Gazdainfó

Gazdainfó: Koronán innen és túl

Agrofórum Online

Végéhez közeledik a tavasz, mely a koronavíruson túl is hozott nagyon sok nehezítő körülményt a gazdálkodók számára. Elég, ha a rendkívül sok fagyos éjszakára, az erősen szeles napokra majd ezek után az extrém szárazságra gondolunk. Lassan, de biztosan az is kiderül, hogy mit hozott még a járvány a hazai termelőknek: könnyítéseket és támogatásokat, nagyobb keresletet várunk, vajon mi valósul meg mindebből?

  • A kormány 100 milliárd forintra emelte a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatás keretét, mellyel segítséget nyújt a koronavírus-járvány kitörése által nehéz helyzetbe került, feldolgozóipari közép- és nagyvállalatok számára. A pályázatot a Nemzeti Befektetési Ügynökséghez lehet benyújtani december 31-ig. A sikeresen pályázott vállalatok folyamatosan frissülő listája, illetve a pályázathoz szükséges mellékletek is megtalálhatóak az ügynökség oldalán.
  • A Széchenyi 2020 keretében megjelent „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” című VEKOP-1.2.6-20 kódszámú felhívás, melynek elsődleges célja a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítése. A munkaerő megtartását célozza meg kiemelten a mikrovállalkozásoknál, és támogatja a termelékenység növelését, valamint a technológia megújítását. A felhívás keretében támogatható többek között az új eszközök, gépek beszerzése, automatizált termelési rendszerek fejlesztése, gyártási technológiák fejlesztése, intelligens gyártás megoldások bevezetése. A támogatási kérelmek benyújtása május 29.-től 2020. november 2.-ig lehetséges. A feltételek részletesen a pályázati felhívásban olvashatóak.
  • Módosult a VP4-15.2.1.1-16 kódszámú „Erdészeti genetikai erdőforrások megőrzése” elnevezésű felhívás, így ismét lehetőség nyílik a felhívás keretében támogatási kérelmek és a kifizetési igénylések benyújtására. A módosított pályázati dokumentáció itt érhető
  • A H5N8 altípusba tartozó madárinfulenzával kapcsolatban létrehozott védő- és megfigyelési körzetek közé Magyarország tekintetében újabb körzeteket vettek fel.
  • A mezőgazdasági vízhasználat után fizetendő díjak kalkulációjáról, valamint mentességi feltételeiről készített egy útmutatót a NAK.
  • Június 11-ig meghosszabbították az Érték és Minőség Nagydíjra a pályázatok benyújtásának határidejét. További információk a díj honlapján olvashatóak.
  • Véget ért az egységeskérelem-beadás első szakasza! A beadott kérelmeket június 2-ig lehet szükség esetén adatváltozás miatt módosítani. Június 3. és június 9. között jelzett változtatási igény már az érintett táblára járó támogatási összeg munkanaponkénti 1 százalékos csökkentésével jár. Annak a gazdálkodónak, aki május 18. és június 9. között nyújtja be egységes kérelmét a MÁK-hoz, már munkanaponként 1 százalékkal csökken az elfogadott támogatási összege. Június 10-től sem a már beadott kérelem módosításra, sem új kérelem benyújtására nincs lehetőség, csak pontosításra.
  • A VP agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és ökológiai gazdálkodási (ÖKO) programokban résztvevők a 2020. évi kifizetési kérelem benyújtása előtt ellenőrizzék az ügyfélkapus tárhelyükre való bejelentkezéssel, hogy a megelőző időszakban kaptak-e hivatalos értesítést a támogatási jogviszonyuk módosulására vonatkozóan. A támogatási jogviszonyuk részleges visszavonása, kötelezettségek átadása vagy átvétele, ültetvények esetében az ültetvénycsoport-váltás, illetve a kizárás ugyanis mind befolyásolják azt, hogy a 2020. évi Egységes Kérelemben milyen területeket és/vagy hasznosításokat kell a kedvezményezetteknek szerepeltetniük a VP AKG/ÖKO támogatások keretében. – hívja fel a figyelmet a Kincstár.
  • A 2014-es fiatal gazdák a fennmaradó 10%-ra adhatják be júniusban a kifizetési kérelmeket. A 2012-es fiatal gazdák is beadhatják még, június 2-ig.
  • Tejtermékek magántárolási támogatása: beadható a kérelem a Kincstárhoz május 7. és 2020. június 30 között. Az alábbi termékek magántárolási támogatása iránt nyújtható be támogatási kérelem: közvetlenül és kizárólag tehéntejből nyert tejszínből előállított vaj; egyes sajtok; tehéntejből előállított sovány tejpor. A bizottsági rendeletek és a támogatási kérelmek a Kincstár honlapjáról elérhetőek.
  • Május 7-től szintén beadható a hústermékek magántárolási támogatási kérelme: a tizenkét hónaposnál fiatalabb bárányok és kecskék friss vagy hűtött húsa, a legalább nyolc hónapos szarvasmarhafélék friss és hűtött húsa esetén. Bővebb információk és a bizottsági rendeletek itt érhetőek el.
  • A fűszerpaprika-termelők mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatási kérelme május 1- és augusztus 5.-e között adható be.
  • A vaj és soványtejpor állami intervenciós felvásárlási időszaka: minden évben március 1-jétől szeptember 30-áig tart. A felvásárlási kérelmek itt érhetőek el.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási határideje: 2020. 05. 31., kivéve: vendéglátás, a közétkeztetés és a turisztika ágazatok: itt 2020. 09. 30. Élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetési határideje 2020. 07. 31., kivéve: vendéglátás, a közétkeztetés és a turisztika ágazatok, ahol 2020. 09. 30-ig kell a díjat befizetni

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mutatjuk az elektronikus gazdálkodási napló frissítéseit

2024. július 19. 16:10

Az elektronikus gazdálkodási napló indulásánál ugyan voltak galibák, de azóta egyre könnyebbé válik az eligazodás. Íme, a nyári fejlesztések.

Nagy segítség a gazdáknak: még praktikusabbá vált az eGN rendszer használata

2024. július 4. 15:10

A frissítések célja, hogy a rendszer a felhasználók számára minél hatékonyabbá és könnyen használhatóvá váljon.

Júniusban újra: NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

2024. május 6. 11:10

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva június 5-6-án, 42 hektáros területen várja a látogatókat.

Tényleg (szinte) minden, amit a gyephasználatról tudni érdemes

2024. április 17. 08:10

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság átfogó ismertetője a gyepek védettségéről és a gyephasználatra vonatkozó előírásokról minden érintett gazdálkodó számára nélkülözhetetlen információkat tartalmaz.

Még 3 napig tart az előzetes ellenőrzés! Nézze meg az ügyfélkapuját!

2020. június 16. 13:31

A 2020. évi egységes kérelem kapcsán a Magyar Államkincstár megkezdte az előzetes ellenőrzésről szóló végzések ügyfélkapura történő kiküldését. Az előzetes ellenőrzés keretében az egységes támogatási kérelmek beadási határideje után a Kincstár ügyfélkapura kiküldött végzésben értesíti a gazdálkodókat, ha a kérelmek előzetes ellenőrzésekor komolyabb problémát talál.

Gazdainfó: tavasz van, ám van még határidős „beadandó” is

2020. február 23. 11:59

Mintha tavasz lenne, pedig naptár szerint még téli hónapban vagyunk. Ám ez a jó idő előrébb hozta a szezont, növényvédelmi szempontból mindenképpen. A repce kártevői és a gabona gombái miatt érdemes a határt gyakrabban szemlézni.

GAZDAINFÓ – hogy ne maradjon le semmiről!

2019. december 11. 09:58

Új rovatot indítunk honlapunkon és a hírlevélre feliratkozóink számára: ezentúl heti rendszerességgel foglaljuk össze egy cikkben a főbb közelgő határidőket, a támogatások, pályázatok felhívásait, aktuális tudnivalóit, és figyelmeztetünk az adminisztrációs kötelezettségekre is! Határozott célunk, hogy semmi fontos teendőről ne maradjon le egyik termelő sem, aki minket olvas.

Gazdainfó: hétfőn startol az egységes kérelem beadása

2020. április 3. 08:46

A járványügyi helyzet miatt talán a megszokottnál is nagyobb fejtörést fog okozni az egységes kérelem beadása, főleg azoknak a gazdálkodóknak, akik nincsenek informatikai eszközök és tudás birtokában.