Növénytermesztés

Tudjon meg mindent a kölcsönös megfeleltetésről! – 3. rész: A vizek nitrátszennyezés elleni védelme

Agrofórum Online

A harmadik részben a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezés elleni védelméről, annak szabályairól lesz szó. Ezt a KM-ben a jogszabályban foglalt gazdálkodási követelmények közül a JFGK 1 jelöli.

A JFGK 1 követelményeinek célja a mezőgazdasági tevékenységből származó nitrát vegyületek által okozott vízszennyezés csökkentése, illetve annak megelőzése. A JFGK 1 okán a helyes mezőgazdasági gyakorlat (HMGY) szabályainak betartását ellenőrzi a hatóság.

A HMGY alábbi szabályainak betartása a nitrátérzékeny területen valamennyi mezőgazdasági tevékenységet folytatóra és a nitrátérzékeny területen kívül háztartási igényt meghaladó mértékben állattartást végzőkre vonatkozik.

  • a műtrágya-felhasználás feltétele, hogy a gazdálkodó rendelkezzen 5 évnél nem régebbi (szűkített) talajvizsgálati eredménnyel;
  • mezőgazdasági területre évente szerves trágyával kijuttatott nitrogén (N) hatóanyag mennyisége nem haladhatja meg 170 kg/ha értéket, beleértve a legeltetés során az állatok által elhullajtott trágyát;
  • A trágyázás során a tápanyagok sem szivárgás sem erózió útján nem juthatnak be a felszíni és felszín alatti vizekbe. Ennek érdekében nem juttatható ki:

-műtrágya felszíni vizek partvonalának 2 méteres sávjában;

-szervestrágya: tavak partvonalától mért 20 méteres sávban, illetve egyéb felszíni vizektől mért 5 méteres sávban (a védőtávolság 3 m-re csökkenthető, ha a mezőgazdasági művelés alatt álló tábla 50 m-nél nem szélesebb és 1 ha-nál kisebb területű); továbbá forrástól, emberi fogyasztásra, illetve állatok itatására szolgáló kúttól mért 25 méteres körzetben.

A meghatározott védőtávolságok nem vonatkoznak a legeltetett állatok által elhullatott trágyára, amennyiben az az itatóhely megközelítése miatt következik be.

  • műtrágya 12%-nál meredekebb lejtésű terület talajára csak haladéktalan bedolgozás mellett juttatható ki (kivéve a fejtrágyázás műveletét);
  • ültetvények esetén a 15%-nál meredekebb lejtésű területeken csak erózió elleni védelem biztosításával juttatható ki trágya;
  • hígtrágya csak talajvédelmi tervre alapozott talajvédelmi hatósági engedély birtokában használható fel;
  • a kijuttatott istállótrágyát haladéktalanul, egyenletesen a talajba kell dolgozni;
  • az állattartó telepen képződött trágyát szivárgásmentes, szigetelt, műszaki védelemmel ellátott tárolóban kell gyűjteni.
  • Folyamatos nyilvántartást kell vezetnie a nitrátérzékeny területen minden gazdálkodónak, nitrátérzékeny területen kívül pedig a magánszemélyek háztartási igényeit meghaladó mértékben állattartást végzőknek. Ez a nyilvántartás a gazdálkodási napló tápanyag-gazdálkodásra, trágyázásra, parcellaművelési adatokra, valamint állattartásra vonatkozó lapjainak a vezetését Ezeken a területeken kötelező a nitrát- adatszolgáltatás is, minden évben január 1.- március 31. között van lehetősége erre a gazdálkodóknak, hogy az előző évre vonatkozó nitrátjelentést beküldjék.

Mik a tiltott tevékenységek?

Az alábbi tilalmakat érdemes jól átolvasni, megjegyezni és a gyakorlatban is betartani:

  • A trágyakijuttatás október 31-től február 15-ig tilos! A téli legeltetési időszakban a legeltetés csak akkor megengedett, ha az állatsűrűségből származóan a kijuttatott trágya nem haladja meg éves szinten a 120 kg/ha nitrogén (N) hatóanyag mennyiséget.
  • Az őszi kalászosok fejtrágyázása február 1-től lehetséges.
  • Fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított talajra trágyát nem szabad kijuttatni a tilalmi időszakon kívül sem.
  • Évi 170 kg/ha érték felett szerves eredetű nitrogén (N) hatóanyag kijuttatása tilos.
  • 17%-nál nagyobb lejtésű területre trágya nem juttatható ki.
  • Amennyiben ősszel nem kerül sor újabb kultúra vetésére, úgy a betakarítás után tilos kijuttatni könnyen oldódó nitrogént tartalmazó trágyát.

KM sorozat 1. rész: https://agroforum.hu/agrarhirek/agrarkozelet/tudjon-meg-mindent-a-kolcsonos-megfeleltetesrol-1-resz-mi-fan-terem-a-km/

KM sorozat 2. rész: https://agroforum.hu/agrarhirek/agrarkozelet/tudjon-meg-mindent-a-kolcsonos-megfeleltetesrol-2-resz-a-km-altalanos-alapszabalyai/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Raktározás során fellépő problémák - terménytárolási teendők

2024. szeptember 16. 05:40

A raktári károsítók az esetek 99%-ában valamilyen, sokszor banális hiba miatt jelennek meg a betárolt terményekben. Ezeket a hibákat együttesen a raktári higiénia elleni vétségek névvel lehetne jellemezni és szinte ezernyi van belőlük.

Kiváló hibridek Magyaratádon – 25 éves a KWS

2024. szeptember 12. 10:10

Az idei esztendő is megmutatta, hogy a növényvédelmi problémák vagy a toxinok jelenléte a terményben mennyire meg tudja keseríteni az életünket.

Itt vannak a búza és repce posztregisztrációs fajtakísérletek eredményei

2024. szeptember 8. 10:10

A GOSZ-VSZT-NAK kísérletek eredményeiről készült összefoglaló kiadványokat a szervezők nyilvánosan elérhetővé tették ebben az évben is.

3–5 tonnás hozamokkal kezdődött a kukorica betakarítása – nincs már perspektíva a növényben?

2024. szeptember 5. 11:10

Augusztus 28-án hazánk nagy részén 150-200 mm víz hiányzott a felső 1 méteres talajrétegből, és az ilyen évjáratok egyre gyakoribbak lesznek.

A kiváló búzatermés titka: elegendő tápanyag a megfelelő időben.

2022. szeptember 16. 13:32

Az őszi búza kiegyensúlyozott tápanyagellátást igényel.

A kén nélkülözhetetlen tápanyaga a zöldségféléknek

2019. augusztus 26. 09:57

A kénről sokan nem tudják, hogy Nightinale, Beckenbach és társai már a 40-es években, Amerikában, több vonatkozásban tisztázták az élettani szerepét. Tévesen a kén „felfedezését” is, a múltszázad második felére datálják, amikor Európában a 80-as évek végén, a 90-es évek elején a kénhiány jelenségét dán, német és holland kutatók a keresztesvirágúakon, gyümölcsfákon és más olajos növények termesztése során tömegesen tapasztalták.

A repce alaptrágyázása a versenyképes hozam érdekében

2024. augusztus 8. 10:10

A repce számára augusztusban már időszerű az NPK-alapműtrágya kijuttatása. Aki komolyan gondolja a repcetermesztést, az nem hagyhatja el az alaptrágyázást.

A kukorica trágyázásáról

2018. december 31. 09:36

Más európai országokhoz képest itthon a kukorica alultrágyázott növénynek számít. A tápelemfelvételi dinamika függvényében szükséges alap- starter- és levéltrágyázással kapcsolatos tudnivalókat foglalja össze az írás.