Terményárak
Terményárak

Nem várnak gabonaexport-korlátozásokat Kijevben

Nem várnak gabonaexport-korlátozásokat Kijevben

Agrofórum Online

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium nem számít gabonaexport-korlátozások bevezetésére a július 1-jén kezdődött 2021/2022-es szezon következő két hónapjában - közölte a minisztérium egyik vezető tisztviselője.

Az ukrán gabonaexport volumenét a minisztérium, a kereskedők és a hazai fogyasztók augusztus 30-ig határozzák meg – tette hozzá a tisztviselő.

Roman Lescsenko mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy a minisztérium és a mezőgazdasági egyesületek hagyományos éves gabonaegyezményt írtak alá, hogy „kiszámítható exportrendszert” működtessenek. A kereskedők szerint a dokumentum nem tartalmazott sem számokat, sem követelményeket.

Roman Lescsenko szerint az ilyen egyezmények korábbi években történő aláírása lehetővé tette az exportkorlátozások elkerülését, ám a kormány 2020/21-ben korlátozásokat vezetett be a búza, kukorica és hajdina exportjára, engedve a hazai hústermelők nyomásának.

„Ukrajna a világ élelmezésbiztonságának egyik garanciája, de az ukrán gazdák és minisztériumunk számára a hazai élelmezésbiztonság kétségtelenül mindenek felett áll” – hívta fel a figyelmet Roman Lescsenko.

A minisztérium a 2020/2021-es időszakra 17,5 millió tonna búza és 24 millió tonna kukorica exportkorlátozást szabott meg.

Ukrajna, amely már megkezdte a 2021-es gabona betakarítását, 76 millió tonnás, mindenkori legmagasabb termésre számít, és a kereskedők nem látnak okot korlátozások bevezetésére.

Az APK-Inform elemzéséből azonban kiderült, hogy Ukrajna déli, középső és keleti gabonatermelő régióiban a kedvezőtlen időjárási viszonyok jelentős veszteségekhez vezethetnek az árpa és a búza termésében.

A kereskedők szerint a búza betakarításának bizonytalansága volt a fő oka annak, hogy a minisztérium elutasította, hogy vagy az engedélyezett kivitel meghatározott mennyiségét megállapítsák, vagy akár az egész szezonra vonatkozóan kijelentsék, hogy nem lesznek korlátozások. A minisztérium még nem közölte az új szezonra vonatkozó gabonaexport-előrejelzését.

A minisztérium szerint a szakértők 56 millió tonna gabona értékesítését jósolták 2021/22-ben, amely 20,7 millió tonna búzát, 30,7 millió tonna kukoricát és 4,1 millió tonna árpát tartalmazhat. Ukrajna 44,6 millió tonna gabonát exportált a 2020-as 65 millió tonnás terméséből.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Drágult a búza a magasabb exportértékesítés miatt

2024. július 6. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza árszintje stagnált.

Nagyot ugrott a búza ára Európában

2024. július 5. 07:10

Párizsban a malmi búza értéke 2,25 euróval a tonnánkénti 225,5 eurós szintig emelkedett a következő, szeptemberi határidőre.

Tovább csökken a búza ára a terménypiacokon

2024. július 4. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a repce értéke növekedett.

Csökken a búza ára az orosz betakarítási kilátások javulásával

2024. július 3. 07:10

Európában a malmi búza olcsóbb lett, ám a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Hat százalék feletti heti plusz a kukorica piacán

2020. szeptember 14. 05:55

A kukorica kiemelkedő 6,4 százalékos ugrassál egészen a 145,41 dollár/tonnás szintig drágult az elmúlt héten az Egyesült Államokban.

A kínai aggodalmak miatt estek az árak

2022. november 8. 06:36

A szójabab árcsökkenését a világ legnagyobb szójaimportőrének számító Kína keresletének lassulása miatti aggodalmak okozták.

Veszélyes kártevők: kalászosok levéltetvei

2019. március 27. 07:58

Függetlenül attól, hogy a pázsitfűvek (Poaceae) közé tartozó kalászosok kártevői jelentősen megegyeznek, a kártevők nyomon követésének és sikeres megfékezésének mindig nagyobb hangsúlyt kell kapnia az intenzívebb termesztéstechnológiájú állományok (malmi búza, vagy sörárpa) esetében.

Eltűnt az előző napi nyereség egy része

2022. december 23. 08:09

Chicagóban inkább eladói, míg Európában vevői fölény volt látható a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon.