Agrárközélet
Agrárközélet

A folyamat egy újabb része…

A folyamat egy újabb része…

Agrofórum Online

A KITE Zrt. és a Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar képviselői 2021. június 29-én ünnepélyes keretek között szerződést írtak alá egy közösen működtetett Integrált Növényvédelmi Technológiafejlesztési Kihelyezett Tanszék létesítésére.

A rendezvényen részt vett és beszédet mondott Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója, Hadászi László, innovációs főigazgató, valamint a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának képviseletében Dr. Stündl László dékán és Dr. Radócz László, a Növényvédelmi Intézet vezetője.

Szabó Levente vezérigazgató üdvözölte a jelenlévőket, majd elmondta, hogy a jelenlegi aláírás időpontját egy évvel ezelőttre tervezték, hiszen a feltételek már akkor adottak voltak, csak a járványhelyzet miatt kényszerültek a halasztásra. Emlékeztetett arra, hogy a szerződő felek közötti kapcsolat igen hosszú időre és számos együttműködési formára nyúlik vissza, mind az oktatásban, mint a kutatásokban. Emlékeztetett arra, hogy a SMART HIBRID” is egy ilyen együttműködés ’gyümölcse’. Ezentúl -mondta- az egyetemmel közösen, a közelmúltban konzorciumban vettek részt számos támogatott projektben. Reményei szerint ez az új együttműködés is hasonlóan sikeres lesz, mint a korábbiak, és ennek egyik eredményeképpen, a DE végzett agrármérnökei a korábbiaknál is nagyobb arányban helyezkednek majd el a KITE Zrt-nél.

Dr. Stündl László dékán: „Nagyon nagy öröm számomra, hogy a maga területén a két legnagyobb intézmény egy újabb olyan megállapodást köt, amely egy folyamat része.” Mint azt többek között elmondta, biztos abban, hogy ebből fakadóan a kar hallgatói helyt fognak állni a munkaerőpiacon, megfelelő szakmai tudással, tapasztalattal a hátuk mögött. Ezt követően az elmosódó határvonalakról beszélt, vagyis azt emelte ki, hogy a KITE Zrt. letette névjegyét a tudomány és a kutatások terén, a Kar pedig kilépve erről a területről részt vesz pályázatokban, vállalkozásokban.

Dr. Radócz László köszöntője bevezetésében elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy az eddig is szervesen működő szakmai együttműködést keretbe foglalják: „A növényvédelem forradalmi változáson megy keresztül, ennek az egyik kiváltó oka az Európai Uniós tagországok azon törekvése, hogy az elkövetkező két évtizedben a hagyományos (kémiai alapú) mezőgazdasági peszticidek felhasználását kb. felére csökkentik. Az ehhez való alkalmazkodás mind a mezőgazdaságban, mind az oktatásban komoly változtatásokat kíván meg. A folyamattal együtt jár a biológiai módszerek térhódítása, a képzésünkben mindezzel lépést kell tartanunk. A harmadik meghatározó hatás, a globális klímaváltozás, amelynek napjait éljük, és amely meghatározó hatást gyakorol a növénytermesztésre, azon belül a növény-egészségügyre.”

Az Intézet vezetője zárógondolatként elmondta, hogy ezekre a kihívásokra a képzésben is reagálni kell, és ebben komoly szerep jut a KITE Zrt-vel létrejött újabb együttműködési formának.

Hadászi László innovációs főigazgató gondolatai az elmondottakhoz kapcsolódtak, megfogalmazta, hogy a növényvédelem megújulása össztársadalmi érdek. Kiemelte, hogy a megfogalmazott kihívásoknak csak magas szakmaiság birtokában lehet megfelelni. Véleménye szerint a jövőbeli együttműködésben kiemelt szerepet kap a szignalizáció, előrejelzés módszertanának fejlesztése, amelyre alapozva tudnak majd a gazdálkodóknak tanácsot adni. Mint elmondta, nagyon várják az egyetemi hallgatókkal való együttműködést pl. a drónok növényvédelembe való bekapcsolásának a területén, bíznak abban, hogy számos innovatív ötlet fog tőlük érkezni.

A megszólalók egyöntetűen hangsúlyozták, hogy mennyire fontos a térség és az ország agráriumának életében is az, hogy jól képzett, a piac elvárásait teljesítő szakemberek dolgozzanak a jövőben a vertikumban, és a két cég a jövőben mindent el fog követni e cél elérésének érdekében, ahogy tette ezt az elmúlt közel negyvenöt éves együttműködése során is. A kihelyezett tanszék a második oktatási platform, amelynek a KITE Zrt. helyet biztosít. A precíziós gazdálkodás oktatásában immár öt éve működik együtt a Debreceni Egyetem és a mezőgazdasági nagyvállalat.

A sajtótájékoztató a megállapodás ünnepélyes aláírásával zárult.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezt kell tudni az öntözött területek műholdas ellenőrzéséről

2024. május 7. 11:10

Az egységes kérelem benyújtásakor a kérelmező köteles megjelölni minden táblát és bejelentett területi elemet, amelyen öntözési tevékenységet kíván folytatni.

Áll a bál a glifozát miatt

2024. május 4. 10:10

A Bayer glifozát gyomirtó szere emberi jogi aktivisták szerint egészségügyi és környezeti kockázatot jelent, ezért fordultak az OECD-hez.

Megbukott egy pulykapárizsi, túl magas volt a kalciumtartalma

2024. május 3. 16:10

Az alapélelmiszerekre fókuszáló első célellenőrzés során 5 élelmiszercsoport 3-3 termékét vizsgálták a szakemberek.

Sok az idős és kevés a nő a magyar mezőgazdaságban

2024. május 2. 14:10

2020 és 2023 között folytatódott a gazdaságok irányítóinak idősödése.

Szemlélet- és gyakorlatváltás a vízgazdálkodásban

2023. május 25. 16:22

Szemlélet- és gyakorlatváltás szükséges a vízgazdálkodásban – fogalmazták meg a szakemberek azon a konferencián, melyen a Debreceni Egyetem MÉK Víz- és Környezetgazdálkodási Intézete vízszolgáltatókkal és -felhasználókkal tekintette át a szakterület kihívásait és trendjeit.

Amerikához képest sem vagyunk elmaradva - Precíziós gazdálkodás a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél

2019. március 1. 12:17

Balogh Sándor a Balogh-Farm Tépe Kft. ügyvezetőjeként 2010-ben gondolkodott el először a precíziós gazdálkodás bevezetésén 800 hektáros területükre.

Gépészet Videó

Tejcsoki, étcsoki vagy fehér csoki? Ezt szeretik legjobban a magyarok

2023. október 28. 07:10

Nem kell a cukormentes, a hagyományos tejcsokoládét szeretik a legjobban a magyarok – többek között ezt bizonyítja a Debreceni Egyetem kutatójának átfogó felmérése. Az Appetite folyóiratban megjelent közleményért a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs Díját is elnyerte Kiss Marietta, a Gazdaságtudományi Kar docense.

Pontytermelés: az intenzív, zárt rendszerek alkalmazása ma még nem rentábilis

2019. február 1. 05:37

A pontyot hagyományosan tógazdasági extenzív technológiában állítják elő, ami azt jelenti, hogy csak kiegészítő takarmányozást folytatnak, illetve nagymértékben külső tényezők határozzák meg a termelést. A ponty jelenlegi piaci ára nem teszi lehetővé azt, hogy egy drága és intenzív technológiába beillesszük.