Növénytermesztés

A növény növekedésének légáramlat alapú szabályozása

Agrofórum Online

A növény növekedését befolyásolni képes, üvegházi környezetben alkalmazott, légáramlat alapú technológiai fejlesztés ígéretes lehetőségnek bizonyul a kémiai növekedés-szabályozó anyagokkal szemben.

Kísérleti eredmények igazolják, hogy a levegő irányított áramoltatását végző rendszer segítségével a harangvirág (Campanula ’Merrybell’), a törpepletyka (Callisia repens), valamint a paradicsom (Solanum lycopersicum ’Romello’), megjelenésében és magasságában is befolyásolhatónak bizonyult.

A növényeket üvegházi körülmények között három, különböző típusú rendszer működtetése mellett vizsgálták. A „kezelések” minden esetben jelentős hatást gyakoroltak a növények növekedésére. A harangvirágok 24%-os, a paradicsomok pedig 26-36%-os növekedés-csökkenést mutattak a kontroll csoporthoz képest. A kutatók kimutatták, hogy a paradicsom esetében a növekedésgátlás mértékét döntően az inger intenzitása befolyásolja.

Egy vállalat sikeresen alkalmazta a levegő áramoltatásán alapuló rendszert, és az egyéves kísérleti periódus alatt bebizonyosodott, hogy a törpepletyka esetében 20%-os méretcsökkenés jelentkezett a kezeletlen növényekhez képest. Fontos hozzátenni, hogy nem figyeltek meg szövetkárosodást, valamint a harangvirág virágainak számában sem volt észlelhető eltérés.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mágikus port terítenek szét a skót földeken: megköti a szén-dioxidot és növeli a terméshozamot

2024. szeptember 19. 11:10

A bazalt a légkörből „szippantja el” a szén-dioxidot, és juttatja vissza a talajba, illetve a kőzetmállásnak nevezett folyamaton keresztül a növényi fejlődésre is jó hatással van.

Okos módszerrel hozzák vissza a talaj termékenységét Afrikában

2024. szeptember 18. 14:40

Az EcoNorCam nevű projekt keretében próbálnak cselekedni, ennek fő gerincét a Zai művelési eljárás jelenti.

Igaz és hamis állítások a vetőmagválasztással kapcsolatban

2024. szeptember 18. 11:10

Vetőmagot mindenki a legjobb tudásának megfelelően választ. Egyes információkról azonban nehéz eldönteni, igazak-e vagy hamisak. Ebben segítünk.

Elképesztően megnő a korábban vetett szója hozama

2024. szeptember 17. 16:10

Tapasztalt szójatermesztők beszélnek a korai vetés előnyeiről és buktatóiról, és osztják meg a tanulságokat.

Kalászos Különszám – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2021. március 13. 09:37

A Nufarmer Magazin legfrissebb különszámában a kalászosokkal foglalkozunk. A gabonafélék Magyarországon a legnagyobb területen vetett szántóföldi növénycsoportot képezik, ezért növényvédelmük minden részletre kiterjedő ismerete akár tonnákban mérhető többlettermést és gazdasági hasznot jelent a gazdáknak.