Terményárak

Több búzát használhatnak takarmányozásra

Agrofórum Online

Vegyes piaci mozgásokkal zárult a hét az agrárpiacokon. Chicagóban a búza 0,3 százalékkal, a kukorica pedig 1,2 százalékkal drágult, a szójabab azonban 0,8 százalékot, a repce pedig 1,8 százalékot vesztett értékéből. Európában sem volt nagyon más a helyzet, a malmi búza kurzusa 0,4 százalékkal csökkent, a repce árjegyzése 1,9 százalékkal mérséklődött. A kukorica és a takarmánybúza árszintje emelkedett.

A chicagói szójabab határidős ára csökkent pénteken, a gabonakészletek és az ültetési szándékok március 31-i közzététele előtti pozíciófelvételekkel magyarázták ezt a kereskedők. A kukorica és a búza ára kicsit korrigált az előző napi veszteségek után, de nem sikerült magasabban zárniuk a hetet.

A búza árszintje az egyik napról a másikra visszaesett a három hónapos mélypontról, bár a folyamatos csapadék az Egyesült Államok fő termőterületein és Oroszországban valószínűleg növelik a terméskilátásokat a két nagy exportáló országban.

Amint a búza és a kukorica közötti árkülönbség csökken, a búza vonzóbb lehetőséggé válik a takarmányozásban az állattenyésztők számára – mondta Mark Schultz, a Northstar Commodity vezető elemzője. Több búza kerül takarmánycélú felhasználásra, ez pedig a kukorica rovására történik. A búza így kezd némi támogatást kapni a növekvő kereslet miatt ” – tette hozzá Mark Schultz.

Európában is hasonló trendek játszódtak le a parketten, igaz itt inkább a vevők domináltak, ugyanis a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza is többe került a nap végére, mint csütörtökön, de a repce ára csökkent. Egy tonna malmi búza májusra 214,75 euróba került, ami 75 eurócentes pluszt jelentett. A forgalom ezúttal nem volt túl magas, 17 339 üzletet kötöttek a kereskedők, szeptemberre 12 206 kontraktus jött létre. Erre a határidőre 1,25 euróval a 195 euró/tonnás szintig emelkedett az árjegyzés. A kukorica 2,25 euróval került többe, ez 213,5 euró/tonnás árjegyzést eredményezett. A repce árszintje azonban korrigált, az 506,25 euró/tonnás kurzus 10 eurós mínuszt jelentett. Londonban a takarmánybúza 1,85 angol fonttal a tonnánkénti 195,75 angol fontos szintig drágult.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Ormányosbogarak a repcében: most lehet védekezni

2024. február 8. 05:40

A repcében a tavasz folyamán elsőként általában a nagy repceormányos jelenik meg. Hőmérsékleti igénye picivel alacsonyabb, mint a valamivel kisebb testű repce szárormányosé.

Miért érdemes kipróbálni a piacvezető KWS repce újdonságait?

2020. július 6. 04:38

A KWS vállalat olyan egész Európára kiterjedő kísérleti hálózatban tesztelt repce hibrideket kínál a gazdálkodóknak, amelyek eltérő termesztési adottságokhoz is kiválóan alkalmazkodnak.

Komoly aggodalmak az argentin szárazság miatt

2023. január 31. 07:36

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Növények védelme a természet erejével

2018. március 6. 13:47

A Trichoderma nemzetségbe tartozó gombafajok a kórokozókkal szemben hatékony védelmet nyújtanak a növényeknek.