Növénytermesztés
Fizetett tartalom

BOKROSODÁS MÁR ŐSSZEL avagy BactoFil® Kalászos az őszi kalászosok termésbiztonságáért

Agrofórum Online

A még jobb, növényspecifikus biológiai hatás érdekében a kultúrnövényre adaptált, speciális talajoltó BactoFil® Kalászost javasoljuk a vetést megelőzően kijuttatni a termőtalajba pld. az őszi búza, őszi árpa növények részére.

A specializált törzsarányok a BactoFil® Kalászos esetében nagyobb hormontermelést és intenzívebb nitrogénkötést végeznek annak érdekében, hogy minél jobb legyen az őszi bokrosodás és a télbemenetel. A megnövelt Azotobacter vinelandii és Azotobacter brasilense aktívabbá teszik a nitrogénmegkötés hatékonyságát, mennyiségét és a növekedési hormonok (auxin, gibberrelin) termelését.

Az őszi kalászosok vetésterülete hagyományosan a legmagasabb a hazai termesztési szerkezetben – köszönhetően a Kárpát medence éghajlati és talajadottságainak-, amely évről-évre meghaladja az egy millió hektárt. Ebből adódóan a gazdálkodók folyamatos törekvése a kenyérgabonák mennyiségi és minőségi paramétereinek minél magasabb szintű elérése. A hosszú vegetációs idő alatt még a folyamatosan javuló genetikai potenciálban lévő lehetőségeket is nagyon sok tényező befolyásolja. A gazdák legfontosabb feladata az évjárati körülményeknek megfelelően a növények számára a termőtalajban a lehető minél optimálisabb feltételek kialakítása.

A talaj egy élő rendszer, amelyben okszerű talajműveléssel biztosítható a növények hiánytalan, egyöntetű kelését lehetővé tevő magágy. Azonban a vegetáció során a terméseredményeket jelentős mértékben meghatározó „talajhatásokat” a mechanikai módszereken túl kiemelten fontos biológiailag pl: BactoFil® Kalászos talajoltó mikrobiológiai készítménnyel is támogatni, ami hatékonyabb nitrogénkötést, jobb foszfor- és káliumfeltárást biztosít, intenzívebbé teszi a biológiailag akítv anyagok (hormonok, vitaminok stb.) termelődését. Emellett a talajszerkezet javul, gyorsabb csírázást, erőteljesebb gyökérfejlődést érhetünk el.

 

A BactoFil® Kalászosban lévő asszociatív törzsek a talajban megtelepednek, majd kolonizálnak a növények gyökereivel, számos ponton támogatva azok életfolyamatait. Kedvezően hatnak a talaj tápanyagellátó-, és vízgazdálkodó képességére.

 

A BactoFil® Kalászos talajoltás alkalmazásának előnyei: 

  • Hormontermelés
    A készítményben lévő baktériumtörzsek növényi hormonokat (főleg auxint) szintetizálnak, amelyek nagymértékben segítik a gabonanövények csírázását, a gyors és egyenletes kelést. A kifejlődő mélyre hatoló sűrű gyökérzetnek köszönhetően az őszi kultúrák télállósága jelentősen növekszik. A stresszhatások elviselése javul.

A gyökértömeg növekedés a termőhely adottságok és az évjárat függvényében 2–7%

  • Tápanyagfeltárás a talajból, növényi maradványokból – humuszképzés
    A növények számára nehezen hozzáférhető a talaj ásványi szerkezetéhez kötött foszfor és káliumot oldhatóvá, valamint a növényi maradványokban lévő tápanyagokat is felvehetővé teszi. A légköri nitrogén kötésével serkenti a talaj mikrobiális folyamatait.

A, starter hatás őszi kalászosokban is kimutatható, de mértéke kisebb, mint azt a tavaszi kultúráknál. Egyik oka, hogy az áttelelő kultúráknál a környezeti tényezők (pl. talaj- és léghőmérséklet) romlanak, másik oka, hogy a téli időszakban a rizoszféra aktivitása minimális szintre csökken.

  • Talajszerkezet javulás
    Második-harmadik év használata után talajszerkezet javulást eredményez, amely a talaj vízmegtartó képességének javulásában, jobb művelhetőségében figyelhető meg.
  • Biokontroll hatás
    Az első lépés a kórokozó fonalas gombák (pl. fuzárium) életterének csökkentésében. A BactoFil® Kalászos használatával jelentősen csökkenthetők a talajban lévő kórokozók és fertőzésük (lásd diagram). A készítményekben lévő baktériumtörzsek lebontják a kórokozók életterét és tápanyagforrását jelentő növénymaradványokat. Továbbá felveszik előlük az életfolyamataikhoz nélkülözhetetlen vasionokat (Fe3+) és olyan anyagokat termelnek, amelyek gátolják a kórokozók szaporodását, ezzel szignifikánsan csökkenthetjük a talajból eredő fertőzési nyomást.

Kedvező csomagajánlatainkért

 BactoFil® Kalászos + TrichoMax, BactoFil® Kalászos + Amargerol

és szakmai kérdésekben keressék bizalommal területi kollégáinkat. www.agrobio.hu

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Raktározás során fellépő problémák - terménytárolási teendők

2024. szeptember 16. 05:40

A raktári károsítók az esetek 99%-ában valamilyen, sokszor banális hiba miatt jelennek meg a betárolt terményekben. Ezeket a hibákat együttesen a raktári higiénia elleni vétségek névvel lehetne jellemezni és szinte ezernyi van belőlük.

Kiváló hibridek Magyaratádon – 25 éves a KWS

2024. szeptember 12. 10:10

Az idei esztendő is megmutatta, hogy a növényvédelmi problémák vagy a toxinok jelenléte a terményben mennyire meg tudja keseríteni az életünket.

Itt vannak a búza és repce posztregisztrációs fajtakísérletek eredményei

2024. szeptember 8. 10:10

A GOSZ-VSZT-NAK kísérletek eredményeiről készült összefoglaló kiadványokat a szervezők nyilvánosan elérhetővé tették ebben az évben is.

3–5 tonnás hozamokkal kezdődött a kukorica betakarítása – nincs már perspektíva a növényben?

2024. szeptember 5. 11:10

Augusztus 28-án hazánk nagy részén 150-200 mm víz hiányzott a felső 1 méteres talajrétegből, és az ilyen évjáratok egyre gyakoribbak lesznek.

Cellulózbontás a BactoFil® Cell segítségével!

2019. szeptember 26. 09:46

A BactoFil Cell által kezelt, gyorsabban elbomló szármaradványok – 75-80%-os tömeg-csökkenéssel - hamarabb szolgálják a szerves anyag növekedést.

BactoFil® Kalászos az őszi kalászosok termesztés technológiájában

2019. szeptember 10. 14:33

A növénytermesztők legfontosabb feladata az évjárati körülményeknek megfelelően a növények számára a lehető minél optimálisabb feltételek kialakítása, amelyben a legnagyobb figyelmet a talajra kell fordítani.

BactoFil® Kalászos az őszi kalászosok termesztéstechnológiájában

2021. szeptember 3. 08:36

A BactoFil® Kalászos-ban lévő asszociatív törzsek a talajban megtelepednek, majd kolonizálnak a növények gyökereivel, számos ponton támogatva azok életfolyamatait.

BactoFil Kukorica, a biológiai STARTER!

2020. március 16. 04:36

A kukorica termesztésében is a vegetáció első felében a csírázás, gyökeresedés, azaz a lendületes START a meghatározó a termés szempontjából.