Agrárgazdaság

Szőlő-, alma- és körte-körkép a világból

Agrofórum Online

Az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) előrejelzései szerint a csemegeszőlő termésének mennyisége globális léptékben a 2017-2018-as szezon rekordja alatt marad: idén 24,7 millió tonna várható.

A világkereskedelmi folyamatok zavartalanságát számos gyakran hallott, járvány-kapcsolt tényező akadályozza. A mezőgazdaság egészének le kellett küzdenie, és továbbra is szembe kell néznie azokkal a jelentős közlekedési korlátozásokkal, amelyeket a pandémia okoz, és okozott – olvasható az USDA Külföldi Mezőgazdasági Szolgálatának (FAS) a világpiacokról és kereskedelemről szóló jelentésében. Ilyen  tényezők a késedelmes szállítás, a konténer-, és munkaerő-hiány.

Az ellátás akadozását – csupán néhány példát kiemelve a tengernyiből – olyan események fokozták, mint a chilei, januári váratlan esőzések hatására kialakuló termésveszteségek (az ország fő termőrégióiban akár 80%). Indiát szállítási szezonjának csúcsán érte márciusban, az Ever Given teherszállító elakadása a szuezi-csatornán, így az ország európai célú árukereskedelme jelenősen csorbult.

A kiegyenlített csemegeszőlő termés mellett az alma és körte mennyisége alacsonyabban alakult.

Az USDA szerint a világ almatermése 2020 és 2021 között az előrejelzések szerint 3,6 millió tonnával, 75,9 millió tonnára csökken, ami főleg a gyérebb kínai terméssel magyarázható. A jelentés szerint az alma világkereskedelmének intenzitása csökken az exportálható készletek szűkösebb jellege miatt az Európai Unióban és az Egyesült Államokban egyaránt.

Körtét illetően a globális szintű termés mennyisége 2020 és 2021 között várhatóan 1,2 millió tonnával, 22,1 millió tonnára csökken, főként a Kínában jelentkező időjárással összefüggő veszteségek miatt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Az ukrán agrárszektor vesztesége elérheti a 83 milliárd dollárt

2024. október 12. 08:10

Az ukrán mezőgazdaság orosz invázió miatti közvetett vesztesége a betakarítás csökkenése miatt elérheti a 83 milliárd dollárt.

Amivel az egri érsek misézik

2022. október 6. 07:34

Péter Ákos borásszal Egerben, jó pár méterrel a földfelszín alatt találkoztam.

Ejtsük a legkisebb sebet a növényen!

2023. április 13. 09:36

A szakmai napon lehetőség nyílt a gyakorlat egy szeletébe is betekintést nyerni: Dr. Lukácsy György, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet adjunktusa metszési bemutatót tartott a MATE Georgikon Campus cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telepén.

Gyümölcsös pezsgőkkel rukkolt elő a Varga Pincészet

2019. december 10. 14:43

A Varga Pincészet Friss Aranymetszés gyümölcsös pezsgő termékcsaládjával jelent meg az idei ünnepekre, amelynek mind a három tagja extra száraz.

Mitől színeződik már a szőlő levele?

2018. július 20. 11:51

F. Mária kérdése: A szőlőink levele sárgulni, kezdett, olyan, mintha már ősz lenne. Csapadékhiány okozza, vagy valamilyen betegség?