28℃ 19℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Életmód, gasztronómia

Almás-körtés őszi pite

Agrofórum Online

„Ronda, de finom” – így hirdetik a piacon a vajkörtét, ami furán hangzik, de végülis igaz. Nekünk szerencsére otthon is bőséggel terem, így nem kellett a piacról beszereznünk ezt a valóban formátlan gyümölcsöt, ami most újfent egy ínycsiklandozó pite alapanyagaként szolgált.

A klasszikus alma-körte párosítás talán az ősz legnépszerűbb ízét adja a fahéjjal kiegészítve. Ezt dobtam fel most egy kis kókuszforgáccsal és némi kreatív díszítéssel. Engedjétek szabadon Ti is a fantáziátokat és bátran árasszátok el a postaládám a szebbnél szebb piték fotóival!

Pitesütésre fel!

 

 

 

 

Hozzávalók:

Pite tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg nádcukor/porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 ek víz
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

Töltelékhez:

  • 3 közepes méretű alma
  • 2 közepes méretű körte
  • 2 ek. méz
  • fahéj
  • szerecsendió
  • kókuszreszelék

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval, majd hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat.

Összemorzsoljuk, és amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, a tojást és egy vagy két evőkanál vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát robotgépben is összeállíthatjuk.

20 percre betesszük a hűtőbe pihenni.

Míg a pitetészta pihen, lereszeljük az almákat, és a körtét – hámozás nélkül -. Egy tálba tesszük, majd mézet, fahéjat és szerecsendiót teszünk hozzá. Összekeverjük.

A pitetésztát kivesszük a hűtőből (lecsippentünk belőle egy kisebb darabot), kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformánkat. A kis darabot is kinyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk belőle (én ánizs és falevél formát választottam).

A kibélelt piteformába öntjük a tölteléket, eloszlatjuk, és kidíszítjük a kiszaggatott formákkal. A tetejét megkenjük tojással.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, 35-40 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Óriási a félreértés: nem is éghajlatbarát a helyi élelmiszer

2023. december 28. 12:40

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szerint az Európában helyből származó alma károsabb lehet az éghajlatra, mint az Új-Zélandról importált.

A hosszú időtartamú gyümölcstárolás legújabb kori kihívásai

2018. június 28. 06:42

A tárolás a gyümölcstermesztés folyamatának speciális része. Egyre inkább csak a legkiválóbb minőségű, jó ízű, jó húsállományú és tetszetős küllemű gyümölcsök adhatók el. A gyümölcstárolás a rövid távú (átmeneti) és a hosszú időtartamú tárolást különbözteti meg. Hazánkban az alma és a körte azok, amelyeket nagy mennyiségben hosszú idejű tárolásra termesztünk.

Magosz: az étkezési alma ára is „beszakadhat”

2018. augusztus 23. 08:30

Nemcsak az ipari, de az étkezési alma ára is „beszakadni látszik” - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.