Gépinfo

Robot gyomlálja a salátát Kaliforniában

Syngenta Blog

Egy éve "él" és dolgozik az Egyesült Államokban Dino, Naïo robotja. A hírek szerint komoly hírnevet szerzett magának fegyelmezettségével, munkához való hozzáállásával és a gyomok elleni határozott fellépésével.

Dino, a robot egy éve költözött a napfényes Kaliforniába, ahol a gazdálkodók saláta gyomlálására fogták be. Az itt leszűrt tapasztalatok révén az ötletgazda Naïo mérnökei újabb fejlesztéseket hajtottak végre a roboton, főként az amerikai farmok igényeire szabva.

Az első kihívás a rendszer tökéletesítése volt, hogy a robot által megtett útvonalat tökéletesebbre hangolják a térképekkel. Egy másik fejlesztői csapat pedig a kamera irányítását és az eszköz mechanikáját tökéletesítette.

A tavalyi szezonban Dino több hektár mezőgazdasági földterületet mentesített a kártékony gyomoktól, idén már több testvére is munkába áll a kaliforniai farmokon.

Fotó és videó: Naïo Technologies

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Világrekord: 24 óra alatt 1587 darab szilázsbála készült

2024. október 13. 08:10

2024 nyarán Svédországban új világrekordot állítottak fel a Kverneland bálázó-csomagoló kombinációval, amely 24 órán át bálázott szünet nélkül.

Meglepetés: negyedével bővült a hazai pickup-piac

2024. október 12. 16:10

Összesen 107 445 járművet adtak el a két kategóriában eddig ebben az évben. A két évvel ezelőttihez képest 7,6 százalékkal bővültek az eladások.

A keletnémet Fortschritt alapjaira építenek elektromos kombájnt

2024. október 5. 08:10

Radikálisan új megközelítéssel kívánnak betakarítógépet konstruálni, amely akár 30 százalékos energiamegtakarításra képes a hagyományos kombájnokhoz viszonyítva.

Traktorbaleset: így kerülhető el a halálos áramütés

2024. október 3. 10:10

A kockázat sokféleképpen kontrollálható, például annak biztosításával, hogy az alkalmazottak ismerjék a felsővezetékek helyét.

Géntechnológia: hamarosan csípős paradicsomot is fogyaszthatunk!

2019. január 20. 04:31

Az íz különleges lesz, mert a tömegesen termesztett paradicsomot és a tápanyagokban gazdag chili paprikát egyszerre érezzük majd ki belőle. A cél nem új gasztrodivat teremtése, hanem az egészségesebb táplálkozás elterjedését segítenék.

Hozamfokozás napelemek segítségével

2021. augusztus 11. 06:36

A projektben az installáció potenciális hozamra gyakorolt kedvező hatásainak vizsgálata mellett cél az energiatermelés hatékonyságának felmérése is.

Tavaszi növényvédelem kalászosokban

2020. február 26. 08:02

Ahogy tavaly, úgy 2020-ban is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező gabonatermesztéshez.

Digitális Agrárakadémia: cél a digitális technológia megismertetése a gazdálkodókkal

2021. április 3. 11:27

A kormány a Digitális Agrárakadémia működtetésére 2027-ig biztosított forrást az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Digitális Jólét Nonprofit Kft. (DJ Nkft.) számára.