Növénytermesztés
Növénytermesztés

Most segíti az időjárás a vetés befejezését a régióban

Most segíti az időjárás a vetés befejezését a régióban

Agrofórum Online

Az elmúlt hónapban bekövetkezett kedvezőbb időjárási viszonyok segítettek az őszi gabona vetésének időben történő befejezését Európa nagy részében. Ezek a körülmények azonban túl későn érkeztek meg a repce tekintetében –közölte az Európai Unió MARS terményfigyelő szolgálata. Magyarország, Románia és Bulgária kilátásai jónak tekinthetők.

Az októberi sűrű esőzések lassították a vetés előrehaladását Nyugat-, Közép- és Délkelet-Európa nagy részén, de a novemberi szárazabb időjárási viszonyok lehetővé tették a gazdálkodóknak, hogy haladjanak a vetési munkálatokkal a Benelux-államokban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Szlovéniában és Horvátországban – szerepelt a havi jelentésben.

A Csehország keleti részén és Szlovákiában tapasztalható bőséges csapadék azonban tovább késleltette az őszi vetéseket, és rossz körülményeket idézett elő a már elvetett növények számára.
Magyarország, Románia és Bulgária is jelentős késéseket tapasztalt az október eleji bőséges csapadék miatt, de a november eleji szokásosnál szárazabb időjárás és az elkövetkező napokra vonatkozó előrejelzések segíthetik a vetések befejezését – közölték.

Elemzők arra számítanak, hogy az EU-ban és Nagy-Britanniában a búzával beültetett területről a 2021-es betakarítás során jelentős mennyiséget lehet majd betakarítani a tavalyi eső okozta gyengébb vetésidőszakhoz képest.

Időjárási tekintetben problémás területek 2020. október 1. és november 15. között (kék csíkozott terület=túlzottan sok csapadék, piros csíkozott terület=kevés csapadék, sárga pöttyözött terület=túlzottan meleg időjárás), Forrás: ec.europa.eu

A novemberi kedvező időjárási viszonyok lehetővé tették a felzárkóztatást a betakarítási munkálatokban a legtöbb régióban. Számos helyen októberben késésekről számoltak be – közölte a MARS.

A repce vetését a száraz talaj és a túlzott esőzések akadályozták több fő termelő országban, és uniós szinten a vetett terület várhatóan a tavalyi és az ötéves átlag alatt marad – közölte a MARS.

„A kisebb méretű vetésterületeket – különösen Franciaországban és az Egyesült Királyságban – a kockázatkerüléssel is magyarázzák azok a gazdálkodók, akik az utóbbi években a nehézségek és a kiábrándító termések miatt nem olyan szívesen foglalkoznak már repcével” – tették hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elavult, ezért érdemes lenne a nitrát rendeletet felülvizsgálni

2024. május 2. 11:10

A jó mezőgazdasági adottságú nitrátérzékeny területeken számos esetben már az engedélyezett maximális értékeknél jóval nagyobb mennyiségű a növények nitrogénfelvétele.

Magas hozam, aszálytűrés: világszerte nő a megtermelt cirok mennyisége

2024. május 1. 12:10

Gyors ütemben nő a cirok mennyisége és termőterülete a világon. Ennek oka, hogy a cirok jól tűri a szárazságot és magas a hozama.

Csípősebb a mustár? A talajmikrobák hatása is lehet

2024. április 29. 16:10

Kutatók azt vizsgálták, hogy a talajmikroba-összetételnek van-e hatása a termény ízére. A vizsgálat nem egyszerű, de lehet összefüggés.

Az agráróriás tovább nő: Brazília 35%-kal bővítheti termőterületét

2024. április 26. 13:10

Brazília termőterülete a legelők átalakításával még 35%-kal hízhat, a szója után pedig több másodvetésű kukorica kerülhetne.

A tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

2020. május 22. 04:37

Az elmúlt évek elhúzódó meleg őszi időjárása kifejezetten kedvezett a levéltetvek, különösen a zöld őszibarack-levéltetű (Myzus persicae) elszaporodásának. A zöld őszibarack-levéltetű a tarlórépa sárgaságvírusának legfőbb vektora.

Vetik a kukoricát Zalában - eső kellene

2018. április 25. 10:51

A napraforgónak több mint felét, a kukoricának pedig csaknem egyharmadát elvetették Zala megyében - közölte a NAK megyei elnöke az MTI-vel.

Jön a fagy Magyarországra, és megmenti a jövő évi termést

2024. január 5. 07:10

Hetek óta tartós belvízfoltok vannak elsősorban az Alföldön és a Kisalföldön, így a jövő héten érkező fagyos, száraz idő alighanem megmenti a jövő évi termést.

John Deere 750A a minőségi vetés kulcsa

2023. augusztus 28. 12:10

A John Deere 750A vetőgép megfelel a precíziós gazdálkodás követelményeinek, mivel alkalmas szakaszolásra, előírástérkép-alapú differenciált vetésre, és a vetés teljes dokumentálása.