Agrárközélet

Szépen növekedett a KWS árbevétele

Kép: mediamaster.kws.com

A 2019/2020-as gazdálkodási évben 1,28 milliárd euró árbevételt ért el a mezőgazdasági termelők számára vetőmagok fejlesztésével, előállításával és forgalmazásával foglalkozó KWS. Ez 15,2 százalékos éves alapú bővülés a 2018/2019-es gazdálkodási évhez képest.

A tőkepiacokon kiemelten figyelt EBITDA, azaz a kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény is 13 százalékkal 225,5 millió euróra ugrott. A KWS SAAT SE & A KgaA, azaz a KWS-csoport anyavállalatának adózott eredménye 95,2 millió eurót ért el, ami 8,4 százalékos mínusz. Az egy részvényre jutó eredmény 2,89 eurót tett ki. Utóbbi sorokon a csökkenést a felvásárlásokkal kapcsolatos hatásokkal magyarázta a vállalat.

„Üzleti modellünk rendkívül robusztusnak bizonyult a kihívásokkal teli időkben. Innovatív fajta-portfóliónknak köszönhetően minden termékszegmensben növekedést értünk el, és az akvizícióval kapcsolatos hatások korrekcióját követően jelentősen növekedett üzemi eredményünk. Stabil üzleti teljesítményre számítunk az új pénzügyi évben” – hívta fel a figyelmet a gyorsjelentésben Eva Kienle, a KWS pénzügyi igazgatója.

A kukorica szegmens nettó árbevétele 5,0 százalékkal 775,7 millió euróra nőtt. Ez a növekedés elsősorban az európai és dél-amerikai pozitív üzleti teljesítménynek tudható be. A Gabona szegmens nettó árbevétele jelentősen, 11,9 százalékkal, 191,2 millió euróra nőtt. A hibrid rozs volt különösen sikeres a piacon. Míg a búza és az árpa vetőmagból származó bevétel az előző év szintjén volt, addig a repce vetőmagja kismértékben csökkent az előző évihez képest, különösen a vetés idején kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt.

A zöldségmag-szegmens bevétele 83,5 millió eurót tett ki. A spenótmag iránt nagy volt a kereslet Észak-Amerikában.

A cukorrépa szegmens nettó árbevétele 6,6 százalékkal 491,8 millió euróra nőtt. Negatív hatással járt a cukorrépa termesztési területének csökkenése az Európai Unióban és Kelet-Európában.

A KWS árfolyama idén eddig 13,5 százalékkal emelkedett, az elmúlt hónapban 8,3 százalékkal, múlt héten pedig 3,7 százalékkal csökkent a kurzus a frankfurti értéktőzsdén.

Az 1856-ban a németországi Klein Wanzlebenben alapított KWS központja az alsó-szászországi Einbeckben található. Több mint 5500-an dolgoznak a cégnél, közülük mintegy 2100-an a kutatás-fejlesztési területen. Utóbbi célokra euróban körülbelül 206 millió eurót költöttek a 2018/2019-es pénzügyi évben. A hazánkban is jelen lévő társaság cukorrépa, takarmányrépa, kukorica, kalászosok (őszi és tavaszi búza, őszi és tavaszi árpa, őszi hibrid rozs, zab, tritikálé), olajos- és fehérjenövények (repce, napraforgó, szójabab, takarmány borsó), cirok, cukorköles, köztesnövény, illetve zöldítő keverék vetőmagokat is forgalmaz.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Ki lesz a következő?

2023. június 19. 06:34

A KWS Magyarország Kft. Szemes növények termékmenedzsereként a meteorológiai nyár első napjainak visszatérő momentuma, amikor a kukorica agroszerviz kisparcellás fejlesztési kísérletek, tőszámkísérletek, független kísérleti hálózatot, illetve saját DEMO kísérleteink alkotta rendszert járom be az országban. Jó néhány helyszínt láttam, és már közel 15 ezer adatpont gyűlt össze az idei évből.

"A rossz évek a legjobb tanító évek azoknak, akik tudnak gondolkodni és a tanulságokat hasznukra tudják fordítani" - (Tessedik Sámuel)

2021. november 29. 15:18

A stressz az összes élő szervezetre, a legparányibbtól a legösszetettebb struktúrával bírókra is hatással van és természetesen indirekt vagy közvetlen módon kölcsönhatás tapasztalható közöttük.

Minden más hibridet legyőzött a KWS KASHMIR

2021. január 10. 12:06

2020-ban is jól szerepelt a KWS KASHMIR kukoricahibrid Somogy megyében. A nettó terméshozam 10,83 tonna/hektár lett, ami Hársházi Péter családi gazdaságában meggyőző eredménynek számít.

„Elértük már az 5,7 tonnát is” - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárlőrinc)

2019. július 24. 10:07

„A repcetermesztést 2008-ban kezdtük, azóta szépen emelkedik felfelé a terméseredmény, elértük már az 5,7 tonnát is”