Terményárak
Terményárak

Az erős rubel miatt maradtak stabilak az orosz exportárak

Az erős rubel miatt maradtak stabilak az orosz exportárak

Agrofórum Online

A nyári új búzatermés orosz exportárai a múlt héten stabilak voltak az erősebb rubel miatt, amelyet a magasabb olajárak is támogattak - közölték elemzők.

A fekete-tengeri kikötőkből származó 12,5 százalékos fehérjetartalmú új termésű orosz búza és a július végi utánpótlás ára a múlt hét végén tonnánként 256 dollár volt a Fekete-tengernél olyan szállítással, amikor az eladó saját költségén juttatja el a kikötőbe a termést. Ez változatlan az előző héthez képest, az IKAR mezőgazdaság tanácsadócég adati szerint.

A Sovecon, egy másik tanácsadó cég szerint az árpa ára 2 dollárral, tonnánként 247 dollárra nőtt. Oroszország búzaexport-adója, amelyet Moszkva júniustól kezdett meghatározni, fokozatosan növekszik, de továbbra is alacsony a májusi szinthez képest.

Az IKAR hétfőn 500 000 tonnával, 80,0 millió tonnára emelte Oroszország 2021-es búzatermésére vonatkozó előrejelzését. Oroszország déli régióiban a múlt héten az egészséges mennyiségű esőzések javították a téli és tavaszi vetések többségének állapotát, mielőtt a betakarítás június végén vagy július elején elkezdődne. A régiók egy részében azonban túlzott esőzések voltak. „Bizonyos esetekben ez túl sok is volt, és minőségi problémákhoz vezethet a fuzariózis miatt” – közölte a Sovecon. Ezen a héten várhatóan eső érkezik más tavaszi búzatermelő régiókba, a Volga, az Urál és Szibéria területeire, ezek a vidékek korábban szárazak voltak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Meglódult a kukorica, kéthetes csúcsra drágult

2024. június 14. 09:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, miközben a repce pluszban zárt.

Megint olcsóbb lett a búza, jojózik az ára, most a nagyobb amerikai export miatt

2024. június 13. 09:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A búza ára elindult felfelé, jócskán drágult az egyhavi mélypontról

2024. június 12. 12:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A búza ára nagyot zuhant a török helyzet miatt

2024. június 11. 15:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

A meleg és száraz idő ellenére esett a búza ára

2023. augusztus 29. 06:40

Európában a malmi búza olcsóbb, a kukorica és a repce pedig drágább lett, miközben a takarmánybúzával nem kereskedtek, mert a londoni piacok nem nyitottak ki.

Hektikus mozgások az agrártermékek piacán

2020. január 7. 09:02

A szójabab piaca visszatért a néhány héttel ezelőtti helyzethez, amikor inkább csökkenésre lehetett számítani, hiszen megkerülhetetlen, hogy a befektetők tekintettel legyenek a közel-keleti helyzetre.

Az exportadó növelését tervezi Moszkva

2021. január 13. 06:07

A hét elején két, a megbeszéléseket ismerő forrás szerint az orosz kormány felvetette a búza exportadó tonnánkénti 50 euróra emelését.

A szárazságtól való félelem miatt drágult a búza

2020. október 6. 06:02

A párizsi árutőzsdén is zöldben álltak a főbb számok, azaz drágultak a fontos agrártermékek. A malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza kereskedése is pluszt hozott.