Terményárak

Ismét emelkedett a búza ára

Agrofórum Online

A tengerentúlon vegyes hangulat alakult ki az agrárpiacokon, míg Európában megfordult a hangulat és a vevők domináltak. Chicagóban a búza 3,2 százalékkal, a repce pedig 2,1 százalékkal drágult. Azonban a kukorica 0,3 százalékkal, a szójabab pedig 0,6 százalékkal lett olcsóbb. Párizsban és Londonban viszont az összes fontos termék, így a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza is drágult.

Csütörtökön csökkentek az amerikai kukorica- és szójabab-határidők árjegyzései, miután a Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) előrejelzése szerint az amerikai gazdálkodók idén tavasszal nagyobb területet vetnek majd be ezekkel a növényekkel.

A búza árai 2 és fél hetes legmagasabb szintre emelkedtek, a gyengülő dollár és az amerikai téli terméskárokkal kapcsolatos aggodalmak miatt. Utóbbiakat a búza termőterületén jelentkező rendkívüli hideg időjárás okozt.

A kukorica és a szójabab ára csökkent, miután az USDA adatai szerint 2021-ben 92 millió hektáron terveznek kukoricát ültetni a gazdálkodók, szójabab pedig 90 millió hektárra kerülhet. A kukorica vetési vetülete kissé elmaradt a kereskedelmi várakozásoktól, míg a szójabab nagysága kissé meghaladta azt.

Az USDA pénteki kereslet-kínálat becslései előtti pozícionálás további nyomást gyakorolt a kukorica és a szójabab piacára.

„Történelmileg ezek a kukoricaadatok alacsonyak voltak az utolsó 15 évhez képest. A szójabab területe viszont meghaladja a kereskedelem várakozásait”

– mondta Don Roose, a U.S. Commodities elnöke.

Európában ezzel szemben határozott fölénybe kerültek a vevők az agrártőzsdéken.

Párizsban egy tonna malmi búza 237,5 euróba került tonnánként márciusra, ami látványos, 8,5 eurós egy napos ralit jelentett. Ráadásul a forgalom kiemelkedő volt az elmúlt napokhoz képest, összesen 45 807 kontraktus jött létre, májusra is 42 275 üzletet kötöttek a parketten. Itt szerényebb, 4,25 eurós plusz alakult ki, ami 226,25 euró/tonnás árszintet eredményezett.

A kukorica 2,75 eurós értéknövekedést követően 223,75 euróba került tonnánként.

A repce 460 eurós tonnánkénti értéke pedig 1,5 eurós pluszt jelentett Párizsban.

A La Manche másik oldalán, Londonban a takarmánybúza 2,25 angol fonttal a 204,25 angol font/tonnás árszintig drágult.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alaposan bezuhant a búza ára pénteken

2024. október 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, ám a repce pluszban zárt.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Lesz-e egyezség, ami változtat a jegyzések irányán?

2022. május 30. 08:03

Összességében a szárazság egész Európában gondot jelent és ez támaszt jelenthet az áraknak, de a következő 10-14 nap csapadékosabb időjárása segíthet még.

Több hetes mélypontokat hozott a globális exportverseny

2023. február 25. 10:32

A hét utolsó kereskedési napján csökkentek az árak a terménypiacokon. Chicagóban a búza 4,4 százalékot, a kukorica 1,7 százalékot, a szójabab pedig 0,3 százalékot vesztett értékéből. A repce árszintje 0,2 százalékkal emelkedett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Vegyesen alakult a hét a gabonapiacokon

2021. március 15. 06:41

Chicagóban a búza 2,6 százalékot, a kukorica 4 százalékot, a szójabab pedig 1,4 százalékot vesztett értékéből. Mindeközben a repce hosszú távú dráguló trendje nem tört meg és 1,9 százalékot szedett magára a kurzus. Európában is drágult a repce az elmúlt öt kereskedési napon, de a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza viszont olcsóbb lett.

Az időjárás és az ukrán hírek mozgatták a terménypiacokat

2023. június 6. 06:36

Chicagóban vegyes, míg Európában optimista hangulatban kezdődött a hét terménypiacokon. Amerikában a búza 0,9 százalékkal, a repce pedig 1 százalékkal drágult.