Agrárközélet

A növekvő költségek elvihetik a profitot a húsiparban

Kép: Tyson Foods

Az amerikai húsipari óriásvállalat, a Tyson Foods arra figyelmeztetett, hogy a növekvő költségek az idén elérhetik a profit mértékét. Mindez annak ellenére következhet be, hogy az amerikai húsipari cég egész éves bevételi előrejelzését megemelte a magasabb húsárak és az éttermek felőli kereslet várható javulása miatt.

A megnövekedett munkaerő-, szállítási- és nyersanyagköltségek, valamint a gabona és takarmányárak, számos vállalatnak gondot okozhatnak a húsiparban, köztük a Tyson Foodsnak is, az Egyesült Államok legnagyobb húsipari vállalatának.

A Tyson Foods takarmányköltségei 135 millió dollárral emelkedtek az egy évvel ezelőttihez képest a második negyedévben, mivel a kukorica és a szójabab ára emelkedett az ellátási aggályok miatt.

A vállalat 60 millió dollárral többet költött csirkék vásárlására más termelőktől az alapanyaghiány miatt – mondta Donnie King, a baromfiegység elnöke.

Világszerte az élelmiszerárak áprilisban voltak a legmagasabb szinten 2014 májusa óta. A további költségnövekedésre vonatkozó várakozások arra késztették a Tyson Foods vállalatot, hogy a tavalyi évhez képest alacsonyabbra várja az élelmiszerek értékesítésére vonatkozó előrejelzéseit.

„Jelentős inflációt tapasztalunk az ellátási lánc egészén belül, ami valószínűleg árrés-nyomást okoz az év utolsó felében” – mondta Dean Banks vezérigazgató. Ennek ellenére a Tyson arra számít, hogy a 2021-es pénzügyi bevételek 44–46 milliárd dollárt tehetnek ki, szemben a korábbi 42–44 milliárd dolláros tartományban előre jelzett bevételekkel.

Az április 3-án véget ért negyedév árbevétele körülbelül 4 százalékkal, 11,30 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbihoz képest, meghaladva az elemzők 11,19 milliárd dolláros becslését – mutatták a Refinitiv adatai. A részvények árfolyama 2 százalékkal emelkedett.

A marhahús-szegmens, a Tyson legnagyobb üzletága, ahol az eladások 1,7 százalékkal nőttek az egy évvel ezelőttiről 4 milliárd dollárra, mivel az árak 7,5 százalékkal emelkedtek, a mennyiség pedig 5,8 százalékkal csökkent.

A Tyson Foods szerint a megnövekedett költségeket áthárítják az ügyfelekre, és most azt várják, hogy a marhahús-részleg jobb eredményeket fog elérni a tavalyihoz képest – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül! – Ha messzire akarsz érni, keress társakat!

2024. november 15. 12:10

A Magyar Növényvédelmi Szövetség küldetése a növényvédőszer-gyártó vállalkozások szakmai érdekképviselete hazánkban.

Mire számíthatnak az amerikai gazdák Trump elnöksége alatt?

2024. november 12. 13:10

Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok 47. elnökének. Mit várhatnak tőle az amerikai mezőgazdasági termelők?

Szibéria a szemünk láttára válik mezőgazdasági nagyhatalommá?

2024. november 11. 07:10

A globális felmelegedésnek rengeteg vesztese van, de akadhat néhány nyertese is. Mi várható Oroszországban?

4 ok, amiért a kőris jobb tűzifa, mint a híre

2024. november 3. 10:10

A tűzifafajok közül a kőrisnek nincs jó híre. Pedig számos érv szól amellett, hogy éppen ezt a keményfát használjuk a kályhában vagy kandallóban.

A hazai húsipar a fényt keresi az alagút végén

2024. március 22. 09:10

Éder Tamás a hazai húsipar helyzetéről március 6-án tartott előadásának legfontosabb tényeit és tanulságait foglaljuk össze.

Beleremeghet a német húsipar a koronavírusba

2020. június 30. 09:47

Az autókkal ellentétben a húsiparban nem olyan egyszerű a leállás. Itt kilenc hónapot is igénybe vehet egy üzem leállítása.

Öt újabb húsipari vállalat exportálhat Szingapúrba

2018. november 5. 09:47

Most már nemcsak a kacsa-, a liba- és más baromfihúsokat tudják exportálni Szingapúrba, hanem a nyúl- és a marhahúsra is megkapták az engedélyt - mondta a miniszter, hozzáfűzve: a magyar mangalicahús iránti kereslet dinamikusan nő Szingapúrban.

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

2019. június 22. 11:20

Az előrejelzések szerint 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni.