Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Új foszforstratégia, levélen keresztül

HED-LAND Hungária Kft.

Foszforból egy kis idejű, átmeneti hiány is zavarokat okoz a növény fejlődésében.

A hiányt okozhatja a talaj PH., az elemek antagonizmusa vagy nem a gyökér közvetlen közelébe kerülő foszfor (1–2 mm). A hűvös időjárás, valamint a talajba juttatott hatóanyag vesztesége is jelentős mértékben befolyásolja a gyökérzeten keresztüll felvehető foszfor mennyiségét.

Megoldást kínál a magas foszfor tartalmú Zsémix.

A foszfor a talajban található Zn egy részét is inaktiválja, ismét megoldás a Zsémix, mivel a készítmény ezt az elemet is tartalmazza. A hajszálgyökereit vesztett állományban a kezelés után új, aktív hajszálgyökerek jelennek meg, és adnak új erőt a kezelt növényeknek.

A Zsémix által megerősített gyökérrendszeren keresztül a talajban lévő tápanyagok könnyebben elérhetők és felvehetők lesznek. A Zsémix hatására beindul a gyökérnövekedés.

A piac igényeinek megfelelően átalakuló kalászos fajta szortiment, természetes technológiai változásokat tesz szükségessé. Mind a vetőmag mennyiségben, mind a vetésidőben, valamint a növényápolásban újszerű gondolatokat kell meghonosítani.

Az intenzívebb fajták, intenzívebb védelmet és táplálást kívánnak. A csökkentett vetőmag mennyiségek, ritkább állományt és a fejlődés kezdetén nagyobb kiszolgáltatottságot eredményeznek.

A terület kompenzálását jelentő bokrosodáshoz erős, nagytömegű aktív gyökérzetre van szükség, amivel biztosítható a megnövekedett tápanyagigény kielégítése.

A talajból, ebben az időszakban, a növényzet csak nagy energia lekötést igénylő módon tudja felvenni a gyökérzet növekedését elősegítő foszfort.

Ebből a szempontból jelentős szerepe van a Zsémixnek-nek.

Ez a magas – 575g/l – foszfor tartalmú levéltrágya, energetizálja a növényt, részben az azonnali felvehetőséggel, részben a gyökérsav a termelésének a stimulálásával. A benne található kálium (81g/l) hatóanyag kiváló stresszoldó hatást biztosít, míg a (140g/l) cink növeli az immunitást.

A tápanyag felvétel lehetőségei

A megnövekedett gyökérzet folytán, erősebb a bokrosodás, csökken a korai betegségek kockázata, egyszóval vitálisabbá válik a növény. A Zsémix használata csökkenti a termesztés korai időszakának kockázatait és az ár/érték arány miatt, mind szakmailag, mind anyagilag megtérül a készítmény 1-3l/ha-os dózisban történő használata.

Felhasználható: kalászosok, kukorica, repce kezelésére:
Dózis: 1,0–3 l/ha.

ZSÉMIX – FOSZFOR STRATÉGIA LEVÉLEN KERESZTÜL

Összetétel: P2O5 575 g/l, K 81 g/l, Zn 140 g/l

További információk, honlapunkon https://hedland.hu/

Elérhetőségek:

Dunától keletre: Jámbor Zoltán    06-30/406-3634
Dunától nyugatra: Lengyel Lajos     06-30/605-0137

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Raktározás során fellépő problémák - terménytárolási teendők

2024. szeptember 16. 05:40

A raktári károsítók az esetek 99%-ában valamilyen, sokszor banális hiba miatt jelennek meg a betárolt terményekben. Ezeket a hibákat együttesen a raktári higiénia elleni vétségek névvel lehetne jellemezni és szinte ezernyi van belőlük.

Kiváló hibridek Magyaratádon – 25 éves a KWS

2024. szeptember 12. 10:10

Az idei esztendő is megmutatta, hogy a növényvédelmi problémák vagy a toxinok jelenléte a terményben mennyire meg tudja keseríteni az életünket.

Itt vannak a búza és repce posztregisztrációs fajtakísérletek eredményei

2024. szeptember 8. 10:10

A GOSZ-VSZT-NAK kísérletek eredményeiről készült összefoglaló kiadványokat a szervezők nyilvánosan elérhetővé tették ebben az évben is.

3–5 tonnás hozamokkal kezdődött a kukorica betakarítása – nincs már perspektíva a növényben?

2024. szeptember 5. 11:10

Augusztus 28-án hazánk nagy részén 150-200 mm víz hiányzott a felső 1 méteres talajrétegből, és az ilyen évjáratok egyre gyakoribbak lesznek.

A repce őszi fejlődésének veszélyei

2019. október 27. 06:36

A repce korai vetése esetén a gazdálkodók mesterségesen megnyújtják a repce vegetációs időszakának őszi szakaszát. Ennek eredményeként hatalmas, akár 13-17 levéllel rendelkező repcenövények állománya alakulhat ki.

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben II.

2021. szeptember 28. 05:41

Az agrokémiában a tápanyag-utánpótlás kapcsán négy elemet szokás figyelembe venni, a mennyiség mellet, a trágyaösszetételt, a trágyakijuttatás időzítését (trágyamegosztást) és a kijuttatás, illetve bemunkálás módját.

Meddig várjunk a palánták kiültetésével?

2024. április 24. 04:36

Nem szeretném elkapkodni a palánták kihelyezését. Meddig érdemes még várni a palánták kiültetésével?

Startert a zöldségfélék alá is!

2022. február 12. 15:36

A zöldségfélék szaporítási ideje (vetés, ültetés, dugványozás) néhány kivételtől eltekintve tavasszal van, eltér több fontos és jelentős szántóföldi növényétől, ebből adódóan a trágyák elosztása, a tápanyag-kijuttatás időzítése is más.