Agrárközélet

A spenótlevél szerkezete alkalmas lehet laboratóriumi hústenyésztésre

Agrofórum Online

A laboratóriumi húselőállítás jövője a spenót levelének speciális szerkezetén múlhat. Az eddigiekhez képest összességében zöldebb technológia segítségével létrehozható egy sokkal inkább a húsra hajazó termék, köszönhetően a levél szerkezeti tulajdonságainak - olvasható a hortidaily.com-on.

A sejttenyészet akkor képes életben maradni, ha a növekedéshez szükséges tápanyagokat tartalmazó táptalaj és oxigén hozzáférhető számára. Ezt megelőzően a szakemberek igyekeztek zselatinból, kollagénből álló finomszerkezetek 3D nyomtatásával megalkotni a sejttenyészetek alapját. Azonban a spenót leveleinek finom, valódi izomszövetet idéző érrendszere szóba jött, mint alternatíva.

A kutatók egy speciális eljárás segítségével decellularizált (vagyis csupán a sejtvázat tartalmazó) növényi szövetet hoztak létre – sejtek beltartalmának eltávolításával. A levélstruktúrába helyezett szarvasmarha szatellitsejtek képezték a sejttenyészet alapját. Megfigyelték, hogy egy, majd két hét elteltével a sejtek nemcsak növekedtek és szaporodtak, hanem 99%-ban életképesnek bizonyultak. Valójában nem volt különbség a spenótlevélre és – az összehasonlításképp – állati marhahús eredetű zselatinra telepített sejtkultúrák életképessége és növekedési sajátosságai között. Ez arra utal, hogy a levélszerkezet úgy támogatja a sejtnövekedést, hogy utánozza az izom természetét: lehetővé téve a sejtek növekedését sűrű, de egymástól elhatárolt formációban, amely közben lehetővé teszi a tápláló közeg egyenletes, sejtek közötti áramlását. A spenótlevél egy költséghatékony és környezetkímélő megoldásnak tűnik, amely feltételezhetően felgyorsítja a laboratóriumi húselőállítás folyamatát.

Rengeteg további kutatás szükséges még annak kapcsán, hogy miként lehet más, textúrát és ízt kölcsönző sejttípusokat a spenótlevél mátrixába építeni. Az eredeti kutatás a https://doi.org/10.1016/j.fbio.2021.100986 oldalon tekinthető meg.

Források:

https://www.hortidaily.com/article/9318058/the-veiny-structure-of-a-spinach-leaf-could-be-perfect-for-lab-grown-meat/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212429221001115?via%3Dihub

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fiatalok nélkül elapad a vidéki élet – mit léphet az EU?

2025. augusztus 21. 16:10

Az EU agráriuma munkaerőhiánnyal küzd: sürgősen vonzóbbá kell tenni a gazdálkodást a fiatalok számára a jövő élelmiszerbiztonságáért.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

15 év tapasztalat a gyümölcstermesztésben

2019. január 29. 08:47

A Malagrow Kft. sok éve meghatározó szereplő a kertészeti kultúrák területén, ezért Deme Jánost, a cég gyümölcstermesztési szakmai vezetőjét kérdezem az elmúlt évek során felhalmozódott tapasztalatairól.

Szénmegkötés növényi maradványokkal

2021. augusztus 12. 07:37

A növények a fotoszintézis során eleve képesek a légkörből származó szén megkötésére. Nem ismeretlen a növényi maradványok szántóföldön hagyásának gyakorlata sem.

A jövő ételeinek alapanyagai

2018. szeptember 21. 06:20

Az élelmiszer-szerkezet kutatása a rengeteg új termék megjelenése miatt egyre inkább előtérbe kerül világszerte.

Klímaváltozás: talán pozitív hatásokkal is számolhatunk

2020. május 16. 10:35

A szakértők álláspontja szerint, a klímaváltozástól nem kell tartani, hiszen a múltban lezajlott jelenségeket vizsgálva több pozitív hozadéka is volt az egyes éghajlati változásoknak.