Agrárközélet
Agrárközélet

Létrejöhet a „gabona OPEC”?

Létrejöhet a „gabona OPEC”?

Syngenta blog

Oroszország új módszert keres a gabonakivitel korlátozására az ország exportálható többletének függvényében „bizonyos piaci feltételek mellett” – mondta Dimitrij Patrusev, a mezőgazdasági miniszter a Kommerszant című újságnak.

Amint a Reuters emlékeztetett rá, 2010-ben – a rossz termés után – Oroszország sokkolta a világpiacot a gabona kivitelének teljes tilalmával. Öt évvel később nem hivatalos beavatkozásokkal korlátozta az exportot, ami megnehezítette a kereskedők számára a határidős szerződéseik teljesítését.

Amióta a világ legnagyobb búzaexportőre lett, az ország kevésbé drámai eszközöket használ, mint például a gabonakiviteli adó, amely jelenleg nulla, de a kormány szükség esetén bármikor felemelheti.

A mezőgazdasági minisztérium prioritása a hazai piac igényei és az ország élelmezésbiztonsága – mondta Patrusev a Kommerszantnak. “Nem engedhetjük, hogy a hazai gabonaárak jelentősen csökkenjenek vagy emelkedjenek, vagy hogy a belpiacon kevés legyen az állattenyésztők vagy a malomipar rendelkezésére álló gabona. Mivel piacgazdaságban élünk, bizonyos körülmények között az exportőreink mindent exportálni akarnak, de természetesen ezt nem engedhetjük meg.”

A kidolgozás alatt álló új mechanizmus megalapozná a gabonakivitel korlátozását, de csak akkor aktiválódna, ha erre feltétlenül szükség van – mondta a miniszter, aki támogatja Alekszej Gordejev miniszterelnök-helyettesnek, az oroszországi mezőgazdasági ágazat veteránjának ötletét egy globális gabonaszervezet létrehozására a Kőolaj Exportáló Országok Szervezete (OPEC) mintájára.

A Gordejev által felvetett „gabona OPEC” célja a gabonapiac stabilitásának biztosítása, az árpolitika összehangolása és a világ éhségproblémáinak megoldása lenne. A szervezet tagja lehet többek között Oroszország, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és Argentína.

„Úgy gondolom, hogy a kulcsfontosságú gabonatermelő országoknak tárgyalniuk kell, és nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a gabonafélék piacának stabilitása terén folytatott együttműködésre, az árazási politika kialakítására” – jelentette ki Patrusev. A kérdés „egyértelműen további munkát igényel, például a Nemzetközi Gabonatanács következő ülésén” – tette hozzá.

Oroszország a világ egyik legnagyobb olajtermelője, de nem tagja az OPEC-nek. Tagja azonban a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Áll a bál a glifozát miatt

2024. május 4. 10:10

A Bayer glifozát gyomirtó szere emberi jogi aktivisták szerint egészségügyi és környezeti kockázatot jelent, ezért fordultak az OECD-hez.

Megbukott egy pulykapárizsi, túl magas volt a kalciumtartalma

2024. május 3. 16:10

Az alapélelmiszerekre fókuszáló első célellenőrzés során 5 élelmiszercsoport 3-3 termékét vizsgálták a szakemberek.

Sok az idős és kevés a nő a magyar mezőgazdaságban

2024. május 2. 14:10

2020 és 2023 között folytatódott a gazdaságok irányítóinak idősödése.

Korrupcióval vádolják az ukrán mezőgazdasági minisztert

2024. április 29. 15:10

Ukrajnában korrupció miatt letartóztatták Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert, aki törvénytelenül szerezhetett állami földterületeket.

Nagy gabonatermés és nagy készletek Oroszországban

2022. május 19. 12:12

Oroszország a nagy aratás és készletek miatt több gabonát exportálhat a várakozások szerint az új július-júniusi gazdálkodási szezonban.

A háborús övezet logisztikája nem javul a megegyezéssel

2022. július 15. 16:03

Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ várhatóan a jövő héten ír alá egy megállapodást Ukrajna fekete-tengeri gabonaexportjának újraindításáról.

Orosz gabonaterminált adott el a Bunge

2021. március 27. 04:07

A Bunge mezőgazdasági árukereskedő eladta Oroszország déli részén található rosztovi gabonaterminálját.

Fontos információ, ha a Sberbankban van a pénze

2022. február 28. 09:08

Az MNB hétfőtől két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére a magyar Sberbanknál. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz. A jegybank áttekinti a hitelintézet állapotát annak nyomán, hogy az uniós szanálási hatóság bejelentette az európai Sberbank (valószínű) fizetésképtelenségi helyzetét. A helyzet semmilyen hatással sincs a magyarországi pénzügyi intézményrendszer egyéb tagjaira, amelyek stabilan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket.