14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Ház, táj blog

Drasztikusan zuhant az ukrán zöldség- és gyümölcsexport

Syngenta Blog

Mintegy 43 százalékkal csökkent az ukrán gyümölcs- és zöldségkivitel az év első felében a koronavírus-járvány miatt az előző év azonos időszakához képest.

A COVID időszak alatt Ukrajna zöldség- és gyümölcskiviteléből származó bevétele 58,5 millió dollárra esett vissza. Egy évvel korábban, ugyanebben az időszakban az exportbevétel elérte a 101,3 millió dollárt a szegmensben.

Ebben az időszakban az összes exportbevétel 64%-át a dió, a fagyasztott bogyós gyümölcsök, valamint a friss alma tette ki. Egy évvel korábban ezek a termékek a gyümölcs- és zöldségkivitel 74%-át jelentették.

A koronavírus-járvány idején különösen az almaexportból származó bevételkiesés jelent nagy érvágást. A fagyasztott bogyók és gyümölcsök exportjának csökkenése kisebb mértékű volt, az általános kiskereskedelmi kereslet továbbra is meglehetősen magas ezek iránt.

 

Növényszaporítás a kiskertben – évelők tőosztása

2025. szeptember 29. 05:40

A tőosztás a növények szaporításának egyik legelterjedtebb módszere, amelynek során a növény kifejlett vagy még fejlődés alatt lévő vegetatív részeit használjuk fel.

Szlovéniában már fészkeket épített az idegenhonos keleti lódarázs

2025. szeptember 28. 05:40

Szeptember elején adták hírül Szlovéniában, hogy Koper városában keleti lódarázs fészkeire bukkantak.

Növényszaporítási módszerek, amiket a kiskertben is könnyen meg tudunk oldani

2025. szeptember 26. 05:40

Mi a különbség az ivaros és az ivartalan szaporítás között? Milyen módszerek léteznek ezeken belül? Mit lehet egyszerűen megoldani a kertben?

Növények a fesztiválok középpontjában II.

2025. szeptember 22. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Ebben a cikkben a káposzta, a burgonya és a paprika főbb hazai ünnepeit ismertetjük.

Legyen a friss zöldség a reggeli rendszeres része!

2023. április 17. 11:46

Az Európai Friss Csapat program reggelizős tippjeivel bárki feldobhatja és még egészségesebbé teheti a reggelijét!

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Hogyan aszaljunk, ha túl sok a termény?

2023. szeptember 15. 10:40

Nézzük meg, mely zöldségek aszalhatók, és hogyan érdemes nekiállni!

Természetes bevonatok segíthetnek az élelmiszer-pazarlás csökkentésében

2021. május 16. 04:38

A termékvédelem egyik módszere olyan bevonatok alkalmazása, amelyek hosszabb távon megakadályozzák a vízveszteséget, és lassítják a betakarítást követő bomlási folyamatokat, így meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát.