Terményárak
Terményárak

Tizenkét százalékkal zuhant egy hét alatt a repce ára

Tizenkét százalékkal zuhant egy hét alatt a repce ára

Agrofórum Online

Mínuszokat hozott az elmúlt hét az agrárpiacokon, mind a tengerentúlon, mind Európában. Chicagóban a repce ára drámaian változott, 12,4 százalékkal zuhant be a kurzus. A búza 2,6 százalékot, a kukorica 2,6 százalékkal, a szójabab pedig 6,9 százalékot vesztett értékéből. Európában valamivel kisebb, de azért számottevő lejtmenetek voltak láthatók. A malmi búza ára 1,4 százalékkal, a kukoricáé 6,9 százalékkal, a repcéé 5,5 százalékkal, a takarmánybúzáé pedig 1,9 százalékkal csökkent.

Chicagóban a búza a csaknem három százalékos plusz után tonnánként 243,2 dollárba került. A kukorica ugyanilyen százalékos plusz után 259 dollár/tonnába került. A szójabab látványosabb, hét százalékos áremelkedés után 513,4 dollárba került tonnánként. Az igazi, jó tizenkét százalékos zuhanás azonban a repce kereskedésében volt látható a múlt héten, így 336,47 dollárra emelkedett a tonnánkénti árszint.

Az időjárás továbbra is a figyelem középpontjában volt, tekintettel az Egyesült Államok közép-nyugati vidékén a szárazsági stressz folyamatos kockázatára. A piacok az Egyesült Államokban nagy kukorica- és szójabab-betakarítást várnak az ellátási feszültségek enyhítése érdekében.

A hűvösebb és nedvesebb idő kilátásai nyomást gyakoroltak a gabonapiacokra a múlt héten, növelve az alapanyagok széles körű eladását, mivel a dollár erősödött, és a Fed tisztviselői 2023-ra kamatemelést jeleztek előre.

„A időjárás-előrejelzések nem indokoltak ilyen méretű vagy hatókörű eladást” – mondta Brian Hoops, a Midwest Market Solutions elnöke.

A kevésbé figyelt agrártermékek közül egyedül a kakaó ára emelkedett, az összes többi csökkent. A zab 2,8 százalékkal, a rizs 2 százalékkal, a szójaliszt 2,3 százalékkal, a szójaolaj 11,8 százalékkal, a cukor 6,8, a kávé 3,5 százalékkal, a narancslé pedig 4,8 százalékkal lett olcsóbb. A kakaó árszintje 0,9 százalékkal emelkedett.

Európában is egyértelmű vevői fölény alakult ki a parketteken. Párizsban a malmi búza a csaknem másfél százalékos mínusz után 208,25 euróba került tonnánként. A kukorica látványos, hét százalékos lejtmenete urán egy tonna 243 euróba került. A repce kontinensükön is olcsóbb lett. igaz nem annyira ment a tengerentúlon. Csaknem hat százalékkal 488,25 euróig csúszott le az ár. Londonban a takarmánybúza két százalékos lejtmenete után 188,4 angol fontba került egy tonna.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Világszerte kilőttek a terményárak az orosz fagyok miatt

2024. május 11. 09:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A vártnál nagyobb lehet az amerikai szójababtermés

2024. május 10. 10:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a kukorica és a repce olcsóbb lett.

Őszre csökkenhetnek a terményárak

2024. május 9. 11:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza is olcsóbb lett, de a repce kurzusa pluszban zárt.

Fél éves csúcsról fordult le a búza ára

2024. május 8. 12:10

Európában a malmi búza és a repce olcsóbb lett, a kukorica stagnált, a takarmánybúza kurzusa pedig pluszban zárt.

A kínai aggodalmak miatt estek az árak

2022. november 8. 06:36

A szójabab árcsökkenését a világ legnagyobb szójaimportőrének számító Kína keresletének lassulása miatti aggodalmak okozták.

A vártnál kisebb lehet a vetésterület: drágult a szójabab

2023. április 1. 08:37

Amerikában inkább áremelkedést, míg Európában árcsökkenést hozott a pénteki kereskedési nap a terménypiacokon.

Több hetes mélypontra érhettek a terményárak

2023. április 27. 06:36

Amerikában határozott árcsökkenést hozott a szerdai kereskedési nap, míg az európai záráskor még inkább az eladók domináltak.

A vártnál kisebb terültet vetettek be az amerikai gazdálkodók

2021. július 1. 06:37

Európában is az emelkedő trend vált egyeduralkodóvá. Párizsban a malmi búza nagy forgalom mellett drágult.