Gépészet

Két-Kata Kft. – Ahol valamennyi Kubota megtalálható

Agrofórum Online

Tavaly már a 200. Kubota termék is gazdára talált a Két-Kata Kft.-nél, az idei évet pedig egy Termékfejlesztési Különdíjjal, valamint a Kubota M5 szériájának most debütáló legkisebb tagjának, az M5091 traktor bemutatásával indították. Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow ideje alatt ráadásul a márka számos munkaeszköze is látható volt. Az év legjelentősebbnek számító hazai agrárkiállításán a dányi székhelyű cég standján néztünk körül.

„Számunkra a Hazai Termékfejlesztési Különdíj miatt mindenféleképpen különbözik ez a vásár a korábbiaktól” – árulta el Szabó Istvánné Katalin, a cég egyik ügyvezetője és névadója. „Tavaly az új Kubota M7-es traktor mutatkozott be, de ahhoz alkotói munkánk nem fűződött. A Távtrak viszont, amire most különdíjat kaptunk, az a mi saját munkánk, így számunkra is sokkal nagyobb eredménynek számít”.

A január 25. és 28. között tartott AGROmashEXPO és AgrárgépShow ideje alatt éppen ezért a megszokottnál is nagyobb volt a forgalom a standjukon. A logisztika kategóriában Hazai Termékfejlesztési Különdíjban részesített Távtraknak köszönhetően még Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is felkereste őket, csakhogy szemügyre vehesse a kitüntetett fejlesztést.


A Kubota traktorok a jövő generációjának tetszését is elnyerték

„A leginkább kertészetekben és szőlészetekben alkalmazható, keskeny nyomtávú Kubota traktorunkat egy ügyfelünk rázógéphez szerette volna használni, ám az erőgépből nem látott rá megfelelően a munkaeszközre. A távirányítós megoldással azonban már pontos munkavégzésre volt képes” – mesélt a hazai fejlesztés megvalósításáról Szabó Istvánné Katalin.

A Távtrak lényege

A közvetlen felügyeletet vagy fülkén kívülről figyelt, pontos mozgást igénylő munkaműveletek elvégzésére kifejlesztett eszköz segítségével a gépkezelő mindig biztonságosan irányíthatja az adott munkafolyamatot, még nagyobb kiterjedésű, nehézkesen mozgó gépkapcsolat üzemeltetése esetén is. A távirányító mindig a felhasználói igényeknek megfelelően működtethető, egyszerű és praktikus felépítése könnyű kezelést biztosít, ami a bővítést és további funkciók távvezérlését is lehetővé teszi. Ezáltal nagyobb hatékonysággal, jobb minőségben, és biztonságosabban végezhető el a rá bízott munkafeladat

Kubota M8540N

„Ezt a távirányítót jelenleg egy Kubota M8540N traktorra szereltük fel, amely az egyik legnépszerűbb termékünk” – vette át a szót Szabó István ügyvezető. Kedveltségét annak köszönheti, hogy teljesen mechanikus, ezáltal nagyon üzembiztos, és a kezelése is egyszerű. A kertészeti gépek beszerzésére irányuló pályázatok során is sok gazdára talált belőlük.”

A szűk helyeken – szőlőben, gyümölcsösben, vagy ültetvényben – elvégzendő feladatokra a keskeny nyomtávon haladó M-széria a legalkalmasabb, amelynek tagjai ahhoz elég kicsik, hogy akár egy 2 m széles szőlősorban, vagy a mélyre nyúló gyümölcsfaágak alatt elhaladjanak. A gépcsalád legkisebb, 65 lóerős M6040Narrow (Narrow-Keskeny) fülke nélküli tagja mellett a 74 lóerős M7040N és a 88 lóerős M8540N fülkés változata is elérhető.


Sokan érdeklődtek a Kubota M8540N keskeny nyomtávú traktor iránt

A 980-1380 mm közt állítható nyomtáv a dinnyeültetvénytől a szőlőn át az almáig biztosítja használhatóságát, kiváló súlyelosztása pedig permetezésre és szállítási feladatokra is alkalmassá teszi. A Kubota által szabadalmaztatott első kerékhajtású „Bi-Speed” kanyarodási rendszernek köszönhetően remekül manőverezhető: bekapcsolt állapotban 35°-nál nagyobb bekormányzási szög esetén az első kerékhajtás megduplázódik a hátsóéhoz képest, ezáltal a fordulási sugár 1,8 méterre csökken és a talajkárosodás is jóval kisebb marad.

Az alacsony üzemanyag-fogyasztású traktorok meghajtásáról négyhengeres, hengerenként négyszelepes vízhűtéses Kubota turbódízel motor gondoskodik. A 15 előre és a 15 hátrameneti sebességfokozat kiválasztását három csoport (mászó fokozattal) teszi lehetővé. Az 540/540E 1/perc fordulatszámú TLT hajtás kapcsolása független, olajfürdős- és hűtéses kuplunggal történik, mely hosszú élettartamot garantál, a 61 liter/perces szivattyú teljesítménye és a 2300 kg-os emelési kapacitás pedig a nagyobb munkaeszközök – mint a függesztett permetezőgépek és kultivátorok – könnyed használatát is lehetővé teszi. A M8540N és az M7040N típusok túlnyomásos légkondicionált fülkével biztosítják a kezelő kényelmét, míg az M6040N típus CE szabvány szerinti bukókerettel rendelkezik.

M5091: Az igazi nagyság belülről fakad

A Kubota M5-ös szériájának legkisebb tagját a kiállításon ismerhette meg a hazai közönség.

A különösen sokoldalú traktor méltán bizonyítja, hogy az igazi nagyság belülről fakad, hisz kis termete nagy teljesítményű motort, könnyű kezelhetőséget és rendkívüli fordulékonyságot takar, amivel hamar nélkülözhetetlenné teszi magát a mindennapi használatban.


A Kubota M5-ös szériájának legkisebb tagja a kiállításon

A 3420 kg tömegű, 283 cm magasságú és 225 cm tengelytávolsággal rendelkező, 40 km/h sebességre képes, 4 hengeres, 71 KW (95 LE) motorteljesítményű gép 105 l üzemanyagtartállyal rendelkezik, 2 fokozatú Powershift irányváltója, első tengelyének kettős hajtása kiváló manőverezhetőséget biztosít. Kényelmes fülkéje, a beleszerelt légkondicionáló és a légrugós vezetőülés pedig kiváló és nyugodt munkavégzést tesz lehetővé.

Az M7.171-es minden elvárást túlteljesít

„A tavaly bemutatott 170 LE-s modell bármelyik konkurenssel felveszi a versenyt tudásban éppúgy, mint teljesítményben, vagyis amik a felhasználók szempontjából fontosak, azokat bőven túlteljesíti” – ismertette a gép előnyeit Szabó István.

A legmodernebb és legtisztább V6124-es motorral szerelt M7001-ek Szelektív Katalitikus Redukció (SCR) rendszere a motort követő dobba porlasztja az AdBlue (DEF) folyadékot, ami által a kipufogó ártalmatlan vízgőzt és nitrogén bocsát ki. A Common Rail Rendszer (CRS) elektronikusan szabályozza az égést, ami nagyobb hatékonyságot, alacsonyabb üzemanyag fogyasztást, és kisebb motorzajt eredményez. A Kubota által szabadalmaztatott Diesel Részecske Szűrő (DPF) és a Kipufogógáz Visszavezetési Rendszer (EGR) kombinációja által nemcsak hogy megfelel a legújabb „Stage 4” károsanyag-kibocsátási előírásoknak, hanem jelentősen meg is haladja azokat. Az extra nagy üzemanyag- (330 liter) és Ad Blue (38 liter) tartály pedig a két tankolás közti időt hosszabbítja meg jelentősen.

Prémium K-VT (Kubota Variable Transmission) váltója végtelen számú előre és hátra fokozatot tesz lehetővé, azonnali, hirtelen sebességváltoztatásra is képes, ennek köszönhetően minden feladathoz a megfelelő tempó választható. Az M7 széria tagjai emellett 24 fokozatú csoport „Powershift” sebességváltóval is készülnek. A széria hárompont függesztésének 9 tonnás emelőteljesítménye által még a legnehezebb eszközöket is könnyedén emeli. A Kubota 4 sebességes, független TLT rendszere a különböző munkagépek optimális sebességű használatát teszi lehetővé, egy kapcsoló segítségével a traktor megállítása nélkül is üzemeltethető. Az extra széles, négyoszlopos fülke a vezető számára minden irányba jó kilátást biztosít, az egyszerű és kényelmes kezelést pedig a multifunkciós kar teszi lehetővé.

A Két-Kata Kft. a fűnyírók és a kommunális ágazatban használatos gépek és eszközök terén is teljes palettával rendelkezik, amelyek masszív felépítése és egyszerű kezelése terén szintén minden használati igény kielégítésére képesek.

„A jól használható, praktikus gépek forgalmazása mellett alkatrész- és szervízellátásban is teljesítjük a legváltozatosabb kihívásokat, az egyedi megoldások terén pedig szellemi tőkénk kamatoztatásával segítjük a hozzánk forduló ügyfeleket” – foglalta össze tömören a Két-Kata Kft. tevékenységeit Szabó István.

(Csomós Éva – Agrofórum Online – Fotók: Gribek Tímea)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kubota® M6-111 Utility, egy igazi okos, mindenes traktor

2024. október 16. 14:40

Ha nagyon nehéz munkaeszközök emeléséről van szó, a Kubota M6-111 Utility megmutatja, valóban mire is képes.

Változás a Kverneland és Vicon termékek magyarországi forgalmazásában

2024. október 16. 12:40

2024 októberétől/novemberétől három új importőr fogja értékesíteni a Kverneland és Vicon termékeket hazánkban.

Az állattartónak biztonságérzet, hogy egy New Holland traktor a középkategóriában sem veszi félvállról a teljesítményt és a felszereltséget – gazdariport

2024. október 15. 14:40

A New Holland traktorok teljesítménykategóriától függetlenül követik a trendeket, anélkül, hogy túlbonyolítanák a dolgokat.

Fliegl Aranytermés Akció: most érdemes beruházni a jövőbe!

2024. október 11. 13:10

A Fliegl Aranytermés Akció keretében 2024. december 1-ig vagy a készlet erejéig kedvezményesen vásárolhatók meg a legnépszerűbb pótkocsik és adapterek.

Agromehanika permetezőgépek, a szántóföldek királyai

2024. június 12. 10:10

A 21 méteres szórókerettel és 3000 literes tartállyal szerelt permetezőgép állóbemutatón szerepelt.

Papuccsal a traktorfülkében – felesleges mánia, vagy követendő trend?

2024. február 25. 10:10

Új trend terjed a termelők, főleg a fiatalok körében. Igényessé váltak a környezetükre, és nem csupán munkaeszközként tekintenek a traktorra, amivel dolgoznak, hanem büszkék rá, és fontos számukra annak tisztasága.

A Landini REX4 Electra – Evolving Hybrid rendszer megkapta az EIMA Technical Innovation Award 2020-21 díjat

2020. november 24. 07:02

A legjelentősebb újdonság a teljesen elektromos mellsőkerék-hajtás, amelynek részei a független rugózású tengely, a két független villanymotor és a hozzá tartozó érzékelők, elektronikus vezérlők, külön generátor valamint az akkumulátor.

Magyar traktor karácsonyra

2018. december 28. 10:51

A Renner traktor gyökerei 2013-ig, illetve dehogyis, jóval régebbre, egészen a valamikori magyar traktorig, a Dutráig nyúlnak vissza, amit az akkor még gyermek Dr. Renner Tamás is gyakran megcsodált. A vonzalom nem múlt el, hiszen ez inspirálta Tamást arra, hogy a jelenlegi elvárásoknak megfelelő, de a formavilágában a nagy elődöt idéző konstrukciót tervezzen.