Terményárak

A terméskilátások javulása miatt olcsóbb az orosz búza

Agrofórum Online

Az új búzatermés orosz exportárai a múlt héten kissé csökkentek a közelgő betakarítás kilátásainak javulását követően - közölték elemzők.

A fekete-tengeri kikötőkből származó, új termésű orosz búza ára 12,5 százalékos fehérjetartalommal és júliusi szállítással a múlt hét végén tonnánként 255 dollárba került a fedélzeten átadva. Ez 1 dollárral alacsonyabb az előző héthez képest – közölte az IKAR mezőgazdasági tanácsadó cég.

Oroszország búza exportadója, amelyet Moszkva júniustól minden héten megállapít, fokozatosan növekszik, de továbbra is alacsony a májusi szinthez képest. Ez várhatóan támogatta az orosz exportot júniusban.

A Sovecon, egy másik tanácsadó cég 1,5 millió tonnával 82-re emelte előrejelzését Oroszország 2021-es búzatermésére vonatkozóan. Múlt héten 4 millió tonnával javult az adat a májusi esőzések után, főleg Oroszország déli részén, a legnagyobb búzatermelő és exportáló régióban.

Oroszország déli, középső és Volga régióiban várhatóan folytatódni fog az eső a héten – közölte a Sovecon egy feljegyzésében. „A déli területeken tevékenykedő gazdák azt remélik, hogy kevesebb eső várható az elkövetkező hetekben, mivel ez jelentősen ronthatja az új növény minőségét a fehérje és a gluténtartalom tekintetében” – tették hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Stabilak a fekete-tengeri térség gabonaárai

2020. szeptember 2. 10:47

A búza kiemelkedően drágult Chicagóban, ezt a fekete-tengeri térség stabil árai és a főbb exportáló országok szállításaival kapcsolatos aggodalmak támasztottak alá.

Özönvízszerű esőzések rontották le a francia búzatermést

2024. június 17. 11:40

Franciaországban várhatóan meredeken csökken a búza termése idén, miután az özönvízszerű esőzések megzavarták a vetési munkálatokat.

Komolyak az aggodalmak a koronavírus miatt a gabonapiacokon

2020. február 28. 08:02

A közeljövőben inkább az árak csökkenésére lehet számítani az agrárpiacokon. A terményárakat sokkal inkább a koronavírus terjedésének hírei és azok érzelmi hatásai befolyásolják, mintsem a mögöttes valós kereslet-kínálati folyamatok.

Az esetleges orosz korlátozásoktól való félelem miatt drágult a búza

2020. március 28. 08:33

A búza azért drágulhatott a szakértők szerint, mert Moszkva egyre komolyabban foglalkozik a kérdéssel, mely szerint a szezon hátralévő részében korlátozhatják az Oroszországból történő kiviteleket.