Terményárak
Terményárak

A kukorica és a búza készletei is túl nagyok

A kukorica és a búza készletei is túl nagyok

Agrofórum Online

Mínuszokkal indult a hét a tengerentúli terménypiacon. Chicagóban a búza 0,3 százalékkal, a kukorica 1,4 százalékkal, a szójabab 0,5 százalékkal, a repce pedig 0,1 százalékkal került kevesebbe, mint múlt csütörtökön. Pénteken az Egyesült Államokban és Európában is zárva voltak a piacok, hétfőn Európában még nem nyitottak ki, de Amerikában igen.

Csökkentek az árak hétfőn az amerikai határidős gabonapiacon, mivel a bőséges kínálat miatti nyomás részben megakadályozta a meredek növekedést a múlt hét második felében, miután az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) a vártnál alacsonyabb területre prognosztizált kukoricavetést.

A szójabab határidős árai is csökkentek a kukorica és a búza árának mérséklődése mellett, válaszul a nehéz globális kínálati helyzetre és a szezonálisan lassuló amerikai exportkeresletre.

Erősebb dollár

Az erősödő amerikai dollár további nyomást gyakorolt a gabonára, mivel a dollárban denominált nyersanyagokat drágábbá teszi a más valutákkal rendelkező importőrök számára.

A gabonakereskedők a tavaszi vetési időjárásra helyezik a hangsúlyt, miután az USDA csütörtökön a kukorica vetésterületét jóval a kereskedelmi várakozások alattira jelezte.

Elemzői várakozás

Egyes elemzők és kereskedők arra számítanak, hogy a kukorica vetésterülete mégis majd növekedni fog a jó tavaszi időnek köszönhetően, ami potenciálisan fellendítheti a termelést, miközben még bőségesek a készletek.

Az Egyesült Államok időjárási kilátásai a következő két hétre többnyire a több éves átlagok feletti hőmérsékletet és a megszokott feletti nedvességtartalmat jósolnak. Ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy korai vetések lesznek

– mondta Rich Nelson, az Allendale brókercég vezető stratégája.

Olcsóbb kínálat

A búza kurzusa a termésviszonyokhoz képest egész jól áll

– mondta Mike Zuzolo, a Global Commodity Analytics elnöke.

A gyenge amerikai búzaexport-kilátások is nehezítették a piacot, mivel a rivális beszállítók továbbra is olcsóbban kínálták a gabonát a világpiacon.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A búza alapos drágulással zárta a hetet

2024. április 20. 09:10

Alapvetően emelkedtek az árak a tengerentúli és az európai terménypiacokon, de a repce mindkét kereskedés esetében kivételt jelentett.

Milyen lesz a termés a heves áradások után az orosz földeken?

2024. április 19. 14:10

Oroszországban a heves áradások és árvizek ellenére a termőterület nőtt és rekordközeli termést várnak. A búza exportárának emelkedése megállt.

Az európai búzatermést negatívan befolyásolja a sok csapadék

2024. április 19. 08:40

Amerikában mínuszokat, míg Európában pluszokat lehetett látni a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon.

Olcsóbb a búza a jó időjárás miatt

2024. április 18. 09:40

Vegyesen mozogtak a kurzusok a terménypiacokon a tengerentúlon és kontinensünkön is. Európában a malmi búza és a repce olcsóbb, a takarmánybúza pedig drágább lett, miközben a kukorica ára stagnált.

Áremelkedést okozhat a csökkenő ausztrál búzaexport

2019. június 22. 11:52

A gyengülő ausztrál export hatással lesz a globális referenciaárakra, amelyek május elejétől számított hat hét során már amúgy is közel 30 százalékot emelkedtek az alacsonyabb globális készletekkel kapcsolatos aggodalmak miatt.

Syngenta a világ élvonalában a kalászos vetőmagban is

2018. július 31. 14:14

A Syngenta elsősorban növényvédelmi termékeiről és napraforgó genetikájáról ismert. Azonban azt kevesen tudják, hogy az elmúlt néhány év során a kalászos genetikában is a világ egyik vezető vállalatává lépett elő.

Optimista jelek a szójabab piacán

2019. november 17. 15:03

A kereskedők és a mezőgazdasági termelők fokozott figyelmet fordítanak a kereskedelmi tárgyalásokra, mivel az Egyesült Államok mezőgazdasági kivitelében jelentős szerepet játszanak a kínai szójabab-eladások.

Már a pénteki amerikai gabonakészlet-jelentést várja a piac

2023. szeptember 27. 16:10

A hétfői piaczárás után közzétett USDA-jelentés szerint a szójabab és a kukorica betakarítása lassabban haladt a múlt héten, mint azt az elemzők várták.