Gépészet
Gépészet

A Fendt megelőzte a Kubotát – Európai mezőgépforgalmazók márkaelégedettségi indexe 2016-ban

A Fendt megelőzte a Kubotát – Európai mezőgépforgalmazók márkaelégedettségi indexe 2016-ban

Agrofórum Online

Az CLIMMAR (Európai Mezőgazdasági Gépkereskedők Szövetsége) 2011 óta több országra kiterjedően felmérést készít a gépkereskedők körében annak megállapítása céljából, hogy milyen mértékben elégedettek traktorgyártó beszállítóik tevékenységével és szolgáltatásaikkal.

A 2016-os DSI felmérés alapján megállapítható, hogy a gépkereskedők márkaelégedettségi mutatójának átlagértéke a korábbi évekhez viszonyítva emelkedett. A rangsorban, az elmúlt évhez viszonyítva kismértékű változás történt: az élmezőnyben a Fendt megelőzte a Kubotát, a középmezőnyben a Valtra és a John Deere két pozíciót javított, míg a Deutz és a Massey Ferguson ilyen mértékben esett vissza. Eközben a Case IH is egyet lépett előre a rangsorban. A sereghajtók közül a McCormick a New Hollanddal helyet cserélt.

A 2016. évben a DSI (Dealer Satisfaction Index) meghatározása 8 országra, 1205 kereskedőre, valamint 11 európai vezető mezőgép márkára terjedt ki.

Az értékelés több területre terjedt ki: márkaimázs; márkához kapcsolódó marketing; márkavédelem az utángyártott alkatrészekkel szemben; az értékesítés utáni szerviztevékenységgel kapcsolatos gyártói magatartás; informatikai szolgáltatások színvonala; a gyártó hozzájárulásának mértéke a forgalmazók reklámköltségeihez; a különböző elszámolási konstrukciók, illetve a szállítások pontossága; a gyártó által szervezett tréningprogramok színvonala; menedzsment, illetve a gyártó stratégiájának realitása és annak kommunikációja; gyártói-vevői kapcsolattartás minősége; jövedelmezőséghez való hozzájárulás; a szállítók szolgálatkészsége a gyenge pontok kijavításában; pénzügyi finanszírozásban nyújtott segítség; lopásvédelmi megoldások.

A CLIMMAR a válaszok kiértékelését követően a kereskedők összesített elégedettségi indexe alapján rangsorolja az egyes márkákat (1. ábra).


1. ábra: A gépkereskedők egyes márkákra vonatkozó elégedettségi indexe (Forrás: CLIMMAR)

Az összesített kereskedői elégedettségi mutatóban, immár a tizenegyes listában, a 2016-ban Fendt visszavette vezető helyét, így a Kubota a másodikhelyre szorult vissza. A harmadik helyen nem történt változás az elmúlt évhez viszonyítva: ezt a Claas tudhatja magáénak. A Valtra előre lépett a negyedik helyre. Szintén két pozíciót javítva az ötödik helyre jött fel a John Deere, maga mögé szorítva a hatodik Massey Fergusont. Javított pozícióján a Case IH, amely hetedik a rangsorban, s őt követi a két pozíciót vesztett Deutz. A kilencedik és a tizedik helyen helycsere történt, s a McCormick megelőzte a New Hollandot. A sort ez elmúlt évhez hasonlóan a Same zárja.

A vezető mezőgépmárkák elégedettségi mutatójának összesített értéke az előző évhez viszonyítva 0,3 ponttal emelkedett, így az ez évi átlag 12,6 pont. A kapott pontszámokat illetően, a maximálisan adható 20 pontból a legjobbnak minősítettek 13,1-14,4 pontot tudhatnak magukénak, amely mintegy 65-75%-os minősítést jelent. A sereghajtók pontszámai csupán némileg maradnak 12 pont alatt, azaz meghaladják az 55 %-os minősítést. Jól látható, hogy a vezető és a sort záró márka között a különbség 2,4 pont, azaz 12%, a középmezőnyt alkotó márkák közötti különbség pedig csupán 1,5 pont (7,5%), amely kiélezett versenyre és a szolgáltatás színvonalában lévő, olykor alig érezhető eltérésekre utal.

Az egyes országok tekintetében (2. ábra) a márkák eltérő dominanciája figyelhető meg. A Fendt három országban, Dániában, Franciaországban és Olaszországban tudott győzni. Belgiumban a Deutz márka volt a befutó, Hollandiában a New Holland, Nagy Britanniában pedig a Case IH. A közép-európai országok közül adatszolgáltató Németországban és Lengyelországban a Kubota a favorit, az előbbi esetében nem kis meglepetésre. Az országokon belüli második helyet a Class és a Kubota három-három esetben mondhatja megáénak, míg a Deutz és a Massey Ferguson egyszer-egyszer. A harmadik helyet a Valtra három országban vívta ki magának, a Deutz két, a John Deere és a Fendt pedig egy-egy bronzérmes pozícióval büszkélkedhet.


2. ábra: 2016-os összehasonlító rangsor az egyes országok tekintetében (Forrás: CLIMMAR)

A felmérés és az azt végző Európai Mezőgazdasági Gépkereskedők Szövetségének célja, hogy javuljanak a gyártók és a kereskedők közötti üzleti-partneri kapcsolatok, szorosabbá váljon az ellátási lánc szereplőinek együttműködése, a gépek forgalmazása, valamint az ezzel kapcsolatos, financiális, képzési, informatikai, logisztikai háttér kifinomultabbá váljon, amelyeknek a végfelhasználó vevők is mindenképpen hasznát látják.

Dr. Magó László
SzIE Gépészmérnöki Kar, Műszaki Menedzsment Intézet, Gödöllő

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Automatizált járművezetéssel jön a BMW 5-ös Touring

2024. február 17. 14:10

A BMW 5-ös Touring, a prémium felső-középkategória vezetési élményének, sportos eleganciájának és modern funkcionalitásának megtestesítője új korszakba lép.

ANDEST: akik kékben gondolkodnak

2024. február 14. 15:10

Akár 600 LE-s traktorokhoz való, nagy területteljesítményű, robusztus munkagépeire helyezte a hangsúlyt az ANDEST-2005 Kft. az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon.

Az új G5 kijelzőkkel a gépkezelők munkája tovább egyszerűsödik

2024. február 13. 17:40

A kijelzők képernyőelrendezése és használata folytatja a már bevált GEN4 kijelzők tematikáját.

A mezőgazdasági gépesítés innovátora: a Bednar

2024. február 6. 15:40

Pribelszki Péter, a Bednar FMT kereskedelmi vezetőjét arról kérdezte az Agrofórum, hogy milyen gépeket tártak a nyilvánosság elé, és hogy milyen koncepció húzódik a kiállított gépek mögött az Agrovario standján idén, az Agromash Expo és AgrárgépShow-n.

Deutz-Fahr új 6-os széria – 160-230 LE – Tiszta erő, tiszta komfort

2022. december 5. 08:24

Új 6-os széria Powershift/RCshift sorozat: Totális hatékonyság.

Helyreállt a rend a traktorpiacon

2020. március 6. 15:02

Az első két hónap összesen 12 százalékos éves növekedést mutat, a két éves összehasonlításban azonban már 45 százalék a plusz.

ÚJDONSÁG: Megérkezett az 5D Keyline sorozat - Miért ne termelhetne még gazdaságosabban?

2019. október 14. 08:40

Sokoldalú és gazdaságos traktor, könnyebb szállítási feladatok és kisebb gazdaságok számára – az új 5D Keyline sorozat tagjai ideálisak a kisebb és idényjellegű munkák számára.

103 db akciós használt gép árakkal!

2022. október 6. 15:56

Tekintse meg a legújabb KITE akciós gépajánlat kiadványt, amelyben összesen 103 db különböző márkájú akciós használt motoros gépet és egyéb munkagépet is megtalál!