Terményárak

Több mint hat százalékkal zuhant a szójabab ára egy hét alatt

Agrofórum Online

Múlt héten mind Európában, mint Chicagóban minden fontosabb agrártermék ára csökkent, sőt a kevésbé figyelt termékek közt sem volt olyan, amelyik pluszban zárta volna a hetet. Chicagóban a búza 1,9 százalékot, a kukorica 2 százalékot, a szójabab 6,1 százalékot, a repce pedig 3,7 százalékot vesztett értékéből. Európában malmi búza 1,6 százalékos, a kukorica 3,2 százalékos, a repce 3,9 százalékos, a takarmánybúza pedig 4,9 százalékos mínuszon van túl.

Az Egyesült Államokban a búza 250,08 dollárba került tonnánként a csaknem két százalékos lejtmenet után. A kukorica szinte ugyanilyen arányú értékcsökkenést követően 269,71 dollárba került. A szójabab több mint hat százalékos zuhanás után tonnánként 554,01 dollár/tonnába került. A repce piacán látott csaknem négy százalékos mínusz 384,04 dollár/tonnás árszintet eredményezett.

A Reuters beszámolója szerint az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége azon gondolkodik, hogyan lehetne az olajfinomítóknak segítséget nyújtani. A Fehér Ház azt fontolgatja a hírek szerint, hogy az üzemanyag-finomítók felmentést kaphatnak a bioüzemanyagok keverési arányát illetően. Ha emiatt csökken a kereslet, akkor egyes agrártermékek iránt csökken a kereslet és így csökkenhetnek az árak.

„A bioüzemanyaggal kapcsolatos hírek felpezsdítették a piacot, némi eső esett és a pálmaolaj ára egyik napról a másikra 4-5 százalékkal csökkent. Ez mind a piacra nehezedik” – mondta Craig Turner, a Daniels vezető ügynöke.

A hónap végén esedékes, várva várt amerikai kukorica- és szójaterület-jelentést megelőzően a gabonapiacok az Egyesült Államok és Dél-Amerika időjárására összpontosítanak, ahol az aszály csökkentette a kukorica termését Brazíliában, de a jó idő lendületet adott az argentin termésnek.

A kevésbé követett agrártermék közül a zab 3,5 százalékkal, a rizs szintén 3,5 százalékkal, a szójaliszt 4,3 százalékkal, a szójaolaj 7,7 százalékkal, a cukor 0,9 százalékkal, a kakaó 0,3 százalékkal, a kávé 2,4 százalékkal, a narancslé pedig 1,1 százalékkal lett olcsóbb egy hét alatt.

Európában a malmi búza 211,25 euróba került tonnánként az 1,6 százalékos mínusz után. A kukorica jó három százalékos lejtmenet után 261 euró/tonnába került. A repce négy százalékos árzuhanása 516,75 euró/tonnás árszintet eredményeztt. A takarmánybúza Londonban még nagyobb, csaknem öt százalékos árzuhanás után 192 angol fontba került tonnánként.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alaposan bezuhant a búza ára pénteken

2024. október 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, ám a repce pluszban zárt.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A pánikvásárlások csökkenése miatt gyengül a búza kurzusa

2020. április 3. 08:03

A koronavírus miatti növekvő igények kielégítése után egyes importőrök távoznak a piacról, mert számukra is kiderül, hogy a készletek bőségesen elegendőek a globális ellátás biztosításához.

A megújult kínai kereslet miatt drágult a szójabab

2021. június 22. 09:36

Amerikában enyhe pluszok, Európában inkább eladói fölény jellemezte a kereskedést a hét első napján. Chicagóban a búza 0,1 százalékkal, a kukorica 0,8 százalékkal, a szójabab pedig 1,5 százalékkal drágult. Kontinensünkön a malmi búza és a takarmánybúza olcsóbb lett, a kukorica ára maradt a pénteki szinten, míg a repce kurzusa emelkedett.

Drágult a búza a franciaországi termelési problémák miatt

2023. december 13. 11:10

Emelkedtek a terményárak a terménypiacokon kedden mind a tengerentúlon, mind Európában.

Egyhetes csúcson a kukorica az argentin időjárás miatt

2023. február 22. 06:37

A rosarioi gabonatőzsde pénteken közölte, hogy Argentína kukoricaexportja éves szinten mintegy 40 százalékkal esik vissza március és június között.