Talajélet
Fizetett tartalom
Talajélet
Fizetett tartalom

AlgaTer® – az aszály „ellen” csak a talajban van válasz

AlgaTer® – az aszály „ellen” csak a talajban van válasz

AGRO.bio Hungary Kft.

Vállalatunk 2018-ban kezdte meg az AlgaTer® nevű új, fonalas talajalgát tartalmazó talajoltó anyag forgalmazását. A Klebsormidium bilatum zöldalga hazai talajainkban őshonos faj, fontos szerepet játszik a leromlott talajok életének „újraindításában”.

A talaj felszínét és a felső 10-20 cm-es talajréteget behálózva úgynevezett biológiai kérget (1. kép) alkot. Ez megköti a beszivárgó nedvességet, csökkenti az aszálykárt, a talajszemcsék összeragasztásával a talajok szerkezetét képes javítani (2. kép). Az őszi kezelésről a fotók 2019. 03. 27-én készültek Kaposfőn, Matesz Péter gazdálkodónál.

1. kép: kéregképződés

2. kép: aprómorzsás, laza talaj

 

 

 

 

 

 

 

Szihalmon a Goldfarm Kft.-nél szintén az őszi kezelések mintavételezése történt. A szemmel is jól látható különbséget (kezelt és kezeletlen) a parcellákból szedett ugyanannyi darabszámú minta még jobban érzékelteti.

Üzemi kontroll                                                        AlgaTer + BactoFil A10

Az üzemi vizsgálataink is igazolták, hogy az AlgaTer® nagyon jó eredménnyel használható a hagyományos talajoltó anyagokkal együtt. A BactoFil® termékekkel való együttes alkalmazás után a területek értékelésénél azt láttuk, hogy az AlgaTer® biológiai kérge nemcsak segítette a talajbaktériumok munkáját (lásd gyökértömeg növekedés), hanem az általa termelt hormonok a zöldtömeg nagyságát a korábban tapasztaltnál nagyobb mértékben tudták megnövelni.

További információkért forduljon bizalommal kollégáinkhoz, elérhetőségüket megtalálja honlapunkon!

Intenzív talajélet nélkül nincs hatékony növénytermesztés, avagy a baktériumkészítmények szerepe a szárbontásban!

2019. október 9. 08:06

A szántóföldön termesztett növénykultúrák betakarított termése a teljes növényi biomassza kevesebb, mint 50%-a. A fennmaradó nagyobb rész melléktermék, melynek jelentősebb része nem kerül vissza a talajba. A gabonafélék, ipari és takarmánynövények gyökér és szármaradványa átlagosan a 8-10 tonnát is elérheti hektáronként.

Cellulózbontás a BactoFil® Cell segítségével!

2019. szeptember 26. 09:46

A BactoFil Cell által kezelt, gyorsabban elbomló szármaradványok – 75-80%-os tömeg-csökkenéssel - hamarabb szolgálják a szerves anyag növekedést.

BactoFil® Kalászos az őszi kalászosok termesztés technológiájában

2019. szeptember 10. 14:33

A növénytermesztők legfontosabb feladata az évjárati körülményeknek megfelelően a növények számára a lehető minél optimálisabb feltételek kialakítása, amelyben a legnagyobb figyelmet a talajra kell fordítani.

Kincset rejtő szkleróciumok

2019. augusztus 25. 10:13

A talajeredetű (soilborne) kórokozók által okozott termésveszteség világszerte egyre fokozódik. Nem teszi egyszerűvé az ellenük való védekezést az a tulajdonságuk, hogy a szklerócium (a gomba kitartó képlete) hosszú ideig megőrzi a talajban az életképességét. Német és osztrák résztvevőkből álló kutatócsoport e gombák elleni új védekezési módszer fejlesztésén dolgozik.

Talajjavítás növényekkel

2019. július 17. 09:37

A szakszerű köztesnövény-keverékek segítenek a talajszerkezet javításában (megfelelő pórusméret) és biztosítják az egészséges talajélet körülményeit.

Agrometeorológia: záporok, zivatarok és meleg időjárás

2018. április 23. 14:51

Továbbra is meleg marad az idő, de a napsütés mellett többször erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet, és záporokra, zivatarokra, illetve esőre egyaránt számítani lehet.

Fenn kell tartani a minimális talajborítást!

2018. augusztus 30. 14:15

Erdőt, mezőt járva sehol nem jellemző – a természetben sem – a csupasz talaj. És ez így is van jól. A fáról lehullott levelek, az elszáradt növényi maradványok takarják, fedik a talajt.