Növénytermesztés
Növénytermesztés

„Elértük már az 5,7 tonnát is” – Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárlőrinc)

„Elértük már az 5,7 tonnát is” – Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárlőrinc)

Agrofórum Online

Ifjabb Forgó István családjával a Kecskemét mellett fekvő, Bács-Kiskun megyei Nyárlőrincen gazdálkodik 600 hektár saját területen, ami mellett további 600 hektáron bérmunkát is végeznek. Az őszi káposztarepce, az őszi búza, az őszi árpa, a kukorica és a napraforgó mellett ipari paradicsomtermesztéssel is foglalkoznak, ráadásul tejelő és húshasznú marháik is vannak.

„Kicsit homokba hajló, középkötött területeken dolgozunk, megközelítőleg 30-35 koronás földeken. Persze vannak ennél gyengébbek is. A repcetermesztést 2008-ban kezdtük, azóta szépen emelkedik felfelé a terméseredmény, elértük már az 5,7 tonnát is” – mondta el az Agrofórum videójában a gazdálkodó, aki már 2010 óta használja a KWS termékeit. Ezekre általánosságban is jellemző a gyors fejlődés és a jó termésképesség, valamint a viharállóság, az UMBERTO KWS hibridre pedig különösen igaz mindez.

„Tavaly 10 hektáron próbáltuk ki az UMBERTO KWS-t. A tábla másik felére egy másik terméket vetettünk, így hasonlítottuk össze a növényeket. Szembetűnő volt, hogy az új hibrid sokkal jobban bírta a vihart, mint a korábbi” – fogalmazott ifjabb Forgó István. Hozzátette, hogy mindezek mellett az UMBERTO KWS egy tonnával többet is termett, ezt követően pedig nem meglepő, hogy 2018-ban már a teljes területen, 135 hektáron ez a vetőmag került a talajba – természetesen gondos előkészítés után.

„Az elővetemény őszi búza és őszi árpa volt. A talajmunkák egy tarlóhántással kezdődtek, majd a tarlóápolás, középmély lazítás következett. A magágyat szántóföldi kultivátorral készítettük, augusztus 25-én pedig egy direktvetőgéppel kezdtük el a vetést. Ezt megelőzte a komplex műtrágya kijuttatása. Az ősz folyamán a repce két regulátoros és egy rovarölő szeres kezelést kapott. Tavasszal három adagban elosztva 600 kilogramm nitrogén műtrágyát juttattunk ki, ami mellett két gombaölő szeres és két rovarölő szeres kezelés is történt.”

A fómarezisztens, valamint a fehérpenészes szárrothadással szemben is ellenálló UMBERTO KWS repce 500 000-es tőszámmal, dupla gabonasortávra került a talajba, az állomány pedig július első napjaiban nagyszerű állapotban várta a betakarítást, a becők tele voltak, a gyökérzet erősnek látszott, és az elágazások száma is megfelelően alakult.

„Ami nagyon látványos különbség volt, hogy az öntözött területen két héttel tovább virágzott az UMBERTO KWS, mint a nem öntözött esetében. Emellett végeztünk egy kísérletet is, ami során egy fél hektáros területen kihagytuk a gombaölő szeres kezelést. Ezen a részen szintén sokkal hamarabb ért véget a virágzás” – tudtuk meg ifjabb Forgó Istvántól.

„Az UMBERTO KWS hibridet azért ajánlanám a gazdatársaimnak, mert nagyon jó a viharálló-képessége, és az aszály ellenére is jó termésátlag ígérkezik.”

Ha Ön is szeretne Umberto repcét vetni a következő szezonban, keresse a KWS Magyarország Kft. munkatársait.

Tonivit – a biztos alapozásért

2019. szeptember 18. 10:22

Minden olyan körülmény, amely növényeink korai gyökérfejlődését hátrányosan érinti (pl. kései vetés, nem megfelelő magágy, időjárási tényezők, stb.), terméskiesést és az árbevételben is jelentkező károkat okoz.

A napraforgó termesztéstechnológiája 2014-18

2019. szeptember 18. 10:01

A 2018/19-es mezőgazdasági év vége felé közeledve érdemes néhány szóban számot vetni arról, hogy az utóbbi években milyen trendeket láthattunk a napraforgótermesztésben.

ARASZ - gazdálkodási napló!

2019. szeptember 16. 06:59

Mezőgazdasági szereplők részére nem kell bemutatni, mekkora terhet jelent a gazdálkodási napló, webgn, vagy nitrát jelentés helyes, jogszabályoknak megfelelő vezetése.

Szakmázzunk a BAYER-rel - Egy biztos pont a kalászosok termesztéstechnológiájában

2019. szeptember 9. 08:03

Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor® igen magas aktivitást mutat az összes fő betegség ellen.

A repce állományfejlődésének kihívásai

2018. július 18. 04:45

A cél a maximális ellenálló képesség.

A megfelelő vetésforgó RAPOOL-hibridekkel

2018. július 5. 11:34

Kiderült, hogy négyéves vetésforgóban körülbelül 100 kg/ha-ral több repce termett, mint a hároméves rendszerekben.

Fókuszban a genotípus – fajta/hibridspecifikus agrotechnika alapelvei a búzánál és repcénél

2019. március 15. 08:57

A genotípus helyes vagy helytelen megválasztása egy adott növény esetében már „starthelyzetben” eldöntheti a növény termesztésének hatékonyságát, jövedelmezőségét. A genotípust egyszerre kell adaptálnunk az ökológiai feltételekhez (időjárás, talaj), valamint az agrotechnikai elemekhez (előveteménytől a trágyázáson, növényvédelmen át a betakarításig).

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.