Életmód, gasztronómia

Ausztriában 19 százalékos a biotej piaci részesedése

Agrofórum Online

Tavaly is növekedett az ökológiai gazdaságokban termelt tej mennyisége a szomszédos országban. A 2019-es 585 ezer tonna biotej 2,9 százalékos növekedést jelent a 2018-as esztendőhöz képest.

A teljes osztrák tejtermelésen belül  ez a mennyiség 18,6 százalékos arányt képvisel. Ezzel az aránnyal Ausztria továbbra is élenjárónak tekinthető az organikusan előállított tej tekintetében. A háztáji gazdálkodók és a tejipari vállalkozások is növelték az előállított biotej mennyiségét. Különösen a nem feldolgozásra, hanem az egyéni fogyasztásra szánt tej mennyisége emelkedett látványosan. Itt több mint 8 százalékos, azaz 9,9 millió kilogrammos pluszt mutatnak az osztrák statisztikák.

Az erős növekedéshez a pasztőrözött, legalább 3,5 százalékos zsírtartalmú tej járult hozzá, lenyűgöző 7,4 millió kilogrammos mennyiséggel – számolt be a topagrar.at honlap. A hosszabb ideig eltartható, de friss ESL tej népszerűsége tovább emelkedett Ausztriában. Hűtést igényelnek az ESL tejek. Az ESL, azaz Extend Shelf Life technológia a pasztőrözés és az ultrapasztőrözés között helyezkedik el technológiai szempontból. A hőkezelés folyamata során a tejet rövid időre 100 és 135 Celsius fok közötti hőmérsékletre melegítik fel. Ezt gyors lehűtés követi. Az eljárásnak köszönhetően a tej élvezeti értéke nem csökken, viszont az eltarthatósága több mint húsz napra emelkedik.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Megszűnik az élelmiszerár-stop, az érintett termékek gyors drágulása várható

2023. július 3. 11:54

A Magyarországon bizonyos alapvető élelmiszerek esetében 2022 elején bevezetett árstop kivezetésére 2023. augusztus 1-jén kerül sor. Vajon mire számíthatnak a vásárlók az érintett termékek kapcsán?

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.

Tehéntől a fagylaltig: saját tejből készült termékeket forgalmaz egy gazda

2024. február 15. 14:10

Egy német állattenyésztő, a 25 éves Adrian Campen családi vállalkozásban nyitotta meg boltját, ahol egyebek mellett saját készítésű fagylaltot árulnak – közvetlenül a fogyasztóknak.

Bővül a hazai tejtermelés

2019. június 7. 04:47

Az állatállomány Magyarországon az elmúlt 8 évben 30 százalékkal nőtt, mára a tehénállomány mintegy 403 ezer egyedből áll.