Terményárak

Ellentétesen mozgott a repce Európában és Amerikában

Agrofórum Online

A múlt héten a repce kurzusa 15 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban, Európában viszont 10 százalékkal csökkent. Chicagóban a búza 3,3 százalékkal, a kukorica 6,7 százalékkal, a szójabab pedig 2,7 százalékkal drágult múlt héten. Párizsban a malmi búza 5,4 százalékkal lett olcsóbb, a kukorica viszont 9 százalékkal került többe. Londonban a takarmánybúza kurzusa 1,2 százalékkal emelkedett öt nap alatt.

Chicagóban a repce tonnája 460,89 dollárba került a látványos 15 százalékos heti ralit követően. Egy tonna búzáért 180,36 dollárt adtak a jó három százalékos plusz után. A kukorica a csaknem 7 százalékos áremelkedést követően 287,83 dollárba került tonnánként. A szójabab 584,05 dollárt ért tonnánként a csaknem három százalékos plusz után.

Azokat az áremelkedéseket, amelyek még tavaly kezdődtek Kína felgyorsította azzal, hogy növelte az amerikai mezőgazdasági termékek vásárlását. Január óta a múlt héten volt a legnagyobb vásárlás a kínai importőrök részéről, 1,36 millió tonna amerikai kukoricát vásároltak, amelyet az Egyesült Államok mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a szeptemberben kezdődő 2021/22-es gazdasági évben szállítanak.

Brazíliában, amely egy rivális beszállító, az előrejelzések továbbra is kevés esőt jósolnak a szárazságtól szenvedő kukoricatermő területeken. A szárazság felveti az ország éven belüli második kukoricatermésének csökkenésének veszélyét, amelyet döntő fontosságúnak tartanak a rövid távú elérhetőség növelése érdekében, az év későbbi amerikai betakarítása előtt. „Nagyobb szükség lenne rá, mint valaha, de nem vagyunk optimisták” – mondta Michael Magdovitz, a Rabobank elemzője.

A kevésbé figyelt agrártermékek mind pluszt hoztak a befektetőknek a múlt héten a tengerentúlon. A zab 2,1 százalékkal, a rozs 8,2 százalékkal, a szójaliszt 3 százalékkal, a szójaolaj 2,5 százalékkal, a cukor 0,2 százalékkal, a kakaó 5,4 százalékkal, a kávé 9,6 százalékkal, a narancslé pedig 4,5 százalékkal drágult.

Európában nem volt ennyire optimista a befektetői hangulat a malmi búza a heti jó öt százalékos mínusz után 243,75 euróba került tonnánként. De még így is jobban jártak a malmi búza befektetői, mint, akik a repcével kereskedtek, hiszen az Investing adatai szerint 10,1 százalékos lejtmenetet követően 540.75 euróba került egy tonna. A kukorica ára viszont 9 százalékkal lőtt ki és egy tonnáért 263 eurót adtak Párizsban. A takarmánybúza tonnája 207 angol fontot ért Londonban, ez heti szinten 1,2 százalékos plusznak felelt meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

TEMPTATION, a kötöttebb talajok repcehibridje

2023. július 6. 06:36

Azoknak ajánljuk, akik legalább közepes technológiai színvonalon gazdálkodnak, esetleg széles sortávú vetésben gondolkodnak és stabilan magas hozamra törekszenek még szélsőséges évjáratban is.

Erős a kereslet az amerikai szójabab-készletek iránt

2023. október 28. 08:40

Európában a malmi búza, a kukorica, a repce kurzusa is mínuszban zárt, a takarmánybúza viszont drágult.

Azt mondtam volna, hogy a gyepi hangya nem okoz gazdasági kárt?

2023. október 19. 09:10

A gyepi hangya nem szokványos kártevője a repcének, de az idei évben a megszokottól nagyobb gondot okoz.

Kártevők az őszi repcetáblákon, I. rész

2023. szeptember 15. 07:10

Szántóföldi növényeink közül az őszi káposztarepce rendelkezik a legtöbb kártevővel, és bőségesen akadnak olyanok közöttük, amelyek az ősz során károsítanak. Nézzük, melyek ezek!