézunk. Más gondokkal, más kihívásokkal állunk szembe, sokszor olyanokkal, amik máshol fel sem vetődnének problémaként, amik önmaguktól értetődőek lennének. De én úgy gondolom, hogy mindenben a lehetőséget kell látni. Az adott helyzetben kell megtalálni a helyes utat, és borászként úgy vélem, hogy egyszer talán még az én életemben eljutunk arra a szintre, ahol nagyapám is volt annak idején. Neki pedig még nehezebb időszakban kellett helyt állnia. Ha ezt vesszük, akkor mi nem panaszkodhatunk, hiszen nálunk nincsen háború, nem viszik el az embereket munkatáborokba… Ezért aztán úgy gondolom, hogy nehéz a helyzetünk, de lehetne rosszabb is, lehetőségeink pedig akadnak.

Minden bizonnyal ennek a hozzáállásnak a kiváló minőségű terméke az a fehér bor, amivel megkínáltál…

A beregi borvidék egy klasszikusan fehérszőlős borvidék vulkanikus hegyekkel. Leginkább a tokajihoz hasonlítható, régen úgy is hívták, hogy „kistokaj”. Ez egy onnan származó, fiatal, 2018-as Ottonel muskotály. Egészségünkre!

Egészségünkre!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megörökölte a borászatot – most a szakma trónjára emelte

2025. június 3. 08:10

Gál Tibor húszévesen vette át édesapja borászatát – ma már ő vezeti Eger megújulását, és a szakma legnagyobb elismerését is megkapta.

A szőlő lombozatának értékelése vegetációs indexek alapján

2025. május 21. 14:10

A MATE-n fejlesztett program segítségével lehetőség nyílik az egyedi levelek RGB-alapú vegetációs indexeinek értékelésére.

Az itáliai szőlőtermesztés fejlődése

2025. május 9. 14:10

Míg Ázsia és Kelet-Európa egyes részein jól dokumentált a szőlőtermesztés története, addig a nyugat-mediterrán térségről keveset tudtunk.

Synvino Borverseny 2024: kiemelkedő borok és új trendek

2025. március 22. 16:10

Összesen 400 bor és pezsgő érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta által XXI. alkalommal megrendezett Synvino Borversenyre.

Borászati gyöngyszemek a Mediterráneum keleti medencéjéből

2019. március 19. 03:38

Izgalmas virtuális utazás élményét kínálja Dr. Séllyei Gábor, aki írásában történelmi és borászati szempontból páratlan vidékek – Ciprus, Libanon, Izrael – kínálta borkülönlegességeket mutat be.

Itt a Furmint Február! De milyen is egy jó furmint? - interjú Szabó Zoltánnal

2019. február 20. 04:36

Tokaj egymaga a furmint termőterületeink 95 százalékát bírja, így sajnos a maradék csak kuriózumszámba megy. Egyszerre több Tokaj létezik, műanyag hordóban árult félédes folyóborok ugyanúgy piaci szereplők, mint a jó nevű termelő mádi csúcsdűlős tétele. Nehéz így kommunikálni, egységes arculatot, közös marketinget kialakítani a furmintnak.

Komoly gondokat okozhat a felhalmozódott bormennyiség

2020. július 27. 09:17

A világ legnevesebb bortermelő vidékein is problémákat okoz, hogy a koronavírus miatt bevezetett vásárlási korlátozások, illetve a borexport visszaesése miatt nem tudnak mit kezdeni a felhalmozódott borral.

Nincs veszélyben az osztrákok különleges bora

2020. december 28. 04:47

Az Uhudler nincs veszélyben, mert gyümölcsborként forgalmazható, függetlenül az EU közös agrárpolitikájától.