Zöldség

A fejes saláta és a kínai kel „téli betegsége”

Agrofórum Online

A fejes saláta növényvédelme még szabadföldön is gondot okoz a hosszú élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartása miatt, de télen a fényszegény, párás időben különösen nehéz fólia alatt egészséges növényt nevelni. Számos gombás fertőzés mellett ilyenkor jelentkeznek a nem fertőző, úgynevezett fiziológiai vagy élettani betegségek is.

A magas páratartalom rontja a tápanyagok felvehetőségét, mindenekelőtt a kalciumnak, mint legnehezebben transzspirálódó tápelemnek a növénybe jutását, ennek következtében pedig gyakran jelentkezik az úgynevezett belső vagy lágy levélbarnulás betegség és a saláta üvegesedése.

A barnulási tünetek a saláta fejlődése folyamán bármikor jelentkezhetnek. Fiatal növényen hamar észrevehetők, a középső, fiatal levelek – mintha fekete festékkel lennének leöntve – sötétbarnák, feketék, a növekedésük lelassul vagy megáll. Később is felléphet, de ilyenkor a felismerése nehezebb, mert a fej belső levelein jelentkezik a tünet, és gyakran csak akkor szembesülünk vele, ha a salátát felvágjuk. (Kínai kel esetében is gyakran megfigyelhető!) Betegség a növényeken először a szellőzőktől és a fűtőtestektől távol azonosítható, ahol rendszerint valamivel magasabb a levegő páratartalma, mint a szellőzők közelében.

A levélbarnulás esetében mészhiányról van szó, a levelekben mért kalciumtartalom az egészséges növényekhez képest alacsonyabb, de a jelenség nincs összefüggésben a talaj mészellátottságával.

Nagyon nehéz ellene védekezni, mert télen a szellőztetés kevésbé hatékony, ugyanis gyakran a szabadban is magas a páratartalom, a hőmérsékletről nem is beszélve. Ennek ellenére az elsőszámú védekezési megoldás a hajtató berendezés szellőztetése. Ha a kinti páratartalom magas, akkor kénytelen a kertész a költségek szempontjából kevésbé szerencsés, úgynevezett „helybenjáratásos” módszert alkalmazni, azaz egyszerre fűteni és szellőztetni, hogy az elfogadható 70-80%-os páratartalom meglegyen.

Gondolhatnánk, hogy kalciumtartalmú levéltrágyázás is hatásos. Sajnos, sem a kalciumklorid, sem a kalciumnitrát kipermetezése nem mondható eredményesnek, egyes vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a palántázás idejétől 7-10 naponként adott, előbb említett vegyületek némiképpen csökkentették a kárt, megelőzték a betegség kialakulását.

Vigyázat! Tavasszal, miután a külső hőmérséklet megemelkedett, a hirtelen páratartalom-csökkenés okozhat élettani zavart (pl. napos, szeles időben erősen kiszellőztetjük a fóliát). A külső levelek széle beszárad és megbarnul, amit külső vagy száraz levélszél-barnulásnak nevezünk. Könnyebb ellene védekezni, mint a lágy vagy belső barnulás ellen, elég, ha rendszeresen párásítjuk a termesztő berendezést vagy kevesebbet szellőztetünk.

A levegő szén-dioxid koncentrációja jelentős mértékben befolyásolja a fejek növekedését. Szellőztetés hiányában a fólia sátorban az oxigén felgyülemlik, a széndioxid elfogy, aminek következtében az asszimiláció előbb lelassul, majd fokozatosan leáll. Az elfogyott szén-dioxidot pótolhatjuk a levegő cseréjével – szellőztetés – és mesterséges úton, iparilag előállított szén-dioxid bevezetésével. Ennek leghatékonyabb időszaka a fejképzés, de már a kiültetést követő első héttől is igen kedvezően reagál a növény a szén-dioxid tartalom növelésére. A szén-dioxid trágyázás sikere alapvetően a fényviszonyoktól függ. Napos időben a megnövelt CO2 hatására az asszimiláció nagymértékben felgyorsul, a tenyészidő végén akár napi 20 grammot is képes a növény gyarapodni.

(Dr. Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

2025. április 17. 08:10

Egy házaspár húsz éve dolgozik azon, hogy a legendás nagydobosi sütőtök újra méltó helyére kerüljön a magyar gasztronómiában.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Október

2023. október 11. 08:40

Bár egyre hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az ősz idén, továbbra is örvendhetünk a kert kincseinek az októberben szezonális zöldségek és gyümölcsök sokaságával. Lássuk, mit tudnak a hónap sztárjai, a fekete berkenye és a csicsóka!

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Március

2023. március 19. 05:38

Már kora tavasszal ugrásszerűen megnő a választék a hazánkban idényszerű (szezonális) gyümölcsökből és zöldségekből. Keressük őket a boltokban, vagy termesszük őket otthon! Ebben a hónapban a rukkolával, spárgával és az importból származó kivivel is megismerkedünk.

Kísérleti klímasemleges üvegházat építenek Hollandiában

2020. március 23. 13:03

Az itt megszerzett eredmények ösztönzést adhatnak a kertészek számára, hogy új fejlesztésekben gondolkodjanak és megvalósulhasson az a céltűzés, amely szerint a holland kertészeti ágazatnak húsz éven belül klímasemlegessé kellene válnia.

3 zöldség, amit ősszel is vethetünk

2021. szeptember 25. 15:38

Ki mondta, hogy ősszel nem lehet vetni zöldséget? Vannak bizony olyan zöldségfélék, amit kifejezetten ajánlott ősszel vetni, nemcsak télállósága miatt, hanem azért is, mert akkor a késő őszi időszakban is hozzájuthatunk általuk a friss zöldségekhez.