Gépészet

Az AGCO nyolc 2021 AE50 Awards díjat nyert

Agrofórum Online

Az amerikai Resource magazin is támogatja az AE50 Award programot, amely a mezőgazdasági, élelmiszeripari és biológiai rendszerben dolgozó vállalkozások termékeit díjazza.

Az AE50 Award program

A program 1984-ben indult, amikor az ASABE’s Agriculturral Engineering (mai nevén Resource) folyóirat külön kiadásában bemutatott 25 új innovációt, amely elősegíti a termelők idő-, költség- és élőmunka csökkentését, egyúttal a biztonságos munkavégzést. Az AE50 program a tapasztalatokat felhasználva 1986-ban kezdődött, amikor az év innovációit az ASABE által létrehozott szakértő zsűri értékelte és kiválasztotta a legjobb ötvenet. Az idei eseményre a februárban tartandó „ASABE’s 25th Agricultural Equipment Technology Conference”  virtuális konferencián kerül sor.

Az AGCO nyertes termékei:

  • Fendt® Momentum® kukorica vetőgép
  • Fendt IDEALdrive™ kombájn kormányzási rendszere
  • 9350 DynaFlex® hevederes vágóasztal AutoDock™ kapcsoló rendszere Fendt IDEAL® kombájnokhoz
  • Fendt 700 Gen 6 Series traktor
  • Fendt 1100 Vario® MT Series gumihevederes traktorok
  • Fendt TeachIn Headland Turn Assistant fordulási asszisztens
  • Precision Planting® FurrowForce™ kétlépcsős zárórendszer
  • a TerraGator®  Air-Max® Precision kijuttató rendszer Intelligent Agricultural Solutions’ Engage® SpreadControl szabályzó rendszere

Brad Arnold (alelnök, Global Crop Cycle and Fuse Connected Services at AGCO) szerint az AGCO igen büszke a termékei elismerésére. Bár a cég csak 30 éves, ennek ellenére tagjainak több mint 500 év kombájnépítési tapasztalatával rendelkezik. Ezek a győztes termékek reprezentálják a cég okos, innovatív és globális agronómiai fókuszú fejlesztési célkitűzéseit, amelyek lehetővé teszik a farmerek produktív és fenntartható gazdálkodását.

A Fendt Momentum kukorica vetőgép nagy teljesítményű, nagy sebességű vetésre tervezett gép, amely egyúttal a magelhelyezés pontosságának mértékében is újat hozott. A tandem elhelyezésű alacsony nyomású szállító kerekek nem hagynak mély nyomot. Az opciósan alkalmazható okos Load Logic™ rendszer hidraulikusan áthelyezi a terhelést a központi szállító kerekekre, vagy elosztja a vetőgép teljes szélességére, miközben automatikusan szabályozza az abroncsok belső nyomását.

Alacsony nyomású szállító kerekek

A SmartFrame™ keret megoldás biztosítja, hogy minden vetőelem állandóan megfelelő kapcsolatban legyen a talajjal és a mag lehelyezés mélységét is ellenőrzi. A vetőelemek három részre osztott segédkerethez csatlakoznak, amelyeknek a terhelését két-két hidraulikus munkahenger szabályozza, ezáltal biztosítva a megfelelő vetőelem – talaj kapcsolatot. Az új modellek (16R30 – 48R15) 2021-ben kerülnek forgalomba.

A Fendt Momentum kukorica vetőgép

A Fendt IDEAL joystick kormányrendszert elsőként alkalmazzák a hagyományos kombájnoknál, amely lehetővé teszi a vezető számára, hogy figyelmét folyamatosan a vágóasztal működésére összpontosítsa. A baloldali karfán elhelyezett intelligens joystick működtetéséhez 65%-kal kisebb kézi erő szükséges, aminek eredményeként a kezelő egész napos terhelése nagymértékben csökken. Egyetemi ergonómiai felmérés bizonyította, hogy az új kormányzási rendszer 6%-kal növeli a teljesítményt. A kombájn vezetése könnyű és egyszerű közúton és szántóföldön egyaránt.  Az új kormányzási rendszer 2021-ben az összes IDEAL TrakRide™ kombájnhoz opciósan alkalmazható.

Fendt IDEAL joystick kormányrendszer

Az AutoDock kapcsolórendszerrel szerelt 9350 DynaFlex 50-foot méretű (15 m) flexibilis hevederes vágóasztal az első olyan konstrukció, amely képes az adapter összes mechanikai, hidraulikai és elektromos csatlakozóját automatikusan a Fendt IDEAL kombájnhoz illeszteni.

9350 DynaFlex flexibilis hevederes vágóasztal

A vezető a talajról vagy a szállító eszközről felemeli a vágóasztalt és megnyomja a fülkében található kapcsoló gombot. Az AutoDock berendezés vezető csapjai és hidraulikus aktuátorai segítségével összekapcsolja a hajtást mindkét oldalon, illetve a rendszer elemeket és mechanikusan reteszeli a vágóasztalt. A művelet mindössze öt másodpercig tart.

AutoDock automata kapcsoló berendezés

A Fendt  új 700 Gen6 Series nagy teljesítményű univerzális traktorai  komfortosak és könnyen kezelhetők. Az AGCO mérnökei teljesen áttervezték a vezetőt körülvevő környezetet, az innovatív FendtONE™ kezelői interfésszel sokkal hatékonyabbá vált a traktor működtetése. A FendONE az első gyári kezelőrendszer a piacon, amelyben a traktorterminálok (3 terminál – 3 joystick) és a traktor központi számítógépe egy egységet alkotnak és ahol a termináltartalmak online szinkronizálásra kerülnek. A kormánykerék előtt elhelyezett 10”-os terminál műszerfalként működik. A karfán lévő 12”-os terminál mellett opciósan a jobb oldalon is található egy leereszthető 12”-os terminál.  A két terminál összekapcsolva dolgozik és ezáltal lehetővé teszi a kezelő számára, hogy egy időben 12 panel információit kezelje. Az új „Fendt ISOBUS” lehetőséget teremt 40 különböző ISOBUS-funkció egyénre szabott vezérlésére: ezek közül 8-at a multifunkcionális joystickon, 27-et a 3L-Joystickon és további 5 funkciót a karfán keresztül.

FendtOne monitorok

A Fendt 700 Gen6 Series traktorok keskeny és széles sortávú kultúrákban egyaránt használhatók. Hat modell áll rendelkezésre 144-237 LE teljesítményű motorokkal.

Fendt 700 Gen6 Series traktor

A Fendt 1100 Vario MT Series gumihevederes traktorok fejlesztésénél felhasználták az AGCO 30 éves tapasztalatait és a hatékony, komfortos üzemelési feltételeket biztosító új mérnöki ismereteket. A teljesen új Fendt iD™ hajtáslánc a VarioDrive™ (CVT) sebességváltóval alacsony motorfordulat esetén is képes nagy nyomatékot átvinni. A működés összes funkcióját (CVT, TLT, hűtő- és hidraulika rendszer) optimális szinten tudja tartani 1100-1500/min fordulatszám tartományban. Ezek az innovációk lehetővé teszik a csendes üzemelést alacsony hajtóanyag fogyasztással, valamint csökkentett motor- és alkatrészkopással.

Fendt 1100 Vario MT Series traktor

Az okos Fendt TeachIn Headland Turn Assistant berendezéssel megvalósítható a traktor- munkagépcsoport automatikus és precíz táblavégi megfordulása és új fogásvétele. A fordulás paramétereit a tábla adatainak beállítása után önmaga határozza meg és térképen kijelzi, amelyet a vezető ellenőrizni tud. A rendszer kétféle mód megvalósítására alkalmas. Az U-Turn mód a hagyományos teljes megfordulást, míg a Part Field mód egyedi igény szerinti fordulást jelent. Mindkét esetben könnyebbé válik a vezető munkája, idő- és hajtóanyag megtakarítás érhető el, miközben a gondos fordulás eredményeként csökken a káros talajtömörítés mértéke.

Fordulás a Fendt TeachIn Headland Turn Assistant berendezéssel

 

A Fendt TeachIn Headland Turn Assistant képernyője

A Precision Planting FurrowForce rendszere automatikusan szabályozza a vetőárok lezárását és a talaj tömörségét. A rendszer agresszív módon zárja a barázdát és tömöríti a talajt, annak érdekében, hogy a csírázáshoz szükséges talajnedvesség állapot létrejöjjön. A rendszer két lépcsős módszerrel végzi a barázdazárást és a talaj tömörítését. Az első lépésben a nyomókerekek vízszintes irányban mozgatják a talajt, megszüntetve a légzsákokat. A második lépésben a tömörítőkerekek létrehozzák a gyors csírázáshoz szükséges talajtömörségi állapotot. A tömörítőkerekeken erőmérő cellák helyezkednek el, amelyek meghatározzák a terhelés mértékét a másodperc töredéke alatt. Ezzel a rendszerrel egyszerűen, gyorsan és automatikusan lehet alkalmazkodni a táblán belüli eltérő körülményekhez. A berendezés alkalmazásával nincs szükség az egyéb gyártmányoknál megfigyelhető különféle tömörítő kerekek használatára.

Precision Planting FurrowForce vetőelem

A TerraGator Air-Max Precision műtrágyaszóró Engange SpreadControl szekció szabályozó rendszere 10,6 méterről 5,3 méterre csökkenti a sávszélesség állítási lehetőséget. Az Intelligent Agricultural Solutions által kifejlesztett innovatív megoldással 3-5%-kal lehet csökkenteni az átfedés mértékét. A flotációs műtrágyaszóró precizitásának növelése lehetővé teszi, hogy a kezelő a megfelelő helyre, megfelelő mennyiségű anyagot juttasson, aminek eredményeként műtrágya megtakarítás és költségcsökkentés érhető el.

Engange SpreadControl berendezés

Forrás:

https://news.agcocorp.com/news/agco-innovations-earn-eight-2021-ae50-awards

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kubota® M6-111 Utility, egy igazi okos, mindenes traktor

2024. október 16. 14:40

Ha nagyon nehéz munkaeszközök emeléséről van szó, a Kubota M6-111 Utility megmutatja, valóban mire is képes.

Változás a Kverneland és Vicon termékek magyarországi forgalmazásában

2024. október 16. 12:40

2024 októberétől/novemberétől három új importőr fogja értékesíteni a Kverneland és Vicon termékeket hazánkban.

Az állattartónak biztonságérzet, hogy egy New Holland traktor a középkategóriában sem veszi félvállról a teljesítményt és a felszereltséget – gazdariport

2024. október 15. 14:40

A New Holland traktorok teljesítménykategóriától függetlenül követik a trendeket, anélkül, hogy túlbonyolítanák a dolgokat.

Fliegl Aranytermés Akció: most érdemes beruházni a jövőbe!

2024. október 11. 13:10

A Fliegl Aranytermés Akció keretében 2024. december 1-ig vagy a készlet erejéig kedvezményesen vásárolhatók meg a legnépszerűbb pótkocsik és adapterek.

Traktor kellene? A minőség nem lehet kérdés!

2020. december 18. 09:47

A Két-KATA Kft. új telephely átadó ünnepségének megvalósítását lehetetlenné tette a COVID-19 vírus. Ennek ellenére nem estek kétségbe, kitaláltak egy megoldást, amivel minden érdeklődőhöz eljuthatnak: egy online, telephely átadó videósorozatot.

Gépinfo Videó

A Zetor teljesen felforgatta egy nyugati állam mezőgazdaságát

2024. január 11. 10:10

A rendszerváltás előtt a Zetor az MTZ mellett a leggyakoribb traktormárka volt Magyarországon, de alighanem az egész keleti blokkban. Ki gondolta volna, hogy egy nyugati állam mezőgazdaságát is sikerült felforgatniuk a gépeikkel?

A Kubota új "LX" kompakt traktor szériája

2021. június 28. 05:37

Megérkezett az új Kubota "LX", a márka új, univerzális kompakt méretű traktor szériája. Megszokott japán minőség, ezúttal akár kommunális, anyagszállítási, fűnyírási munkákra is.

Növekvő piaci részesdéssel nyerte tavaly a traktorpiacot az MTZ

2018. április 25. 09:31

Összesen 4218 traktort helyeztek forgalomba 2017-ben Magyarországon, ez 19,4 százalékos bővülés 2016-hoz és 6 százalékos bővülés a 2015-ös esztendőhöz képest, derült ki a Datahouse adataiból.