Agrárközélet

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

Agrofórum Online

Az orosz mezőgazdasági minisztérium hétfőn közölte, hogy az ország gabonaexport-kvótamechanizmusa, amelyet április-júniusban a koronavírus-járvány közepette alkalmaztak, továbbra is érvényben marad. Annak ellenére hozták ezt a döntés Moszkvában, hogy a mezőgazdasági termelők az idén nagy termés betakarítására készülnek.

Oroszország, a világ egyik legnagyobb búzaexportőre kijelentette, hogy a 2021 január-júniusi időszakig meghosszabbítja a gabonaexport-kvótát. A döntést azzal indokolták, hogy szükség van az oroszországi ellátás biztosítására.

„A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető és az agrárminisztérium ezen intézkedés alkalmazását tervezi a jövőben” – áll az agrárminisztérium közleményében.

Oksana Lut, mezőgazdasági miniszterhelyettes mindezt elmondta a legnagyobb orosz gabonaexportőröknek is azon a találkozón, ahol ezen cégek képviselőivel találkozott – hívta fel a figyelmet a Thomson Reuters üzleti hírügynökség.

A minisztérium egyelőre más részleteket nem közölt a lehetséges kvótaszabályozásról.

Az Orosz Gabonaexportőrök Szakszervezete az ülés után a közösségi médiában közölte, hogy a gabonakvóta nem lesz korlátozó a jelenlegi piaci szezonban, amely 2020. július 1-től 2021. június 30-ig tart.

A kvóta pontos mechanizmusáról még mindig folynak a viták – tette hozzá a megbeszéléseket ismerő két forrás a hírügynökségnek. Szerintük a kvóta nagysága 20 millió tonna gabona lehet majd a 2021 januárjától 2021 júniusáig tartó időszakban. A moszkvai agrárminisztérium nem válaszolt a Thomson Reuters kérdéseire.

Oroszország, a világ egyik legnagyobb búzaexportőre, várhatóan a legmagasabb gabonatermést aratja le ebben a szezonban 2017 óta. A gazdálkodók a terület 88 százalékáról már 121,8 millió tonna gabonát takarítottak be a jelenlegi adatok szerint.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

A déli félteke kulcsfontosságú exportőreinél sújthatja a termést a szárazság

2023. szeptember 26. 06:10

Alapvetően áremelkedéssel indult a hét a terménypiacokon, a tengerentúlon és Európában is a repce árcsökkenése jelentette a kivételt.

Optimista hangulatban kezdődött a hét Európában

2023. június 20. 06:34

Alapvetően jó hangulatban indult a kereskedés a héten a terménypiacokon kontinensünkön, zömmel a vevők határozták meg a piaci hangulatot.

Itt vannak a búza és repce posztregisztrációs fajtakísérletek eredményei

2024. szeptember 8. 10:10

A GOSZ-VSZT-NAK kísérletek eredményeiről készült összefoglaló kiadványokat a szervezők nyilvánosan elérhetővé tették ebben az évben is.

Az orosz bizonytalanság és a kínai kereslet növelte az árakat

2023. március 25. 07:37

Európában mind a négy kiemelt agártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.