Életmód, gasztronómia

Tudja mi az a csokoládé artisztika? Oktatják is!

Agrofórum Online

Csupa csoki, mennyei ízek és formák – a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester képzésének hallgatói bepillantást nyerhetnek a cukrászok körében is unikálisnak számító csokoládé artisztika kulisszatitkaiba. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének együttműködésével megvalósuló képzést többek között az erősödő piaci igények hívták életre, melyhez a résztvevők szakmai tudása mellett elengedhetetlen a kézügyességük, a kitartás és a megfelelő koncentráció.

Az ország első diplomával elismert Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester képzése magas szintű technológiai és műszaki felkészültséggel valósult meg, amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével aláírt együttműködési megállapodás is szavatolt. A partnerség a Csokoládé világnapja alkalmával jött létre 2020 nyarán, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán. A hosszú távú szakmai kooperáció lehetőséget teremt az eddig is gyakorlatorientált képzés elmélyítésére, valamint lehetőséget ad új ismeretek bevezetésére is. Így került előtérbe a csokoládé művészetének tudománya, amellyel az Egyetem kereste meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét. A MATE tanulói fakultatív tárgy keretein belül ismerkedhettek meg a cukrász szakma egyik kevésbé ismert, de leginkább csodált ágazatával, a csokoládé artisztikával.

„Új fejezetet nyitottunk a Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakmérnök és szaktanácsadó képzésben. Idén először végre megvalósulhatott egy álmunk, köszönhetően a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével kötött együttműködési megállapodásunknak. Szabadon választható tárgyként meghirdettük a csokoládé artisztika alapjainak elsajátításához szükséges kétnapos képzést” –hangsúlyozta az új tantárgy kapcsán Badakné Dr. Kerti Katalin egyetemi docens, a képzés szakmai vezetője.

Lusztigh Mária, a kurzust tartó mestercukrász szerint „hazánkban nem volt még ilyen tematikájú, nagyobb létszámban is sikeresen kivitelezett tanfolyam, így a képzés hiánypótló és valóban unikális. Az elkészült alkotások – bár egy alapötletre épültek – mégis egyediek lettek, minden hallgatónak sikerült a saját egyéniségét belevinni az elkészült szobrokba” – tájékoztatott a szakember.

Fehér Judit cukrászmester elmondta, hogy „mind a szervezés, mind a felkészülés, az összehangolódás Lusztigh Máriával, valamint a két kurzus levezetése maximálisan bebizonyította, hogy képesek vagyunk ilyen jellegű tanfolyamok lebonyolítására. A résztvevők hatalmas lelkesedéssel és figyelemmel vettek részt a munkában, a két nap elteltével mindenki elégedetten távozott.”

Az oktatók segítségével a hallgatóknak egy 60 cm-es csokoládészobrot kellett elkészíteniük. Az alkotómunka családias hangulatban, sok nevetéssel fűszerezve telt, így a Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzés keretein belül ez a kurzus már tényleg csak hab volt a tortán.

Czömpöly Eleonóra közgazdasági szakmérnök és cukrászmester hallgató szerint „az alapvető csokoládé ismereteken felül olyan átfogó tudást kaptunk, amely a minél kifejezőbb megjelenítés, alkotás érdekében sok esetben statikai ismeretekkel, továbbá professzionális technikákkal is kiegészült.”

Urbán Ildikó cukrászmester hallgató, bár napi szinten foglalkozik csokoládéval, a képzés számára is tartogatott meglepetéseket. „A színvonalas szakmai oktatók minden kérdésünkre tudtak válaszolni, sokféle technikát bemutattak, továbbá a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének műhelye abszolút alkalmas helyszínnek bizonyult, hiszen minden professzionális eszköz a rendelkezésünkre állt.”

A gasztronómiai vállalkozások munkatársai, illetve a csokoládé, a kávé és a tea szerelmesei számára fókuszált teljes képzés következő évfolyamának jelentkezési határideje 2021. augusztus 15.

A képzésről az érdeklődők a www.csokoladekavetea.hu honlapon vagy a facebook.hu/csokoladekavetea oldalon tudnak tájékozódni és a csokoladekavetea.hu/jelentkezes felületén tudnak jelentkezni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

A kakaó világnapja – szeretjük, de mi van a háttérben?

2022. július 7. 14:19

mellett, hogy sokan hódolunk a csokoládé élvezeti értékének, valószínűleg érdemes megemlíteni az élvezeti cikk előállításának árnyoldalait is.

Dubaji csokoládé: a trend árnyoldalai

2025. január 26. 08:10

Az eredeti dubaji csokoládéban található pisztáciák Törökországból és Iránból származnak, ezek a világ legnagyobb termelői az USA után.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2020. november 30. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

Aki spórol, miért költ hatezer forintot egy dubaji csokira?

2024. december 11. 13:10

Egyszerűen emelni az árakat, de semmi újat nem kínálni kockázatos stratégia, amely jogosan büntetendő a vásárlók részéről.