Agrárközélet

Drasztikusan növekszik a mezőgazdasági robotok piaca

Syngenta blog

Az idén várható 7,4 milliárd dolláros forgalomról öt éven belül csaknem triplájára – 20,6 milliárd dollárra –növekedhet a mezőgazdasági robotok piaca a MarketsandMarkets előrejelzése szerint.

A kutatók szerint a mezőgazdasági egyre növekvő automatizáltsága a szakképzett munkaerő csökkenése, valamint az internet és GPS-alapú technológiák egyre szélesebb körű megfizethetősége miatt törhet előre.

A prognózis hangsúlyozza: a mezőgazdasági ágazat világszerte egyre kevesebb fiatal pályakezdőt vonz, ugyanakkor a költségek folyamatosan emelkednek. Ez a mezőgazdasági robotok piacának növekedését is ösztönzi. Ugyancsak a lehetőségek bővülését jelzi, hogy ma már a különféle hardvereket, a pilóta nélküli légi járműveket, az önjáró traktorokat és egyéb automatizált mezőgazdasági berendezéseket központi menedzsment szoftverekkel hatékonyan össze tudják hangolni a szakemberek.

A legnagyobb növekedést az önvezető traktorok piacán és a mezőgazdasági drónok szegmensében várja a kutatás. Utóbbiak ma már nemcsak a földterület monitorozására, hanem konkrét beavatkozásokra, például növényvédő szerek kijuttatására is alkalmasak.

Ma a mezőgazdasági robotok piacán az Egyesült Államok az éllovas. Vezető szerepe a következő években sem fog csökkenni, viszont a közeljövőben – méreteiknél fogva – a dél-amerikai farmok invesztálhatnak majd nagyobb mértékben robotizált technológiákba.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Hőkamerás drónnal találták meg az elkóborolt borjút

2024. július 25. 16:10

Egy borjú megszökött és 10 hétig rejtőzködött egy repceföldön, végül drónnal találtak rá, majd elaltatták és úgy szállították el.

Hogyan kérelmezhető a növényvédelmi szerek engedélyeztetése drónos kijuttatás esetén?

2023. január 30. 08:03

Drónnal kizárólag pilóta nélküli légijárművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer és növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termék (készítmény) juttatható ki.

Csodálatos téli légifotók - Havas erdők, mezők és legelők madártávlatból

2019. január 12. 14:05

Ha már ilyen sok hó hullott az utóbbi napokban, akkor néhány drónfelvételt is készítettünk a Pilisben.

Bulvár Képgaléria

Yamaha a szőlők felett

2018. augusztus 28. 10:00

Növekvő érdeklődés tapasztalható a kezelő nélküli repülő eszközök mezőgazdasági alkalmazása területén. Az információgyűjtési technológiák fejlődésének eredményeként a farmerek új felhasználási területeket találnak az ilyen eszközök számára. Viszont továbbra is van egy megválaszolandó kérdés, lehet-e használni ezeket az eszközöket másra, mint részletes légi felvételek készítésére? A Yamaha cég megválaszolta e kérdést, amikor a kaliforniai szőlővidéken bemutatta új eszközét, amely a közeljövő hasznos megoldása lehet.