Állattenyésztés

Újabb cseh járásban fertőz a madárinfluenza

Syngenta blog

A cseh Földművelésügyi Minisztérium február 18-án megerősítette, a második madárinfluenza kitörést Pardubice járásban. Januárban már észlelték a madárinfluenzát a szomszédos Vysocina járásban is - írja a Syngenta blog.

Mintegy 400 tonnányi – közel 140 ezer – pulykát és csirkét kell leölni annak érdekében, hogy megakadályozzák a H5N8 rendkívül patogén altípusának kitörését – hangsúlyozta a minisztériumi közlemény.

A bejelentést megelőző hétvégén ugyanis egy pardubicei faluban lévő baromfi tenyészet 7500 pulykája közül 1300 megdöglött. A madarak állítólag madárinfluenza tüneteit mutatták, amelyeket később a prágai Állategészségügyi Intézet is megerősített.

„Természetesen egyeztettünk a védelmi miniszterrel a katonaság esetleges bevetéséről” – közölte Miroslav Toman földművelésügyi miniszter, miközben a tűzoltók éjt nappallá téve dolgoznak a szárnyasok likvidálásán, szigorúan betartva a higiéniai előírásokat. Minden helyszínen dolgozónak egyszer használatos védőfelszerelésbe kell öltöznie, a kezükre gumikesztyűt húznak, arcukat védőmaszk takarja.

A szakemberek állítják, a településen élők egészségi állapota nem forog veszélyben, mert a farmot lezárták, a csarnokot, melyben a szárnyasok vannak, izolálták.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezt tegye, hogy télen is legyen tojás a tyúkólban!

2024. október 17. 09:40

Az ősszel és télen csökkenő fénymennyiség miatt a tyúkok kevesebbet vagy egyáltalán nem tojnak. Mit tegyünk, hogy ne kelljen bolti tojást vennünk?

Télen nagyobb odafigyelést igényel a baromfi takarmányozása

2024. október 14. 16:10

Ha szélsőségesek a körülmények, főleg ha hó is borítja a kertet, takarmánykiegészítésre még a szabad tartású baromfiaknak is szükségük van.

Tovább csökken a sertés- és szarvasmarha-állomány az EU-ban

2024. október 8. 13:10

Az állatállomány-összeírások legfrissebb eredményei szerint 2024-re tovább csökkent a sertés- és szarvasmarha-állomány az Európai Unióban.

Mennyi kolosztrumra van szüksége egy borjúnak?

2024. október 8. 08:10

Az újszülött borjak számára (is) a kolosztrum az egészséges élet megalapozója. De mennyire és mikor van szükségük?

Gondban a csehek a miniszterelnökük agrárcége miatt

2021. szeptember 1. 07:46

Az Európai Bizottság hétfőn közölte a Cseh Köztársasággal, hogy leállítja egyes uniós támogatások kifizetését.

Csehország büntetni fogja a kettős minőségű élelmiszerek árusítását

2019. május 21. 08:06

Csehország már évek óta a visegrádi négyek közül a legerőteljesebben bírálja azt a gyakorlatot, miszerint számos élelmiszert a gyártók azonos csomagolásban, de eltérő összetételben árusítanak egyes országokban.

A cseh ellenőrök eddig nem találtak egészségre káros anyagokat az ukrán gabonában

2023. április 20. 14:41

A cseh ellenőrök eddig nem találtak egészségre káros anyagokat az országba bevitt ukrán gabonában, húsban és tojásokban - jelentette ki Zdenek Nekula cseh mezőgazdasági miniszter csütörtöki prágai sajtótájékoztatóján.

A Cseh Köztársaság legjobb traktora 2020-ban a Zetor Crystal

2020. augusztus 26. 07:02

Ebben az évben a Zetor a CRYSTAL HD modell modernizált változatát mutatja be, amely megtartva az előző generáció előnyös tulajdonságait, számos új fejlesztést tartalmaz.